Başbakan Binali Yıldırım, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin tepkilere yanıt verdi. Yıldırım, son dönemde kamuoyunun eleştirilerine yol açan din ve kadın başlıklı yorumlar için ise "Deli saçması" ifadesini kullandı.

Açıklama Başbakan Binali Yıldırım'dan geldi. Cuma namazı çıkışı gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Yıldırım, şeker fabrikaları özelleştirmesine ilişkin tepkilere yanıt verdi. "14 adet şeker fabrikası özelleştirme için ilana çıktı. Nisan ayında teklifler alınacak. Duruma göre karar verilecek. Bilen de konuşuyor, bilmeyen de" ifadelerini kullanan YIldırım, şunları kaydetti: "Şeker fabrikaları özelleştirilince kapatılacakmış, şeker pancarı üretimi yok olacakmış, azalacakmış. Bütün bunlar yalan dolan. Buradan açıkça söylüyorum. Bu fabrikalar daha fazla kapasiteyle çalışacak, daha çok pancar üretimiz bu işten yararlanacak. Bu özelleştirmede bütün çalışanların hakları sonuna kadar korunuyor.

Bir fabrika özelleştirildi orada çalışanlar isterse başka kurumlara geçebilecek veya 5 yıl çalışma garantisi olacak. Tercihi çalışanlar yapacak. Özelleştirilince en az 5 yıl üretim yapılacak. Arsa için özelleştirildiği iddiası da yalan. Fabrikayı kapatacak, arsayı da ranta çevirecek... Bu da külliyen yalan. Fabrikanın ihtiyacı kadar arsa verilecek"

Şeker fabrikalarının kapatılmasıyla sağlığa zararlı olduğu iddia edilen nişasta bazlı şeker üretiminin artacağına yönelik tepkilere de değinen Yıldırım, "Bir de nişasta bazlı şekerler daha çok üretilecek, bu da sağlığa zarar verecek... Nişasta bazlı şekerin sağlık açısından sakıncaları olduğu konuşuluyor. Şüphe bile bizim için yeterli. Bunu biz sağlık açısından çok önemsiyoruz. Bu nedenle, nişasta bazlı şeker üretimini sıkı bir denetim altına alacağız. Bunun için düzenlemeler getireceğiz. Ayrıca kotasını da kısacağız. Bu konuda düzenleme hazırlığındayız. Vatandaşlarımız rahat olsun. İleri geri bilen bilmeyenlerin laflarına itimat etmesinler" diye konuştu.

ASANSÖR TEPKİSİ: ELİNE MİKROFONU ALAN AHKAM KESİYOR


Başbakan Yıldırım'ın açıklamalarından öne çıkan diğer başlıklar şöyle: "Bu ara mikrofonu eline alan internetin başına geçen Youtube'un başına geçen ahkam kesiyor. Din hakkında konuşacak olan bellidir, Diyanet İşleri Başkanı, Din İşleri Yüksek Kurulu. Asansörde bir arada çıkarlarsa şöyle olur vs delisaçması şeyler. Bunu söyleyen kendi itikatını sorgulamalı.

Kadın ile erkek birbirini tamamlar. Yan yana omuz omuza ülkemiz için çalışacağız. Bizim yüce Rabbimiz var, hepimizin inandığı. Bir kitabımız var, Kur'an hepimiz için rehber. Bir de Peygamber sünnetimiz var. Bunlar bizim için ölçüdür. Bir takım insanların yorumları, yorumdan da öte şunu yaparsan böyle olur diyerek korku salmaları asla kabul edilemez. Korkuyla insanlara din anlatılmaz. Dinin güzelliklerini anlatacaksın. İslam kolaylık dini. Hurafelerle kimse din hakkında ahkam kesmesin.

Kuzey Irak bölgesine sürekli, ne zaman ihtiyaç duyulsa o zaman operasyonlar yapılıyor. Bu konuda Irak hükümetiyle de yakın temas halindeyiz. Gerek DEAŞ'ın tamamen bölgede yok edilmesi gerekse PKK'nın yok edilmesi konusunda... Ümit ederim ki yakın bir gelecekte, önümüzdeki dönemde daha iyi bir iş birliği geliştirmiş oluruz."