Seçimden önce oylarını düşük gösteren anketçileri tehdit eden MHP, araştırmacılara hapis cezası öngören bir kanun teklifi verdi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, konuya ilişkin yaptığı açıklamada , demokratik sistemlerde, seçmen eğilimlerinin yanıltıcı ve aldatıcı araştırma sonuçlarıyla manipüle edilmesinin kamu düzenine karşı işlenen büyük bir suç olduğunu ve özellikle seçim zamanlarında bu sahtekârlıklardan en çok zarar gören ve en fazla hedef yapılanın MHP olduğunu savundu. 24 Haziran seçimleri öncesinde MHP ’yi baraj altında gösteren anket şirketlerinin olduğunu anımsatan Karakaya “Bu sahtekârlara artık dur demenin vakti de geldi. Bizi yüzde 2’lerde, yüzde 3’lerde gösteren ahlak fukaraları bile çıkmıştı; doğruyu eğri, eğriyi doğru ilan eden, haramzadelerin kirli oyunlarına artık son verilmelidir” dedi.

‘Kararı TÜİK versin’


Teklife göre, araştırmacı, kamuoyu araştırmasının veri toplama, analiz etme ve yayınlama dâhil her aşamasında dürüst, doğru ve tarafsız olmakla yükümlü tutulacak. Güvenilirliği ve geçerliliği konusunda şüphe duyulan ya da bağlamından koparılarak müşteri tarafından yayınlanan bir araştırma sonucuna, araştırmacı müdahale edecek. Kişisel veriler arşivlenemeyecek, imha edilecek. Araştırmacı olmak ve kamuoyu araştırma kuruluşu kurmak için gerekli bilimsel ve teknik yeterliliğe ilişkin nesnel koşullar, TÜİK tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek. Bunlara uymayan araştırmacı veya kamuoyu araştırma kuruluşuna; ilgili araştırmayı yapmak için fatura karşılığı aldığı ücretin 10 katına kadar kurumca idari para cezası kesilebilecek. Kamuoyunu bir kurum, kuruluş, ürün, hizmet veya kişi hakkında olumlu ya da olumsuz yönlendirmek veya etkilemek maksadıyla yalan, yanlış, yanıltıcı veya eksik bilgiler sunan araştırmacı veya kamuoyu araştırma kuruluşunun sorumlu yöneticisi 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. CUMHURİYET