AKP İzmir Milletvekili Adayı Bilal Doğan, İzmir'in kentsel dönüşüm sorunlarına vurgu yaparak, "Bu sorun her boyutuyla Büyükşehir Belediyesini aşıyor. İşin içinden çıkamıyorlar" dedi.

Milletvekili adayı Bilal Doğan, Güzelbahçe ve Karabağlar ilçelerinde yaptığı konuşmalarda, vatandaşların önyargılardan uzak, bütün dayatmaları hiçe sayarak AK Parti hükümeti döneminde yapılan yatırımları, gerçekleşen projeleri değerlendirmelerini istedi. Karabağlar Vatan Mahallesi'nde düzenlenen iftar yemeği sonrası konuşan Doğan, kentsel dönüşümün siyasi kaygı ve tartışmaların, her türlü istismarın dışında tutulmasını ve ortak akılla sorunun çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtti. İmar Kanunu ile ilgili yeni düzenlemenin yeterince bilinmediğini, anlatılamadığını öne süren Doğan, "Özellikle Karabağlar gibi ciddi imar sorunları yaşanan bu ilçemizde sokak sokak ev ev dolaşarak bu önemli düzenlemeyi vatandaşlarımıza anlatmalıyız. Öte yandan Karabağlar'da kentsel dönüşüme dair bazı çalışmalar yapılıyor. Büyükşehir Belediyesi, Karabağlar Uzundere bölgesinde ilk etapta 280 konutun inşaatına başladı, halen devam ediyor. İkinci etapta ise 442 konut yapılacak. Hedeflenen konut sayısı, kentsel dönüşüm ihtiyacı düşünüldüğünde çok az ve toplamda sadece 67 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor. Karabağlar'daki projenin 2. etabı için 7 kez ihale yapıldı. Tablo ortada, İzmir Büyükşehir Belediyesinin kentsel dönüşüm projelerinin altından kalkması çok çok zor. Bu iş bakanlığın yapabileceği boyuttadır. Gerek uzlaşma süreci gerekse bütçenin miktarına baktığımızda belediyenin gücü bu dönüşümü gerçekleştirmeye yetmez. Büyükşehir'in Uzundere'deki sembolik sayılabilecek projesine karşılık Bakanlığın yaptığı kentsel dönüşüm ise 540 hektar gibi devasa bir alanı kapsıyor. Proje kapsamında 16 mahalle bulunuyor. Yaklaşık 100 bine yakın vatandaşı ilgilendiriyor. Belediye mevcut performansıyla 20 yılda ancak Bakanlığın hızına yetişebilir" diye konuştu.

"ÖNCE İMAR SORUNLARINI ÇÖZÜN"


Ancak Karabağlar ilçesinin önünü tıkayan daha da önemli bir sorunun bulunduğunu anlatan Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kentsel dönüşümün önünü tıkayan asıl mesele imarsızlıktır. İmarsızlık, belirsizliktir. İlçe belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşümden önce imar sorununu çözemedi. Burada da çok yavaş ilerleme var. İki yıldır plan hazırlıyorlar hala bitiremediler."