CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu fiyat artışlarını değerlendirirken şöyle demişti: “Enflasyonun yüksek olduğu bir ülkede huzur olmaz.Dünyanın en yüksek enflasyonun yaşandığı bir ülke olduk. Vatandaş eskiden kilo ile aldığı sebze-meyveyi tane ile almaya başladı. Ondan sonra süpermarketleri, esnafı suçluyorlar.”

Vatandaş artık tane ile sebze alıyor diyenlere inanmayan olabilir. Ama bu bir gerçek. İşte örneği; Kemalpaşa Armutlu’da perşembe pazarına giden vatandaşın filesinde bir tek patlıcan ve biber gördüm. Şaşırdım. Dayanamadım sordum nedenini: “Evde hasta bir kızım var. O istedi. Yoksa bu bir tane patlıcan ile kırmızı biberi alacak halim yoktu, 4 lira verdim. Ne yapalım?”

**

Söylenecek bir şey var mı ?

Hadi gözünüz aydın. Çarşı pazarda yangını çıkaran suçlu bulundu. Suçlu, ayağa kalk! Merkez Bankası fiyat artışlarına patlıcan, biber başta olmak sebze-meyve fiyatlarındaki artışı gösterdi. Bir kısım yazarlar da 'sebze ve meyveleri mevsiminde yiyin' önerisinde bulunuyor. Belli bu arkadaşlar hiç pazara çıkmamışlar. Sadece patlıcan değil, kış sebze fiyatları da el yakıyor.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak’ın eleştirileri şöyle: “Türkiye’de asgari ücretliler yüzde 26 zam yapıldı ama ürünlerde yüzde 40’ları bulan fiyat artışları maaş zammını geride bıraktı. Bu tür aspirin tedavisiyle, pansumanla bu işleri geçiştiremezsiniz. Vatandaşın gerçek enflasyonu, resmi rakamların çok çok ötesinde. Para bolken tedbir almayan iktidar, şimdi marketçiden, pazarcıdan ve bu acayip ticaretten şikâyet ediyor. Bu pahalılığın bir tek sorumlusu var; o da ülkeyi sıcak paracılara teslim eden ve üreticiden tüketiciye giden zincirde yandaş aracılara, komisyonculara, müdahale etmeyen hükümet.”

**

Ekonomist Uğur Gürses, mutfakta bir yangına dönüşen gıda fiyatlarındaki artışların birkaç spekülatörün işi olmaktan öte bir anlam taşıdığını söyledi: “Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon verileri, gıda fiyatlarındaki rekor artışın kayıtlarda da tescillendi. Gıda içinde de sebze grubundaki fiyat artışı Ocak’ta yüzde 29.7 olurken, yıllık artış yüzde 80.5’e ulaştı.”

Uğur Gürses bir süredir hayat pahalılığından yakınan yurttaşlara birtakım spekülatörlerin neden olduğu söylendiğini belirterek şöyle dedi: “Gıda fiyatlarında tüm yurt çapında yaygın bir fiyat artışı söz konusu. Öyle kendini bilmez birkaç spekülatörün işi değil.”

Sözün özü patlıcan ve biberi daha çok konuşacağız.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.