TBMM Çevre Komisyonu Üyesi CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, şehir merkezlerindeki askeri alanların şehir dışına taşınmasıyla ilgili yürütülen çalışmaları Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.

Darbe girişiminin ardından şehir merkezlerindeki askeri alanların şehir dışına taşınacağı açıklandı. Akabinde 81 ildeki durumun incelenmesi, şehir içinde ne kadar askeri alan bulunduğu, bu alanların taşınıp taşınmama gerekliliği, taşınacaksa nereye taşınacağı gibi konularda çalışmalar yürütmek üzere, Milli Savunma, Maliye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlıklarından oluşan bir komisyon kuruldu.

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, 2016 Eylül’ünde İzmir’deki askeri alanların akıbetiyle ilgili dönemin Başbakanı Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Yıldırım ise, 27 Aralık 2016 tarihli yanıtında çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Şehir merkezlerinde ihtiyaç ve beklentileri karşılamak üzere şehir parkları, yeşil alanlar gibi sosyal altyapı olarak düzenlenmesi, yeşil alan olmaya müsait olmayan yerlerin ise kentsel dönüşüm çalışmaları ile entegre bir biçimde ele alınarak, kent merkezlerinde yoğun kent dokusunun düşürülmesi için kullanılması planlanmaktadır. Askeri alanın kent merkezi içindeki konumu, yüzölçümü-büyüklüğü, askeri alanın mevcut kullanımı (Zırhlı Birlik, Hava Üsleri, Mekanize Tugaylar vb.) gibi kriterlerin yanında, yerel yönetimlerden gelen taleplerin de dikkate alınmasını sağlayacak bir yöntem üzerinde çalışılmaktadır” diye yanıtladı. Yıldırım’ın bu yanıtından sonra konuyu birkaç kez daha gündeme getiren Bakan’a bir daha cevap verilmedi.

Konuyu yeniden TBMM gündemine taşıyan Murat Bakan, “Hangi askeri alanlar şehir merkezi dışına taşınacak? Boşalan yerler hangi kurumlara tahsis edilecek? İki yıldır yürütülen çalışmalar ne aşamada bilmiyoruz, konuyla ilgili hiçbir bilgimiz yok. Dönemin Başbakan’ı söz konusu alanların değerlendirilmesinde yerel yönetimlerin taleplerinin dikkate alınacağını söylemişti. Kentsel yaşamın sürdürülebilir gelişimi ve kamu yararı gözetilerek etkin kullanımı için bu alanların yerel yönetimlere devrini bekliyoruz” dedi ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması talebiyle yazılı soru önergesi verdi.

CHP’Lİ BAKAN, CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY’A SORDU:


1 – Askeri alanların kent merkezi dışına çalışması kapsamında, ilgili alanların kent merkezi içerisindeki konumu, yüzölçümü-büyüklüğü, askeri alanın mevcut kullanımı (Zırhlı Birlik, Hava Üsleri, Mekanize Tugaylar vb.) gibi kriterlerin yanında yerel yönetimlerden gelen talepler de dikkate alınarak, yürütülen çalışmalar ne aşamadadır?

2 – Kent merkezi dışına taşınacak askeri alanların seçiminde oluşturulan temel kriterler çerçevesinde, İzmir’deki askeri alanların (Ege Ordu Komutanlığı Karargahı- Narlıdere, İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı-Narlıdere, Ulaştırma Personel Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı-Gaziemir, Hava Teknik Okullar Komutanlığı- Gaziemir, Hava Astsubay MYO Komutanlığı-Gaziemir, 2. Ana Jet Üs Komutanlığı- Çiğli, Ege Deniz Bölge Komutanlığı-Bayraklı, İzmir Tersane Komutanlığı – Karşıyaka, Maltepe Askeri Lisesi-Güzelbahçe, Deniz Er Eğitim Tabur Komutanlığı- Poligon- Karabağlar, NATO Müttefik Kara Ordusu Komutanlığı- Buca, 57. Topçu Tugayı- Bornova) akıbeti ne olacaktır?

İZMİR’İN MERKEZİNDEKİ ASKERİ BÖLGELER


-Ege Ordu Komutanlığı Karargahı- Narlıdere

-İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı-Narlıdere

-Ulaştırma Personel Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı-Gaziemir

-Hava Teknik Okullar Komutanlığı- Gaziemir

-Hava Astsubay MYO Komutanlığı-Gaziemir

-2. Ana Jet Üs Komutanlığı- Çiğli

-Ege Deniz Bölge Komutanlığı-Bayraklı

-İzmir Tersane Komutanlığı - Karşıyaka

-Maltepe Askeri Lisesi-Güzelbahçe

-Deniz Er Eğitim Tabur Komutanlığı- Poligon- Karabağlar

-NATO Müttefik Kara Ordusu Komutanlığı- Buca

-57. Topçu Tugayı- Bornova