Resmi Gazete'de yayımlanan Gençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Özel Barınma Hizmetleri Yönetmeliği'nin 37'nci maddesinin 6'ncı bendine göre özel yurt sahipleri, öğrencilerin barınma giderlerine yüzde 117 zam yapabilecek. Hükümetin geçtiğimiz aylarda kiralık konutlara önümüzdeki temmuz ayına kadar için yüzde 25'ten fazla zam yapılamayacağını açıklamasına karşın, öğrenci yurtlarına yüzde 117'lik zamma onay vermesi şaşkınlık yarattı. Konunun 9 Eylül gazetesinin dünkü sayısında yayımlanmasının ardından CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel harekete geçti.

TAVŞANA 'KAÇ' TAZIYA 'TUT'

9 Eylül gazetesinin önemli bir konuyu gündeme taşıdığını belirten CHP'li Sertel, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet M. Kasapoğlu'nun yanıtlanması talebiyle hazırladığı soru önergesini TBMM Başkanlığı'na sundu. Sertel, “AKP iktidarının ev kiralarına sınırlama getirip, özel yurtlarda yüzde 117'yi aşan zam yapılmasının önünü açması 'tavşana kaç tazıya tut' demekten başka bir şey değildir. Vatandaşlara kaşıkla verip kepçeyle almayı adet edinen bu iktidar, açtığı üniversite sayılarıyla övüneceğine, üniversite mezunu milyonlarca gencin işsizliğine çare bulsun. Üniversiteyi kazanıp maddi sıkıntıdan dolayı okuyamayan gençlerin derdine derman olsun. Ailesinin durumu iyi olan okula gidecek, durumu iyi olmayan devlet yurduna yerleşemeyenin ise eğitim hayatı başlamadan bitecek. Yazıktır, günahtır” diye konuştu.

'BU BÖYLE GİTMEZ'

Şansı olanların devlete ait Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarına yerleştiğini açıklayan Sertel şöyle konuştu: “Peki ya diğerleri ne olacak? Onlar için çözüm üretsin; özel yurtların ve acımasız ev sahiplerinin vicdanlarına terk edilmesin. Bir taraftan ev sahiplerine yüzde 25 kira sınırı getireceksiniz, diğer taraftan eğitimin en önemli ayaklarından biri olan barınma sorununu çözmek şöyle dursun, özel yurtların yüzde 117 zam yapmasının önünü açacaksınız. Bu böyle gitmez, gitmiyor da. Bir hafta sonra üniversiteler eğitim öğretime başlayacak ve binlerce mağdur ortaya çıkacak.” Murat ERVİN

5 MADDELİK ÖNERGE

1- Artan kiraların ardından ev sahiplerine yönelik alınan sınırlamanın benzerini özel yurtlar için de yapmayı planlıyor musunuz? Yıllık enflasyonun yüzde 80 açıklandığı bir ortamda özel yurtlara yüzde 117 oranında zam yapılabilmesini nasıl karşılıyorsunuz?

2- Türkiye genelinde KYK yurdu kaç adettir ve bunların toplam kapasitesi nedir? Yine Türkiye genelinde özel yurt sayısı kaçtır ve bunların toplam kapasitesi nedir?

3- Türkiye genelinde cemaat yurtları diye bilinen yurtların sayısı belli midir? Belirli vakıf, dernek ve çeşitli oluşumlara ait yurt sayısına ilişkin bir çalışmanız var mıdır?

4- Son bir yılda yapılan devlet yurdu sayısı ve bunların kapasitesi nedir?

5- Özel yurtlar hangi sıklıkla denetlenmektedir ve yüksek fiyatlar karşısında ne gibi adımlar atılmaktadır?

FORMÜL 'YÜZDE 117' DİYOR

Resmi Gazete'de yayımlanan Gençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Özel Barınma Hizmetleri Yönetmeliği'nin 37'nci maddesinin 6'ncı bendinde, “Kurumun kayıtlı öğrencileri için bir önceki öğretim yılında barınma hizmeti karşılığında aldığı ücrete yeni dönemde yapabileceği en yüksek zam oranı, kaydın yenilendiği tarihte açıklanmış olan on iki aylık ortalama “(Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi + Tüketici Fiyat Endeksi)/2” oranına beş puan daha eklendiğinde bulunan orandan daha fazla olamaz” ifadelerini yer verildi. Bu formül temmuz ayı TÜİK verilerine uygulandığında ise yüzde 117 zam oranı karşımıza çıkmakta.