Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sosyal medya hesabından ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarına ilişkin yayımladığı mesajındaki "sözde soykırım" ifadesine ilişkin "Tek dayanağı popülizm olan bu açıklamayı tümüyle reddediyoruz." mesajını paylaştı.

Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Sözcükler tarihi değiştiremez, yeniden yazamaz. Tarihimiz hakkında kimseden ders alacak değiliz. Siyasi fırsatçılık barış ve adalete karşı en büyük ihanettir. Tek dayanağı popülizm olan bu açıklamayı tümüyle reddediyoruz. #1915Olayları" ifadelerini kullandı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, "ABD Başkanı Biden’ın, 1915 yılında Osmanlı Devleti'nde yaşanan olaylar hakkında tarihi ve hukuki dayanaklardan yoksun ve asılsız iddiaları esas alan açıklamasını hiçbir suretle kabul etmiyor ve şiddetle kınıyoruz" dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Biden’ın 1915 yılında Osmanlı Devleti’nde yaşanan olaylar hakkında tarihi ve hukuki dayanaklardan yoksun ve asılsız iddiaları esas alan açıklamasını hiçbir suretle kabul etmediklerini ve şiddetle kınadıklarını belirterek, “Biden’ın bu açıklamayı Ermeni fanatik çıkar gruplarını memnun etmek için yaptığı, bölge barışını ve normalleşmeyi dikkate almadığı anlaşılmaktadır. Türk-Amerikan işbirliğinin en ileri düzeyde olması gereken bir dönemde Biden'ın açıklaması, ikili ilişkilerimizi sarsmış, NATO dayanışmasına zarar vermiş ve bölgede olası bir normalleşme ihtimalini de zayıflatmıştır. Normalleşme, Biden açıklaması ile sabote edilmiştir” ifadelerine yer verdi.
Çelik, bu olayın tarihçilerin ve bilim insanlarının tartışması gerektiğini belirterek, “Cumhurbaşkanımızın arşivlerin araştırmacılara açılması ve tarihçilerin vereceği karara uyalım çağrısı da ortadadır. Biden açıklaması tarihsel dayanağı olmayan bir açıklamadır” açıklamasında bulundu.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “ABD Başkanı’nın 1915 olaylarına ilişkin 'soykırım' ifadesini kullanmasını kınıyoruz. Soykırım iddiası, aziz milletimize atılmış büyük bir iftiradır. ABD Başkanı’nın, tarihi gerçeklerle bağdaşmayan bu açıklamaları Türkiye-ABD ilişkilerine zarar vermeye yönelik bir girişimdir” ifadelerine yer verdi.

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, ABD Başkanı Joe Biden’ın sözde “Ermeni soykırımını” ifadesine ilişkin sosyal medya hesabı Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Tarihsel gerçekler, politik beklentiler uğruna yalanlarla değiştirilemez. Bizim şanlı tarihimizde Ermeni soykırımı yoktur ve asla olmamıştır" dedi.
“Hiçbir somut veri ve bilgiye dayanmayan bu yalanı ortaya atanlar ve bunu kabullenenler tarihin yüz karalarıdır" diyen Kurtulmuş, "Ermeni lobilerine yaranmak adına Türkiye’ye söz konusu soykırım iftirasını atanlara, Vietnam’da, Bağdat’ta, Fullece’de döktükleri kanları, Ebu Garip Hapishanesindeki iğrenç işkencelerini, Hiroşima ve Nagazaki’ye attıkları atom bombası ile çocuk-kadın demeden kuruttukları nesilleri hatırlatırız. Ermeni lobilerine yaranmak adına Türkiye’ye soykırım iftirası atanlara, üzerinde oturdukları toprakların gerçek sahiplerinin Kızılderilileri tek tek yok ettiklerini ve büyük bir soykırımdan geçirerek Amerika’yı nasıl kurduklarını hatırlatırız.
Ermeni lobilerine yaranmak adına Türkiye'ye bu iftirayı atanlara Ermeni Terör Örgütü ASALA’nın diplomatlarımıza karşı saldırılarına ABD’de Los Angeles Başkonsolosu Mehmet Baydar’ı 1973’te şehit ederek başlandığını hatırlatırız" dedi.
“Türkiye olarak Ermeni Soykırımı safsatasını asla kabul etmiyoruz” diyen AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş, şunları kaydetti:
“Tarihle yüzleşmek istemeyen, politik hesaplaşmalarla hakikate müdahale etmeye çalışanların kirli oyunlarını aziz milletimiz bozmaya ve gerçekleri her zaman olduğu gibi gün yüzüne çıkarmaya devam edecektir.”

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Biden yönetiminin 1915 olaylarını 'soykırım' olarak etiketlemesini kati surette reddediyoruz, en sert şekilde telin ediyoruz. Washington'un onurlu tarihimize gölge düşürmeyi seçmesinden dolayı ikili ilişkilerimiz açısından son derece talihsiz, üzücü bir gün yaşıyoruz. ABD makamları bu açıklamayı yaparken ne yazık ki lobilerin taleplerine diz çökmüştür." dedi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915’te yaşanan olayları “soykırım” olarak nitelendirmesinin üzerine bir tepki de AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu’ndan geldi. Yazılı bir açıklamada bulunan Akbaşoğlu Biden’ın ifadelerinin yok hükmünde olduğunu belirtti. Biden’ın yaptığı açıklamalarının hakikatten uzak ve kabul edilemez olduğunu ifade eden Akbaşoğlu şunları kaydetti:

"ABD Başkanı tarafından dile getirilen sözde soykırım yalanına yönelik ifadeler bühtandır, haddi aşmaktır, tarihe ve gerçekliğe hakarettir. ABD Başkanı’nın sözde soykırım ifadesini kınıyor ve şiddetle reddediyoruz. Hakikatten uzak ifadelerin uluslararası hukuk açısından da bizim açımızdan da hiçbir geçerliliği bulunmamaktadır ve yok hükmündedir. Bu adım, son zamanlarda ülkemize gerçekleştirilen saldırılardan sadece bir tanesidir. Tarihten, ciddiyetten ve hakikatten uzak ifadelerin hiçbir geçerliliği yoktur. Her 24 Nisan öncesinde Türkiye’ye yönelik sindirme adımlarının aparatı haline getirilen sözde soykırım yalanı ve tehdit dili, Büyük ve Güçlü Türkiye yürüyüşümüze mani olamayacak, bizi yolumuzdan döndüremeyecektir. Türkiye olarak haklarımızı sonuna kadar savunmaya ve bölgemizde barışın hâkim olması için kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve aziz milletimiz bu istismarcılara yalan ve iftira kampanyalarına asla prim vermeyecektir. Tarihi gerçekleri çarpıtarak Türkiye düşmanlığı üzerinde buluşanlar kesinlikle amaçlarına ulaşamayacaklardır. Tarihi vesikaları bir kenara bırakıp lobiler üzerinden sözde soykırım yalanını ısrarla dillendirenlerin samimiyetten uzak çabaları boşa düşecektir. Herkes emin olsun ki Milletimizin ve devletimizin düşmanlarına her sahada tarih önünde hak ettikleri cevap verilmektedir ve verilmeye devam edilecektir."

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “ABD yönetiminin kararı Ermeni soykırım iftirasını gerçeğe dönüştürmez. Şiddetle kınıyorum. Siyasi hesap ve popülist kararlarla tarih değiştirilemez. Tarihi gerçekleri çarpıtan bu karar, Türk-Amerikan ilişkilerini olumsuz etkileyecektir” ifadelerine yer verdi.