İşverenlerle anlaşamayan DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş üyesi işçiler greve çıkıyor. Metal işçilerinin grev kararına tam destek veren eski DİSK Genel Başkanı ve CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, işçilerin ve sendikaların vereceği karara herkesin saygı duymasını istedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş üyesi işçiler 5 Şubat'ta greve çıkıyor. 11 ildeki 41 fabrikada çalışan 10 bin metal işçisi grev kararı aldı. Birleşik Metal-İş teklifi kabul etmedi. İşverenin yüzde 17 oranındaki son teklifinin ekonomik zorluklarla mücadele eden metal işçisini bir daha yıktığını belirten CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “İşçilerin, ‘mücadeleye devam’ kararını çok haklı bulduğumu ve desteklediğimi söylemek isterim” dedi.

İşçilerin canı yanıyor

Beko, “ İşverenler grevleri yasaklamaya kalkan, ekonomiyi krize sokan iktidardan destek almaktadır. Emek kesimine dayatılan düşük ücret politikalarının sahibi iktidardır. Grev kararı alan Birleşik Metal İş üyesi metal işçileri ise gücünü ve cesaretini, örgütlü yapısından ve emeğin gücünden almaktadır. İşçiler emekten yana olan bütün halk katmanlarıyla birlikte fabrikalarda, sokaklarda, meydanlarda tavrını göstermiş ve göstermeye devam etmektedir. Bugün ekonomik krizde en çok canı yanan kesim yine işçi sınıfı olmuştur” diye konuştu.

Karara saygı duyulmalı

Metal işçilerinin emek kavgasında sonuna kadar yanında olduğunu söyleyen Beko, 3 Şubat 2020'de toplanacak DİSK Genişletilmiş Başkanlar Kurulunun belirleyeceği kararların önemine değindi. Beko, emek mücadelesine “Şimdi gelinen noktada, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikasının da başkanı ve yetkili kurulları ile en kısa sürede toplanacağını ve alınan bu kararı değerlendireceğini tahmin ediyorum. İşçilerin ve onların temsilcisi olan sendikaların vereceği karara herkes saygı duymalıdır. 11 ilde, 41 fabrikada greve çıkacak olan Birleşik Metal İş üyesi 10 bin metal işçisinin mücadelesi, işçi sınıfının ve DİSK'in onurlu bir mücadelesi olarak tarihe geçecektir” sözleriyle destek verdi.

“Çalışma barışı korunmalı”

İşçilerin haklarını hatırlatan Beko, Metal işçilerinin yaşadığı zorluklara işaret ederek şunları vurguladı: “Metal İşçilerinin ekonomik, demokratik, siyasal ve sosyal hak taleplerini her zaman desteklemiş, işçilerin demokratik haklarına herkesin saygı duyması gerektiğini vurgulamıştım. Önemli olan nokta, metal işçilerinin haklı taleplerinin karşılanması, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin eksiksiz olarak alınması, hükümetin yarattığı ekonomik krizin faturasının işçilere ödetilmemesidir. Ayrıca toplu sözleşmenin işçileri memnun edecek şekilde, sağlıklı biçimde sonuçlanması, çalışma barışının korunması da önemlidir. Tüm metal işçilerini yürekli duruşlarından dolayı kutluyor ve selamlıyorum. Birleşik Metal grevi yalnız metal işçilerinin değil, aynı zamanda DİSK’in grevi olmalıdır.”