Sera, bitkilerin yetişmesine uygun şartların sağlanması amacı ile çevre şartları kontrol edilebilen veya düzenlenebilen cam, plastik, fiberglas gibi ışığı geçiren materyallerle örtülü yapı.

1545 yılında, Padova'da ilk botanik bahçesinin açılmasından hemen sonra Daniel Barbaro, bu bahçede ilk serayı yaptı. Yapıda taş ve tuğla kullanıldı, pencere ise yoktu. Mangalla ısıtılıyordu. Bazı hassas bitkiler, kışın bu seraya alınıyor, baharla birlikte yeniden yerlerine dikiliyorlardı. Tarihte bilinen ilk seranın bu olduğu bilinmekte.

Serayı kısaca şöyle tanımlayabiliriz; bir ürünü mevsimi dışında da yetiştirmemize olanak sağlayan yöntem. Seralar sayesinde sebze ve meyvelerde yaz-kış ayrımı kalmadı. Her sebze ve meyveyi her mevsim tezgahlarda bulabiliyoruz. Fiyatları ise mevsimine göre haliyle biraz yüksek oluyor. Lezzeti konusuna ise hiç girmiyorum.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, geçtiğimiz ay, son dönemde sebze-meyve fiyalarındaki aşırı artışın önüne geçmenin yolunun mevsiminde tüketimden geçtiğini söylemişti. Ocak sonunda kamuoyunda tepki çeken yüksek sebze-meyve fiyatlarıyla ilgili konuşan Pakdemirli, “Fiyatlar mevsim normallerinde değil. Piyasalarda her gün daha fazla denetim yapıyoruz. Özellikle en güzel denetim vatandaşın denetimidir. Vatandaş bakacak, mevsimi olmayan meyve sebze pahalıysa mevsime göre tüketim yaparsa ürünlerde dengeleme oluşacaktır” demişti.

Bu açıklamadan benim anladığım her sebze ve meyveyi normal mevsiminde tüketmeliyiz, mevsimi dışında yani seralarda üretilen ürünlerden uzak durmalıyız.

Ama sanırım ben yanlış anlamışım. Zira aradan henüz bir hafta geçmiştiki Bakan Pakdemirli'den ikinci açıklama geldi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gıda fiyatlarındaki artışa yönelik önümüzdeki haftadan itibaren gerekli aksiyonun alınacağını ve aracı sayısının azaltılacağını söyledi. TRT Haber'de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, sera alanları artırılırsa fiyatların daha normalize olmasının sağlanabileceğini, sera modernizasyonu planını çok hızlı bir şekilde devreye sokacaklarını ifade etti. Pakdemirli, şöyle devam etti; “Sera sayısını 2-3 misline çıkarma gibi planımız var. Çok hızlı şekilde devreye sokmayı düşünüyoruz. Engeller vardı, kanun çalışmalarını yaptık. Yatırımcı engelleri kaldırırsanız sera karlı yatırım. Yatırımcıları sera üretimine davet ediyoruz.”

Şimdi biz sebze-meyveyi mevsiminde mi tüketmeliyiz yoksa her yere seralar kurarak her sebze-meyveyi her mevsim mi yiyeceğiz?