Haber / Didar DEMİRCİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, gündemdeki tartışma konuları hakkında sorularımızı yanıtladı. Buca Metrosu ihalesinin iptal edilmesinden, İzmir’de suya ve ulaşıma gelen zamları; İzmir’deki kentsel dönüşüm çalışmalarından, ‘iktidarın İzmir’i engellediği’ yönündeki söylemler üzerine konuşan Hızal, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yönetilemediğini, bu yönetimsel eksikliğinde algı ve reklamlarla kapatılmaya çalışıldığını ifade etti.

NARLIDERE METROSUNU FİNANSE ETMEYE ÇALIŞTILAR

Buca Metrosu ihalesinin mahkeme kararıyla iptal edilmesi nedeniyle başlayan tartışmalarda, AKP’nin eleştirdiği noktaları aktaran Hızal, Buca Metrosu’na itiraz etmediklerini vurguladı. Buca Metrosu ihalesinin sonucunun şaibeli olduğunu dile getiren Hızal, Buca Metrosu’nun Narlıdere Metrosu’nun ihalesini alan firmaya verildiğini, Büyükşehir’in Narlıdere Metrosu’nu finanse edecek durumu olmadığını için Narlıdere Metrosu’ndaki eksikliği Buca Metrosu ihalesiyle gidermeye çalıştığını iddia etti. İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin kararının Danıştay’a taşındığını ancak sonucun değişmeyeceğini dile getiren Hızal, “Bu kararla birlikte de zaten süreç en başa dönüyor. Mahkeme kararı, ihale sonucunun yeniden gözden geçirilmesini istiyor. Buca metrosunun ihalesi şaibeli bir karar. Korkarım ki bu yaşanan süreç Buca Metrosu’nun yapım sürecini uzatacak. Bu sürecin uzaması da Büyükşehir’in batağa sürüklenmesi demek. Biz de bunu istemeyiz” şeklinde konuştu.

HUKUK TANIMAZ BİR NOKTADALAR

İzmir’de suya ve ulaşıma gelen zamları eleştiren Hızal, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İZSU’ya gelen elektrik faturasını paylaşması ve sonrasında suya gelen zammı ele aldı. Hızal, “Şimdi bir belediyeyi algı üzerinden yönetmeye çalışırsanız işleri elinize yüzünüze bulaştırırsınız. Geçen yıl bir elektrik faturası vardı ve düşüktü. Çünkü İZSU doğru bir iş yapmıştı elektrik dağıtım firmasıyla ihaleyi yapıp düşük ücretten elektrik satın almıştı. Bu sene ihaleye zamanında çıkmadılar. Bu nedenle özellikle ocak ayı itibariyle İZSU maalesef en yüksek tarifeden elektrik almak zorunda kaldı. Hal böyle olunca bunun kabahatlisi İBB yöneticileri ve başta da Tunç Soyer’dir” dedi. Büyükşehir’in su zammına benzer bir zammı ulaşım için de aldığını aktaran Hızal, yaşanan ekonomik olumsuzluklara rağmen hükümetin, vatandaşa doğalgaz ve elektrik desteğini örnek gösterdi. Hızal, 3 yılda İzmir’de suya yüzde 120, ulaşıma ise 76 zam yapıldığına değinerek, bu zamların haklı bir gerekçesi olmadığını aktardı. Hızal, ulaşım zammının hukuki olmadığını da iddia ederek, “Bu karar hukuki bir karar değil. Bugün İBB’yi yönetenler hukuk tanımaz bir noktaya geldiler” sözlerini kaydetti.

‘İZBETON KOMİSYONCULUK YAPIYOR’

İZBETON üzerinden yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarını da ele alan Hızal, AKP’nin İZBETON eleştirilerinin nedenlerini paylaştı. Hızal, İZBETON’un mali yapısının bozulduğunu, kasasında para kalmadığını ifade ederek, İZBETON’un kentsel dönüşüm çalışmalarını finanse edebilmek için hukuksuz bir yola başvurduğunu iddia etti. İZBETON’un aldığı kentsel dönüşüm işini bir takım kooperatiflere devretmesinin hukuksuz olduğunu aktaran Hızal, “İZBETON, Büyükşehir’le yaptığı protokole aykırı hareket ediyor. İZBETON kendisine devredilen bir işi başkasına devredemez. Bunu yapmak için meclisten karar çıkması gerekiyor. İki şu anda o kooperatifler orada bir yerler satıyor. Kimin malını kime satıyor? Bu kooperatifler bu daireleri satarken İBB güvencesiyle satıyoruz diyor. Burada kooperatifçilik adı altında meseleyi masumane bir tarafa çekmenin anlamı yok. İZBETON burada müteahhit firma olması gerekirken komisyonculuk yapıyor” diye konuştu.

ASIL ENGELLENEN İKTİDAR

Hızal son olarak, İktidarın İzmir’e yatırımları engelledi yönündeki eleştirilerin de doğru olmadığının altını çizerek, Konak Tünellerinden, İZBAN hattına hükümetin yatırımlarını sıraladı. Hızal, yerel yönetimlerin hükümetle işbirliğine açık olmadığını dile getirerek, “Bugün TOKİ’nin ve Çevre Şehirciliğin yapacağı her projenin karşısında birileri var” dedi.