DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD- Kuzey Kore arasındaki gerilimi değerlendirerek, "Nükleer silahlarla restleşme çocuk oyuncağı değil. Kuzey Kore'nin bu tür denemelerini biz de şiddetle kınıyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'nın Alanya İlçesi'nde esnaf ve meslek oda başkanlarıyla bir araya geldi. Ardından Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi (AHEP) Mütevelli Heyeti toplantısı için Alanya Kaymakamlığı'na geçen Bakan Çavuşoğlu, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Alman parlamenterlerin Konya'daki NATO üssüne ziyaretine ilişkin soru üzerine, şöyle dedi:

"Biz daha önce İncirlik'e biliyorsunuz, Alman parlamenterlerin gelmesine izin vermedik. İncirlik üssü, Türkiye Cumhuriyeti'nin kendi üssüdür. Yani Türkiye'deki üsler bizim topraklarımızın içinde, sınırlarımızın içinde, bizim üslerimizdir ama bazılarını NATO ile ortak kullanıyoruz. Konya'daki NATO üssü biliyorsunuz. Özellikle DAEŞ'e karşı mücadelede değişik ülkelerden, NATO müttefiki ülkelerden birimler var. Bu ziyaretin önerisini biz yaptık. Burada yasak kalktığı için başından beri bu şekilde öneri yaptık. Şimdi tarihi belirlendi, NATO böyle bir heyeti Konya'daki NATO üssüne gönderiyor. Böyle bir ziyareti biz başında uygun görmüştük. İncirlik'i uygun görmedik. Konya'yı uygun gördük. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatlarıyla."

"O MİLLETVEKİLİ SAÇMALAMIŞ"

Gelecek 8 parlamenterin isimlerini Türkiye'nin belirleyip belirlemeyeceği, bir parlamenterin ise 'Türkiye'de can güvenliği olmadığı ve bu nedenle can güvenliği garantisi istedi' şeklinde soruya ise Çavuşoğlu, şöyle yanıt verdi:

"Alman meclisinde savunma komisyonu var. Dolayısıyla bu komisyonunun üyeleri gelecek. Kim olacağına biz karar vermeyiz. Türkiye'de can güvenliği yok diyen o milletvekilinin söylediklerini ben duymadım. Ne diyebiliriz? Saçmalamış. Türkiye'ye gelen Alman sayısı yılda 5 milyonu geçiyor. Bu 5 milyon insan tatil için de geliyor, ticaret, yatırım için de geliyor. O sebeple Türkiye'den ne garanti isteyecek. Türkiye hukuk devleti. Kendisi de bir milletvekilidir. Dokunulmazlığı da vardır. Türkiye uluslararası hukuka da evrensel hukuka da saygılıdır. Kendi ülkesi, kendisini gönderirse gelir NATO marjında ziyaretini yapar, döner."

"AVRUPA TERÖR ÖRGÜTLERİNE MESAFE KOYMALI"

Avrupa'da terör örgütü PKK'ya destek veren milletvekilleri bulunduğunu da kaydeden Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"PKK'nın terör listesinden çıkması için çaba sarf eden milletvekilleri var. Bunlar da genellikle sol partilerden. Yani Almanya'daki özellikle Yeşil Partisi, Sosyal Demokrat Parti'den bazı aşırı uçta olanlar var. Nasıl bizim CHP'nin içinde DHKP-C'li, PKK sempatizanı gibi milletvekilleri var. Aynı şekilde orada da sosyal demokrat içinde uç oluyor. Burada CHP'nin içindekiler önseçimde buralara geldi. Bunlar var. Bunların içerisinde söylediğimiz zaman tepki gösteriyor. Doğru. Bu tür milletvekilleri Almanya'da da var. Avrupa'nın artık mesafe koyması gerekiyor. Bunlara destek vermemesi gerekiyor."

"TEDBİRLERİMİZİ ALDIK"

ABD-Kuzey Kore arasındaki gerilimin Türkiye'ye ve piyasalara etkisinin olup olmayacağının sorulması üzerine ise Mevlüt Çavuşoğlu şu değerlendirmede bulundu:

"Dünyanın bir ucundaki bir gelişme tüm dünyayı etkileyebiliyor. Kuzey Kore ve ABD arasındaki gerginlik de tüm dünyayı etkiler ama ekonomik anlamda bizi etkilememesi için her türlü krizlere karşı dayanıklı bir ekonomi oluşturmak için tedbirlerimizi aldık. Etkilenmemesi için elimizden gelen gayreti de gösteririz. Bu bakımdan ciddi bir sıkıntı olmaz ama esas bu konunun kendisi ciddi sıkıntı. Bu başka şeye benzemez. Nükleer silahlarla restleşme çocuk oyuncağı değil. O yüzden bir an önce bu ülkelerin aklıselim bir şekilde hareket etmesi gerekiyor. Kuzey Kore'nin bu tür denemelerini biz de şiddetle kınıyoruz. Birleşmiş Milletler'in aldığı kararları da destekliyoruz. Bu gerginliğin hiç kimseye faydası yok. Kendilerine de faydası yok. Esasen o bölgede Güney Çin Denizi krizi vardı. Ama şimdi bu nükleer kriz, Kuzey Kore ile yaşanan kriz tüm bu krizleri gölgede bıraktı. Bir an önce bu sorunların, krizlerin de normale dönülmesini arzu ediyoruz."

GAZİPAŞA'DA TAZİYE ZİYARETİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alanya ziyareti öncesi Gazipaşa'da geçen hafta kalp krizi sonucu yaşamını yitiren AK Parti İlçe Yönetim Kurulu üyesi Naciye Köse'nin ailesine başsağlığı diledi. Bakan Çavuşoğlu daha sonra Gazipaşa Kaymakamı Nurullah Kaya, Belediye Başkanı Ak Partili Adil Çelik, Ak Parti İlçe Başkanı Yakup Pişkin ve Ak Parti Kadın Kolları Başkanı Emine Avcı ile ilçede yapımı devam eden Gökçeler Barajı şantiyesinde de inceleme yaptı, çalışmalar hakkında bilgi aldı.