Kış gelirken, sokakta yaşayan patili dostları da unutmamak gerek. Hepimizin elinden gelebilecek, basit ve ucuz yöntemler bir canı kurtarabilir. 

Havalar soğudukça hayvanlar için de sokakta hayatta kalma mücadelesi zorlaşıyor. Artık hepinizin de bildiği gibi çok soğuk günlerde kediler 6 saat, köpeklerse en fazla 17 saat aç kalabiliyor. Vücut sıcaklıklarını koruyabilmek için mutlaka yemek yemeleri şart. Bu nedenle de listenin başında tabii ki besleme geliyor.

***

Biliyorum, hayat giderek pahalılaşıyor. Gıda fiyatlarındaki artış doğal olarak mama fiyatlarına da yansıdı. Herkes bütçesi dahilinde sokak hayvanlarına mama yardımı yapabiliyor. Tabii ki kuru mama tek çare değil. Evinizdeki yemeklerden arta kalanları da çöpe dökmek yerine temiz bir kaba koyarak sokak hayvanlarına verebilirsiniz. Örneğin et veya tavuk suyuna bayat ekmeleri doğrayarak birçok canı mutlu etmeniz mümkün.

Besleme yaparken bir temiz kaba da su koymalı ihmal etmeyin. Suyun soğukta donmaması için içine bir damla zeytinyağı damlatmanız yeterli olacaktır.

***

Tercihen su geçirmeyen malzemeden yapılacak kulübeler de sokak hayvanlarının soğuk günlerde barınma ihtiyacını karşılayacaktır. Üstelik illa ki yüzlerce lira vererek kedi-köpek evleri satın almanıza da gerek yok. Youtube’da leğen, karton, strafor gibi malzemelerden kolay kulübe yapımını gösteren çok sayıda video bulabilirsiniz.

***

Özellikle ekonomik durumu iyi olan ama sokak hayvanları için yeterli vakti olmayanlara ise önerim; barınaklara, güvendikleri besleme yapan gönüllülere destek vermeleri. Barınaklarda hem mamaya hem de ısıtıcı, battaniye, kulübe gibi eşyalara büyük ihtiyaç var. Yine STK’larla iletişime geçerek bağış yapabilecekleri noktaları öğrenebilirler.

***

Kediler ve köpekler de bizim gibi hastalanıyor. Onlar da tıpkı bizim gibi soğukta üşüyor. Çok basit hastalıklardan yaşamlarını kaybedebiliyorlar. Bu nedenle kışın hasta olduğunu gördüğünüz hayvanları eğer siz yakalayabiliyorsanız yakalayıp ilçenizdeki belediyenin veteriner işlerine götürün. Eğer yakalayamıyorsanız, belediyeyi arayarak durumu bildirin ve konunun takipçisi olun.

***

Hayvan sevin veya sevmeyin ama lütfen kışın aracınızı çalıştırmadan önce kaputa vurun. Kediler sıcak bir yere sığınmak istediklerine arabaların motoruna girebiliyor. Onlara bir zarar gelmemesi için aracınızı çalıştırmadan kontrol etmenizde fayda var.

***

Son olarak hayvanlarla ilgili yapılacakları çevrenizdekilere de anlatın. Ne kadar çok insan bu konuda farkındalık sahibi olursa o kadar çok can kışı kazasız belasız atlatabilir.

İnsanların bilinçsizliği canları tehlikeye atıyor

İzmir’de hayvan nüfusunun yoğun olduğu bölgelerde gönüllü hayvanseverler canların besleme ve bakımları için büyük emek sarf ediyor. Çok sayıda kediye ev sahipliği yapan Karşıyaka Zübeyde Hanım Parkı da bu noktalardan bir tanesi. Buradaki en büyük sorun ise parka sürekli olarak kedi terk edilmesi. Yapılan çağrılara rağmen bu durumun önüne bir türlü geçilemiyor. Parka kedi terk edenlerin büyük çoğunluğu “nasıl olsa burada iyi bakılırlar” düşüncesi ile bunu yapıyor ancak maalesef en büyük zararı hayvanlara verdiklerini bilmiyor.

Parktaki kedilerle ilgilenen HAYTAP Temsilcisi Meral Örüç sosyal medya üzerinden yaptığı son paylaşımda, bir haftada 6 kedinin salgın hastalıktan öldüğünü ve bunun temel nedeninin hayvanların bilinçsizce parka terk edilmesi olduğunu aktarmış. Parka kedi terk edilmemesi için bir kez daha çağrı yapan Örüç şunları söylüyor:

“Bir hafta da 6 canımız öldü. 1 tanesi Taypark’ta tedavide idi. Bugün de 4 canımızı tedaviye gönderdik. Parkımıza maalesef tüm İzmir ve çevresinden yağmur gibi kedi bırakılıyor. Sağlamı, hastası… Her zaman dediğim gibi canlara en büyük zararı hayvansever görünümlü yaratıklar veriyor... Yazın viral enfeksiyonu durdurup yavruları büyütmüştük. Ancak popülasyonun bu kadar çok olduğu yerde viral hastalıkların önüne geçmek çok zor... Ve ben artık tek başıma yetemiyorum.

Şu anda gençlik ve fib hastalıkları tüm canları öldürmeye devam ediyor. Dün sevgili can dostumuz park görevlisi İlhan bey ile birlikte tüm kulübeleri domestos ile fırçalayıp yıkadık... Zefiranladık.

Bugün de Karşıyaka Belediyesi Veteriner Müdürlüğü gelerek sevgili Hakan Akbay kulübe çevrelerini ve toprağı dezenfekte etti.”

Yasaklı köpeği olanlar dikkat: Kayıt için zaman daralıyor!

Yeni yasaya göre, Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Fila Brasilerio ve Dogo Argentino cinsi köpeği olan hayvanseverlerin, en geç 14 Ocak 2022 tarihine kadar Tarım İlçe Müdürlükleri’ne giderek köpeklerini kaydettirmeleri gerekiyor.

Türkiye’de hayvan hakkı ihlalleri denilince akla gelen ilk konulardan biri de yasaklı veya tehlikeli tabir edilen köpeklerin durumu oluyor. Hayvan hakları koruyucuları uzun yıllardır belli köpek ırklarının yaşadığı mağduriyetin bitirilmesi için mücadele etse de yasal düzenlemeler sorunu çözmek için yetersiz kalmaya devam ediyor.

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Yasası’nda Temmuz ayında yapılan değişiklikte, “tehlikeli ırklarla” ilgili maddeler de yer aldı. Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Fila Brasilerio ve Dogo Argentino cinsi köpeklerin ve melezlerin bakılması, satılması ve üretilmesi ile ilgili yasak devam etti ancak mevcut köpek sahiplerini rahatlatacak yeni düzenleme yapıldı.

YENİ YASA NE DİYOR?

Bu düzenlemeye göre;

·       Hayvanları bu madde yürürlüğe girinceye kadar sahiplenmiş olanlardan, maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı aylık süre içinde hayvanlarını kısırlaştıran ve buna dair belgeyle birlikte Bakanlığa başvurarak veri tabanına kayıt ettirenler hakkında, birinci fıkrada veya 28 inci maddenin birinci fıkrasının (j) bendinde öngörülen idari yaptırım hükümleri uygulanmaz.

·       Kısırlaştırma işlemi için maddenin yürürlüğe girmesinden önce gebe kalmış hayvanların doğum yapması, yavruların dört aylık olması beklenir. Bu hayvanların ölümü halinde Bakanlığa bilgi verilir ve kayıttan düşürülür.

·       Kısırlaştırılan ve kayıt altına alınan bu hayvanlar kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız olarak dolaştırılamaz, halkın yoğun olarak bulunduğu yerler ile çocuk oyun alanları ve parklarına sokulamaz.

KÖPEK SAHİPLERİ NE YAPMALI?

Tehlikeli ırklarla ilgili maddeler yeni yasanın Resmi Gazete’de yayımlandığı 13 Temmuz 2021 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi. Yani 14 Ocak 2022 tarihine kadar tehlikeli ırk olarak kabul edilen Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Fila Brasilerio ve Dogo Argentino cinsi köpeklerin mutlaka kayıt ettirilmeleri gerekiyor.

Peki, köpek sahipleri bunu nasıl yapacak?

-        İlk olarak köpekleri eğer kısır değilse, kısırlaştıracaklar.

-        Köpeklerinin kısırlaştırıldığına dair veteriner hekimlerinden rapor alacaklar.

-        Bu raporla ve köpeklerinin karnesi ile birlikte ikametlerinin bulunduğu ilçenin Tarım Müdürlükleri’ne kayıt yaptırmak üzere başvuracaklar.

-        Tarım İlçe Müdürlükleri’nin veteriner işlerinde köpeklerine çip takılacak ve kayıt altına alınacak.

Bunu yaptıktan sonra artık köpek sahiplerinin can dostlarının kendilerinden alınması ve ömür boyu barınaklara kapatılması gibi bir endişe yaşamalarına gerek kalmayacak. Çünkü yeni yasa, kayıtlı olan melezler dahil tüm yasaklı ırkların bakılmalarına izin veriyor.

KAYIT YAPTIRMAZSANIZ NE OLACAK?

Melez veya safkan “tehlikeli” ırklara mensup köpeklerin sahiplerini yasanın talep ettiği kayıt işlemini yaptırmamaları halinde çeşitli yaptırım ve cezalar bekliyor. Yukarıda sıraladığımız yasa hükümlerine aykırı hareket edenler 11 bin TL idari para cezası alacaklar. Ve yasaklara aykırılık devam ettirildiği takdirde de hem yeniden idari para cezası verilecek hem de hayvanlarına el konularak belediye barınaklarına götürülecek.

Yeni yasa tüm yasaklı köpek sahiplerine kayıt yaptırmaları için 6 ay süre vermişti. Bu sürenin bitmesine 1.5 ay gibi kısa bir zaman kaldı.

Hayvan haklarına yönelik çalışmalar yapan gönüllüler, STK’lar sürekli olarak sosyal medya hesaplarından köpek sahiplerini bu konuda bilgilendirmeye çalışıyor. Biz de bu satırlardan bir kez daha çağrımızı yapalım: Lütfen köpeğinizin kaydını yaptırın, sonradan pişmanlık yaşamayın!

1.5 derece hedefi şimdilik zor

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) küresel ısınma sorununun görüşüldüğü COP26 Zirvesi ile ilgili bir bülten paylaştı. WWF-Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar, iklim krizini durdurmak için bilimin öngördüğü çerçeveden uzak olmasına karşın zirvenin önemli kazanımlarını şöyle sıraladı:

·       İlk kez bir iklim zirvesinin sonuç bildirgesine fosil yakıt kullanımının azaltılması girdi.

·       Küresel Kömürden Temiz Enerjiye Geçiş Bildirgesi kapsamında 46 ülke önümüzdeki 20 yıllık dönemde kömürden elektrik üretimine son vereceğini duyurdu.

·       Küresel çapta 130 trilyon dolar varlığı yöneten 450’den fazla finans kuruluşu, 2050 yılı itibariyle net sıfır emisyon hedeflerine ulaşılabilmesi doğrultusunda finansman sağlama taahhüdü verdi.

Bayar, zirvede kömürden çıkış, metan gazı emisyonlarının azaltılması, ormanların korunması gibi pek çok alanda yeni taahhütlerde bulunulsa da bu taahhütlerin henüz dünyayı, küresel sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlı tutma hedefi ile uyumlu bir yola sokmadığının altını çizdi ve “Zirve, iklim krizi ile mücadelede tek aktörün hükümetler olmadığını da gösterdi” dedi.

Sosyal Medyadan İnciler: Çamur attılar ama bu kez izi kalmadı!

İstanbul’da toplu taşıma araçlarını kullanarak her gün şehri turlayan Boji’yi tanımayan yok! Sadece Türkiye’nin değil dünyanın sempatisini kazanan Boji’yi İstanbul Büyükşehir Belediyesi himayesi altına almıştı. Çiplenen, düzenli sağlık kontrolü yapılan ve takip edilen Boji’nin gördüğü büyük ilgi birilerini rahatsız etmiş olacak ki, geçtiğimiz hafta ona kumpas kurulmaya çalışıldı!

Çalışıldı diyorum çünkü ona çamur atmaya çalışanların oyunu kısa sürede ortaya çıktı. Sosyal medyada Boji’nin tramvaya pislediği iddia edilerek görüntüler paylaşıldı. “İBB’nin kadrolu köpeği BOJİ tramvaya pisledi” mesajı ile paylaşılan bu görüntülerden kısa süre sonra ise o dışkının bir vatandaş tarafından bilerek tramvaya yerleştirildiğini gösteren kamera kayıtları sosyal medyaya yansıdı.

Kamera kayıtlarını İBB Sözcüsü Murat Ongun sosyal medya hesabından şu mesajla paylaştı:

"Boji’nin tramvaya kaka yaptığı iddia edilmişti. Ama kameralar bize bu akıl almaz görüntüleri gösterdi, izleyin."

Bu paylaşımdan önce ise İBB tarafından Boji için açılan Twitter hesabından, "Bugün tüm gün kulübedeydim, İstanbul'u gezmedim bile. Tramvayı kirletip suçu bana atmışsın, kötüsün" mesajı ile iddia yalanlanmıştı.

Sosyal medyada yüzbinlerce kullanıcı Boji’ye yapılan kumpasa ateş püskürdü. Masum bir hayvanın suçlanmasına tepki gösteren vatandaşlar Boji’ye sahip çıktı. #bojiyalnızdegildir etiketi ile birçok kullanıcı paylaşım yaptı.

Öte yandan Murat Ongun, kumpas olayının ardından Boji’nin güvenliğinden endişe ettiklerini ve bu nedenle köpeğe geniş arazisi olan bir aile aradıklarını da duyurmuş.

İstanbul’un bedava tanıtımını yapan, herkesin kalbini kazanan Boji’den ne istiyorsun be insan?

Kimi Takip Etsek?

Bu haftaki önerim, komik hayvan fotoğraflarını sevenler için gelsin. Instagram’da “animals.hilarious” adlı hesapta her daim yüzünüzü güldürecek türden videolar ve fotoğraflar bulabilirsiniz. Hesap şu an için 796 bin kişi tarafından takip ediliyor.

Kötü günler onun için geride kalsın

Bayraklı’daki merdiven altı üretim evinden kurtarılan, henüz 1.5 yaşında bir can o. Son derece iyi huylu bir kız. Kısırlaştırıldı. Yaşadığı travmayı geride bırakmasına yardımcı olacak, onu bir daha hiç terk etmeyecek, köpek bakımını bilen, sorumluluk sahibi bir aile aranıyor. Tel: 0505 319 65 17

Sarman oğlan can dostunuz olsun mu?

Bu yakışıklı oğlan İzmir Karşıyaka’da dünyaya geldi. 1 yaşında, tüm aşıları tam, son derece sağlıklı bir kedicik. Bu akıllı ve sevgi dolu prense kalbini ve yuvasını açacak, onu evladı gibi görerek bir ömür boyunca bakacak yeni ailesi aranıyor. Takip şartı ile sahiplendirilecek. Tel: 0552 447 39 21

Bu güzel can ikinci bir şansı hak ediyor

O henüz 1.5 yaşında bir Maltese Terrier. Maalesef sahipleri onu terk etti. Gönüllüler, barınağın kapısından kurtardı ve geçici yuvaya aldı. Ancak geçici yuvasındaki vakti de doldu; ömürlük yuvasını acilen bulması gerekiyor. Aile yapısı oturmuş kişilere sahiplendirme yapılacak. Tel: 0533 618 76 49

Haftanın Karesi

Ay ay ay, duvarda bir şey mi hareket etti? Örümcek mi o? Lütfen olmasın! Ben örümcekten korkarım!!!