CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Sosyal Hizmet Uzmanlarının istihdam sorununu Meclis’e taşıdı. 25 binin üzerinde uzmanın işsiz olduğunu belirten Beko, “AKP iktidarının sosyal hizmete dair politikaları nedeniyle bir bilim olan sosyal hizmet, hayırseverlik olarak algılanmakta; sosyal devletin en önemli yapı taşlarından biri olan sosyal hizmet uzmanlarına gereken önem verilmemektedir” dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı tarafından yazılı olarak yanıtlanması isteğiyle verdiği soru önergesinde 2011 yılından bu yana Sosyal Hizmet Lisans Programı mezunlarının toplam sayısını ve bu mezunlardan kaçının atamasının yapıldığını soran CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Sosyal Hizmet Uzmanları toplumun sosyal refah seviyesini yükseltmek için çalışma göstermektedir. Sosyal devletin oluşumunda en önemli yapı taşlarından biri olan sosyal hizmet uzmanlarına ne yazık ki ülkemizde gereken önem verilmemektedir. Sosyal adaletin dağıtılması toplumsal refahın artırılması, sosyal problemlerin yoğun bir şekilde hissedildiği ülkemiz için de kritik bir önem taşımaktadır. Hali hazırda 25 binin üzerinde uzmanın işsiz olduğu belirtilmektedir” dedi.

Bilimsellikten uzak politikalar…

Bireyselleşmenin öne çıktığı bir toplumsal yapıya geçiş sürecinde; son iki yüzyılın, yoksulluktan sağlığa, sağlıktan eğitime, onlarca sorunun da ortaya çıkmasına neden olduğuna vurgu yapan Beko, “Bu sorunlarla başa çıkmada önemli bir yeri olan sosyal hizmet uzmanlarına ihtiyaç da giderek artıyor. Ancak uzmanlar işsiz ve de kendi alanlarında istihdam edilmiyorlar. Görülüyor ki atamalar; ilgili alan mezunları tarafından karşılanmıyor. İktidarın sosyal hizmeti bilimsellikten uzaklaştıran politikaları nedeniyle, sosyal hizmet maalesef bir hayırseverlik uğraşına indirgenmiş durumda. Bu nedenle, sosyal hizmet kadrolarının atamaları liyakate bakılmadan, yerlerine farklı branşlardan kişilerin atanmasıyla gerçekleşiyor. Klinik çalışmalarla eğitimin tamamlandığı bu uzmanlık mezunlarına gereken önem verilmeli ve bir sosyal devlet olan Türkiye Cumhuriyeti’nde sosyal hizmet de, sosyal adalet de uzmanlar tarafından layıkıyla yerine getirilmelidir” açıklamalarında bulundu.