CHP İzmir milletvekili ve Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi Mustafa Ali Balbay 2016 – 2017 eğitim öğretim döneminde hükümetin “gün ışığından daha fazla yararlanmak ve enerji tasarrufu gözetilerek” aldığı karar ile geçen yaz saati uygulamasının 2017 – 2018 eğitim döneminde devam edip etmeyeceğini Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a sordu. Balbay öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin bu yıl da karanlıkta güne başlamamasını istedi.
Balbay önergesinde şu tespitte bulundu:
“Uygulama ülkemizin pek çok ilinde eğitim öğretim açısından oldukça zor koşullar doğurdu ve özellikle ilk ve ortaokul düzeyindeki öğrenciler olmak üzere, erken saatte mesaiye başlayan kamu ve özel çalışanları ile aileleri olumsuz etkiledi.”

Balbay eğitimden tasarruf olmayacağını ifade ederek şunları söyledi:
“Eğitim öğretimde dünya sıralamasındaki yerimizi PISA sonuçları gösteriyor. 72 ülke arasında fende 52, matematikte 49, okumada 50 nci sıradayız. Ülkemiz içinde ise TEOG, YGS ve LYS sonuçları ile bunu yaşıyoruz. Bakanlık tüm bu gerçeklere karşı gün ışığı ile kararttığı eğitimi şimdi de müfredat ile karartmanın peşinde. Bu politikaları kabul etmek mümkün değil. Bu müfredatı savunan Bakan dışında başka bir paydaşa henüz ben rastlamadım. Bakanlık şunu görmeli. Uyguladıkları eğitim politikası ile öğrenciler, öğretmenler ve aileler perişan olmakta. Bu durumun en açık örneğini ÖSYM başkanının istifası ortaya koymuştur. Olumsuz tutum ve davranışlardan, tercihlerden derhal vazgeçilmeli ve eğitim için uzmanlara kulak verilmeli. Geleceğimiz olan kuşakların güvenli, sağlıklı, akıl ve bilim ışığında yetişmesi sağlanmalı.”

Geçen yıl tercih edilen yaz saati uygulamasının öğrencilerin can güvenliği, sağlık ve bedensel gelişimleri ile eğitim öğretimdeki başarıları açısından da olumsuz etkilendiklerini uzmanların dile getirdiğini hatırlatan Balbay, Bakan İsmet Yılmaz’dan şu sorularına yanıt istedi:
1. 2016 – 2017 eğitim öğretim yılında uygulanan yaz saati sonucu gerçekleşen enerji tasarrufu ne kadar olmuştur? Tasarruf miktarı hane başına ne kadar düşmüştür?
2. 2016 – 2017 eğitim öğretim yılı yaz saati uygulaması öğrenciler üzerinde hangi etkileri doğurmuştur? Bu konuda bakanlık olarak bir inceleme/değerlendirme yapılmış mıdır? Sonuçları nelerdir?
3. 2016 – 2017 eğitim öğretim döneminde alınan yaz saati uygulaması kararının enerji tasarrufu ve eğitim öğretim başarı ve kalitesi kıyaslandığında hangi sonuçlar ortaya çıkmaktadır?
4. Hükümetiniz için öncelik enerji tarrufu mu, ülkemizin geleceği olan kuşakların daha sağlıklı, güvenli, akıl ve bilim ışığında yetişmesi mi?
5. 2017 – 2018 eğitim öğretim döneminde yaz saati uygulaması ısrarınızda devam edecek misiniz? Yoksa tüm eğitim paydaşları, öğrenci ve aileleri düşünerek vaz geçecek misiniz?