Halkevleri'nin yaşanan ekonomik kriz ve temel tüketim maddelerine gelen zamlar karşısında ülke genelinde başlattığı 'Geçinemiyoruz' eylemleri kapsamında Eskişehir Halkevi’ne asılan 'Geçinemiyoruz, zamlar geri alınsın' pankartı için 18 bin lira idari para cezası kesildi. Cezanın iptali için dava açılacak.

Eskişehir Halkevi’ne asılan 'Geçinemiyoruz, Zamlar Geri Alınsın' pankartı, asılmasının üzerinden 45 dakika geçmesinin ardından Eskişehir Emniyet Müdürlüğü’nden valilik genelgesi gerekçe gösterilerek gece yarısı indirilmişti. Şube binalarına yeniden aynı pankartı asan Halkevi üyelerine Eskişehir Emniyet Müdürlüğü tarafından yasada belirlenen en üst sınır olan 18 bin lira idari para cezası tebliğ edildi.

Eskişehir Halkevi Şube Başkanı Cevat Aydemir, para cezasına tepki göstererek şunları söyledi: “Pankartımız aynı gece emniyet güçlerince indirildi. Eskişehir emniyeti acele bir şekilde ve yasada belirlenen en üst sınırdan, 18 bin lira idari para cezasını tebliğ etti. Bütün kesimlerin en ağır şekilde etkilendiği yüksek zamlar karşısında tepkisiz ve sessiz kalmamız isteniyor. Aynı pankart şu an bütün şubelerimizin duvarlarında dalgalanıyor.” (BirGün Gazetesi)

***

Pandemide borçlanan bir esnaf daha yaşamına son verdi!

Eskişehir Kahveciler Odası Başkanı Zeki Çoban, kahvehane işletmecisi 28 yaşındaki Özgür Pehlivan'ın geçim sıkıntısı nedeniyle yaşamına son verdiğini söyledi.

Çoban, “Bankalardan, esnaf kredi kooperatifinden türlü yerlerden kredi almış. Bu krediyi çeviremediği için de duyumlarımıza göre bunalıma düşerek kendi canına kıymış. Bu konuda çok üzüldük” dedi. (Cumhuriyet Gazetesi)

***

İki haber de Eskişehir kaynaklı. Evet. Bu ülkede “Geçinemiyoruz” demek suç.

“Açız” demek suç!

“Zamlara hayır” diye haykırmak suç! O zamlara “dış güçler”in işi ya (!)

Peki, o pankartta şöyle bir ifade yazsaydı: “Zam yapan dış güçler yüzünden geçinemiyoruz!”

Kaldırılır mıydı acaba pankart? İktidar partisi yöneticisi de Adıyaman’da “Asıl meselemiz, işsizlik” derken “Vallahi ben açım şu anda” diyen vatandaş salondan çıkarılırken, “Bu ses, milletin ve hakikatin sesi değil!” dememiş miydi?

Enflasyon yüzde 100’e dayandığında açlık isyanıydı o feryat… Geçinemeyen bordro yakan memurların, perişan emeklinin, tükenmiş esnafın, dar gelirlinin çığlığıydı da! “Geçinemiyoruz” yazan ve ceza yiyen pankart da!

***

Halkın derdi şikayeti belli, ortak: Hiperenflasyon, geçim sıkıntısı, hayat pahalılığı, yoksulluk, işsizlik!

Pankarta ceza, borçlanan esnafın intiharı, “açım” diyen vatandaşlar.

Faiz sebep, enflasyon sonuç. Faizi düşürülünce patlayan enflasyon!

Hazine Bakanı ve Maliye Nureddin Nebati’den de açıklama;

“Enflasyon Ocak’ta pik yapar ama Haziran 2023 seçimlerine Türkiye enflasyonda tek haneyle girecek!”

Nasıl diyordu “Öyle Bir Yerdeyim Ki” de ozan Hasan Hüseyin Korkmaz?;

“Dostum dostum/ Güzel dostum/ Bu ne beter çizgidir bu/ Bu ne çıldırtan denge/ Yaprak döker bir yanımız/ Bir yanımız bahar bahçe…”