Bugüne dek şiir kitaplarının yanı sıra, söyleşiler, soruşturmalar, inceleme ve köşe yazılarıyla da tanıdığımız Gülçin Sahilli,  bu kez düş gücünün, kurgu yoğunluğunun varsıllığını kullanarak “Peri Akademisi”yle buluşturdu bizi. Onun deyimiyle “fantastik-macera” türü bir romanla…

Dört kitaplık serinin ilki olarak yayımlanan, içindeki sınırsız hayal dünyasıyla her yaştan okuyucuyu içine çekmeye hazır renkli bir roman Peri Akademisi.

Düş, hayal, imgelem yaşamımızın dışında bizi renklendiren, varsıllaştıran, gerçekliğin içinde soluklandığımız ayrı bir dünya… Gülçin Sahilli de bu dünyaya şiirin penceresini açarak, okuyucuyu farklı bir yolculuğa çıkarmayı amaçlıyor.

“Diğer sanatları bırakıp konumuz olan romana geldiğimizde ise düşlerin en keskin uçları fantastik edebiyatta buluşur. Fantastik edebiyatta kurgunun sınırı yoktur.”  

Kim söylüyor bunları? Şiirle beslenen, şiir kitaplarıyla okuruna ulaşan, öğretmen Gülçin Sahilli. Yine şair dostu Özlem Tezcan Dertsiz’e. (İzgazete   5.10.2020)

Karanlık perilerin gün geçtikçe güçlendiği... Lanetli tılsımların felaketleri tetiklediği bir başka dünyadayız sanki.

Mitoloji, düş, gerçek birbirinin içinde dönerken, göğe doğru yükselen bir okula giriyoruz; Peri Akademi’sine.

Elida, Karpet, Alefe, Mimose, Matila, Master, İlena…gibi daha nice adlarla buluşuyoruz.  Cammekâna, Peribuzu seçmelerine, Mangala turnuvasına,  katılıyoruz… Şair perilerle tanışıyoruz. Perimera’daki en büyük kütüphane Cambalona giriyoruz, orada farklı bir havayı  soluyoruz.

Gülçin Sahilli, Türk Mitolojisi üzerine gelecek kuşaklara ses vermiş. “Kitapta kahramanlar, yerler ve bazı olaylarda Türk Mitolojik motifleri”ni kullanmış. “Özellikle ana karakterler ve ana olayları bizim mitolojimiz” çevresinde biçimlendirmiş.

Gülçin Sahilli 1980 İstanbul’da doğumlu. Celal Bayar Üniversitesinde Eski Türk Edebiyatı üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Edebiyat öğretmeni. İzmir’de yaşıyor.  Türkiye’nin ilk Çocuk Şiir Atölyesi’yle de dikkat çeken Sahilli,  çocuklara Yaratıcı Yazarlık dersleri de veriyor. 

Mavi Esme Boran, Gülkedisi, Yağmur Sayma Makinesi, Masumiyet Cambazı adlı dört şiir kitabı var. Şiir alanında Kıyı Ruhi Türk Yılmaz (2014), Attila İlhan (2015), Hasan Bayrı (2018) şiir ödüllerinin de sahibi.

Peri Akademisi’ni okuyacak dostlara bir anımsatma: Kitabın sonundaki “Sen Olsaydın” sormacasına katılın, yanıtlar verin, düş gücünüzü sınayın.

“AYDINLIĞA VE AŞKA”

Şiirlerini bilmiyordum İbrahim Aktaş’ın. 9 Eylül Gazetesi’ndeki spor yazılarıyla tanımıştım. Eylül 2020’de Ege Kültür Platformu Yayınları arasında çıkan “Aydınlığa ve Aşka” adlı şiir kitabıyla buluşmamak da benim için sevindirici oldu elbette.

Okan Yüksel’in “Özgün, sesini arayan ve bulan şiirlerini öykünmeci tuzaklardan sakınarak üretiyor. ‘Aydınlığa ve Aşka’ dair söylemediklerini edebiyatın en zor, en meşakkatli, en güç alanında, şiir kulvarında söylüyor…” sözlerine eklenecek ne var ki?

Şair Tuğrul Keskin’in Aktaş’la ilgili şu sözleri de dikkat çekici: ”Cumhuriyete 

ve Cumhuriyet değerlerine inanmış bir yürekten acılı bir sesleniş gibi; ‘Aydınlığa ve Aşka’ içinde bulunduğumuz bu korkunç karanlıktan çıkışa bir mum yakarak direnmek isteyen insanın iç döküşleri sanki.”

Aktaş’a tadımlık, ama aydınlık dizeleriyle merhaba diyelim:

“El ver tohum ol / Tohum ver, yaşam ol / Yaşam ver, gelecek ol / Yeter ki / Gün ol / Güneş ol”

Şiir yolun açık olsun sevgili İbrahim Aktaş

(*) Peri Akademisi, Gülçin Sahilli, Yakın Kitabevi Y. Ağustos 2020, 215 s.

(**) Aydınlığa ve Aşka, İbrahim Aktaş, Ege Kültür Platformu Yayınları, Eylül 2020, 118 s.