CHP'de olağanüstü kurultay için yeterli imza toplanamadığının açıklanmasının ardından bu kez de parti içi muhalefetin tüzük kurultayı toplamak için harekete geçebileceği belirtildi.

CHP’de kurultay için yeterli imza bulamayan muhalefet, şimdi yeni yol arayışında. Kulislerde yargıya gitme ihtimalinin zayıf olduğu, ikinci ve kuvvetli seçenek olarak tüzük kurultayı için imza girişimine başlanması konuşuluyor. CHP tüzüğüne göre olağanüstü tüzük kurultayı için beşte bir imza gerekli. 1242 delgesi olan CHP ’de 249 delegenin imzası, tüzük kurultayını toplamak için yeterli olacak. Üçüncü seçenek ise muhaliflerin 630 imza üzerinden kurultay ısrarına devam etmesi.

SEÇENEKLER MASADA


CHP ’deki olağanüstü kurultay isteyen muhaliflerin getirdiği imzaları inceleyen genel merkezin kesin sonuçları açıklamasıyla kurultay talebinin sayısal olarak yetersiz olduğu ortaya çıktı. Genel merkezin açıklamasına “Üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz” ve “Tüm seçenekler masada” karşılığı veren muhalefetin yol haritasında neler olabileceği tartışılıyor. İlk seçenek olarak “ kurultay yok” kararının yargıya taşınabileceği belirtilirken, ikinci ve kuvvetli seçenek olarak da muhalefetin bir kez daha, bu sefer tüzük kurultayı için imza girişimine başlayabileceği konuşuluyor

BEŞTE BİR İMZA


Kurultay çağrı heyeti, “yargı” olasılığını kesin dille reddetmesine karşın, “Delegeler gidilebilir” diyerek açık kapı bırakıyor. Kulislerde “Kılıçdaroğlu’nun karşısına çıkmayacağım” diyen Muharrem İnce’nin de seçimden hemen sonra genel başkanlık için harekete geçmesi örneği veriliyor. Sonucun yargıya gitmesi için 569 delegeden birinin dahi mahkemeye gitmesi yeterli. İkinci ve daha kuvvetli bir diğer seçenek olarak da tüzük kurultayı dillendiriliyor. CHP tüzüğüne göre olağanüstü tüzük kurultayı için yalnızca beşte bir imza yetiyor. Buna göre 1242 delgesi olan CHP’de 249 delegenin imzası, tüzük kurultayını olağanüstü toplamak için yeterli. CHP 19. Olağanüstü Kurultayı’nı Kılıçdaroğlu’nun çağrısıyla bu yıl 9-10 Mart’ta tüzük değişikliği için yapmıştı.

Hedef, madde 48 olmadı üçüncü yol


Kulislerde tüzük kurultayına gidilmesi durumunda, muhalefetin özellikle tüzükteki olağanüstü kurultayın düzenlendiği 48. maddenin değiştirilmesini hedef alacağı belirtiliyor. 48. maddede kurultayın gündeminde güvenoyu ve seçimli olağanüstü kurultay olması için delegele sayısının yarıdan bir fazlası olan salt çoğunluğun elde edilmesi gerektiği hükmü bulunuyor. Üçüncü seçenek olarak da muhaliflerin 630 imza üzerinden genel merkeze ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik kurultay çağrısı yapması yönündeki ısrarların sürdürülmesi, sosyal medya ve sokak kullanılarak eylemlerin artırılması olasılıkları konuşuluyor. Bu kapsamda genel merkez önündeki oturma eylemlerinin sürdürülmesinin yanı sıra imza veren delegelerin kendi illerinden Ankara’ya doğru yola çıkması olasılığı da dile getiriliyor. Ancak bu seçeneğin oldukça zayıf olduğunu belirtiliyor.