Böylesi bir dönemde her yıl 7,7 milyon ton gıdanın israf edildiğini vurgulayan CHP’li Beko, işçiye, köylüye, çiftçiye bütçe yetersizliğinden yakınan tek adam yönetiminin, lüks saray yaşantısının 1 günlük maliyetinin ise 10 milyon TL olduğunu anımsattı.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından yapılan bir araştırma; Türkiye'de her yıl 7,7 milyon tondan fazla gıdanın israf edildiğini ortaya koydu. 2021 Yılı BM Gıda İsrafı Endeksi Raporu'na göre ise Türkiye'de her yıl kişi başına 93 kilogram yiyecek çöpe atılıyor.

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, AKP iktidarı döneminde gıda israfının büyük boyutlara ulaştığını, gıda israfının en önemli nedenlerinin başında gıda enflasyonunun geldiğini, Türkiye'de her yıl kişi başına 93 kilogram yiyeceğin çöpe atılmasının nedeninin kötü ekonomi yönetiminden kaynaklandığını vurguladı.

Saray yönetimi ile her yıl 1,3 milyar ton gıda israf oluyor

En büyük israfın ekmek, meyve-sebze gibi temel gıdalarda yaşandığına vurgu yapan Beko, tüketim İhtiyacının fazlasının lüks ve israf olduğunu söyledi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ve Tarım ve Orman Bakanlığının bu yıl ki verilerine göre her yıl üretilen 4 milyar ton gıdanın 1,3 milyar tonunun israf edildiğini; bunun da 214 milyar liralık bir kayba neden olduğunu kaydeden Beko, “Hızla artan nüfus ve kaynakların azalması, kısa zamanda gıda ve su konusunda önemli sorunlar yaşanacağını işaret ediyor. Bu sorunla yıllardır baş etmeye çalışan ülkeler var. Gıdada israfı mutlaka önlemeliyiz. Kampanyalar ve kamu spotları bu konuda yeterli olmuyor. Gerçekçilikten uzak kötü ekonomi politikaları yüzünden yaşanan gıda enflasyonu sonucunda satın alınamayan pahalı yiyecekler daha sonra çöpe atılıyor. Her yıl binlerce ton meyve sebze ve milyonlarca ekmeği çöpe atacak kadar zengin bir ülke değiliz” uyarısında bulundu.

İsraf sözcüğünün AKP'yle özdeşleştiğini işçi, köylü, çiftçi, söz konusu olduğunda ülkeyi başkası yönetiyormuş gibi bütçenin yetersizliğinden yakınan tek adam yönetiminin, sarayın şatafatı söz konusu olduğunda hiçbir kaynak sıkıntısı yaşamadığı eleştirisinde bulunan Beko, Saray yönetiminin yarattığı ekonomik buhran sonucunda yaşanan gıda enflasyonu yüzünden halkın gıdaya ulaşamadığını ve o gıdaların çöpe gittiğini ifade ederek, “Bir tarafta tek adam yönetiminin ‘itibardan tasarruf olmaz’ sözleriyle sarayın yarattığı lüks yaşam süren yandaş azınlığın yaşadığı Türkiye’de, diğer tarafta binlerce insanın çöp konteynırlarından beslenmeye çalıştığına her gün şahit oluyoruz. Ülkeyi bu hale getirdikleri için yazıklar olsun onlara” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Milyonlarca insan korona ile açlık arasına sıkıştı

Saray iktidarında halkın askıda ekmek uygulamasıyla tanışmak zorunda kaldığını, açlıktan ölmemek için koronadan ölmeyi göze aldığını söyleyen Beko, halkın aç olduğu bir düzende, ülke kaynaklarını israf etmenin, boşa harcamanın büyük bir ihanet olduğunu ve halkın Saray israflarına da şahit olduğunu vurguladı.

Akademisyenlerden ve eski bürokratlardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG)’ın araştırmalarını paylaşan Beko, halkın hissettiği gerçek enflasyonun yüzde 36,7 ile yüzde 50 arasında olduğunu vurguladı. Türkiye'de resmi veriler ve hissedilen gerçek enflasyon arasındaki fark arttıkça, halkın giderek yoksullaştığı ve gıdaya erişimin ciddi bir sorun haline geldiği uyarısında bulundu.

Çözüm CHP iktidarıdır

Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın israflarını sıralayan Beko şöyle konuştu: “Erdoğan’ın koruma maliyeti yeni parayla 263 milyon 627 bin lira, 13 özel uçağı olan, yazlık kışlık saraylardaki israfın yanı sıra, Beştepe’deki kaçak sarayın 1 günlük maliyeti 10 milyonun üstünde… Tek adamın israflarını saymakla bitiremeyiz. Ankara içinde bir yerden bir yere 110 araç ve iki helikopterle gidiyor. Böyle müsrif bir yönetimi dünyanın hiçbir ülkesinde göremezsiniz. Bununla birlikte de bu iktidar ile milyonlarca emekçi açlık, yoksulluk, yoksunluk içinde bırakılmıştır. Bir de islamda israfın ne kadar haram ve günah olduğu yazar. İslamı çıkarları için kullanan bu iktidar ilk seçimlerde gidecek. Bu israf düzeninin değişmesinin tek yolu da CHP iktidarıdır.”