AKP Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin genel merkezinde gündeme ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Çelik’in sözlerinden satır başları:

*”Her türlü işgal girişimini, meşru egemen devletin haklarının yok edilmesini karşı buluyoruz.

*Ukrayna’nın egemenliğinin, toprak bütünlüğünün hedef alınmasının yanlış olduğunu söylüyoruz.

*Ukrayna da Rusya da zarar görmemeli, ikisinden de vazgeçmemeliyiz. Bu tür krizlerin çözümünde Türkiye deneyimli bir ülke

*Türkiye’nin ortaya koyduğu girişimlerin kıymetini bilmeyen, masada olmasın politikaları devam ettirmeye çalışanlar var.

*Türkiye’nin durduğu nokta, Cumhurbaşkanımızın temasları Türkiye’nin anahtar bir ülke olduğunun altını çizmiştir.

*Müttefiklerimiz büyük bir vizyonsuzluk ortaya koydu. Türkiye’nin anahtar ülke olmasına destek vermemeleri görüldü. Şimdi Türkiye’nin kıymetli bir ülke olduğunu ifade ediyorlar.

*Müthiş bir akıl tutulması yaşanıyor. Türkiye’nin perspektife sahip olmuş hali iyi değerlendirilmeli.

*Hem batı hem doğuyla konuşabilen bir ülkeyiz. Bölgemizde böl-yönet değil hep beraber zengin olmak kazan-kazan formülüyle ilişkiler inşa etme deneyimi olan bir ülkeyiz.

*Bu saldırılar başladıktan sonra Cumhurbaşkanımız görüşmeler yaptı. Bütün taraflarla bu süreci devam ettiriyor. Önemli olan ateşkesin sağlanması.

*Bir egemen devlet parçası olan Kırım’ın tanınmasını istemek irrasyonel bir yaklaşım. Müzakere masasına oturulduğunda ortak zemin üzerinde çalışmanın faydası olacaktır.

*Bir kez daha çifte standart görülüyor. Ukrayna’daki insanlara sahip çıkılan bu takdiri şayan hareket diğer ülkelerde savaş mağdurların ölüme terk ediyor.

Ukrayna’daki Türklerin tahliyeleri

*Burada bir savaş durumu vardır. Tahliye çalışmaları 24 saat sürüyor. Kuzey bölgedeki illerde oturanlar Rusya üzerinden Türkiye’ye getirilecektir. Rusya ile müzakerelerimiz sürüyor.