2003 yapımı bir Afgan yapımı bir film OSAMA... Türkiye'de 2004 yılında vizyona girmiş. Başta Cannes Altın Küre olmak üzere birçok uluslararası festivalde ödüller almış.

Afganistan ve Taliban gündeme gelince filmi internetten izledim.

Osama, Taliban gerçeğini gözler önüne seren, insanın sinir uçlarıyla oynayan bir film. Kan var, zulüm var, dehşet var, gözyaşı var, sapıklık var.

Film, Taliban Afganistanı'nda kadınların yanlarında erkek akrabaları olmadan sokağa çıkamamaları konusunu işliyor. Erkek yakını olmayan kadınlar evlerinde ölmeye mahkum ediliyor. Filmde bir anne ve on iki yaşındaki kızı kimsesiz kalıyorlar. Anne kocasını ve erkek kardeşini anlamsız bir savaşta kaybetmiştir. Hayatta kalabilmek için kızını erkek kılığına sokarak çalıştırmak zorunda kalır. Zorlu bir yaşam savaşı başlar. Her sahnesinde Taliban'ın zulmü, vahşeti vardır. 12 yaşındaki minik Osama'nın öldürülme korkusu, 80 yaşındaki bir mollaya armağan edilmesiyle son bulur.

Filmde Osama'nín annesinin ibret verici repliklerinden biri şöyledir:

"Allahım biz kadınları ne diye yarattın sanki? Bana kız evlat yerine bir erkek evlat verseydin ya..."

Filmde kadınlara yapılan zulümden, taşlanarak öldürülen yabancı kadın gazeteciye, Burka denen örtüyü açan kadınlara yapılan baskıdan, evlerde resim bulunmasının yasaklanmasına kadar türlü türlü  rezillikler de yer alıyor...

Türkiye'nin, NATO' nun boşaltacağı Kabil Havaalanı'na asker gönderme kararına Taliban'ın karşı olduğu yolundaki haberler üzerine, Erdoğan geçtiğimiz günlerde şu açıklamayı yapmıştı:

"Türkiye'nin Taliban inancıyla alakalı ters bir yanı yok. Daha iyi anlaşabileceğimize ihtimal veriyorum."

Taliban'in hangi inancıyla alakalı ters bir yanımız yok? Veya başka bir şekilde sorarsak Taliban bizim hangi düzenimize ters değil? Yüz yıl önce saltanatı kaldırmışız, Cumhuriyeti kurmuşuz. Halifeliği yok edip, tekke ve zaviyeleri kapatmışız. Kadınlara erkeklerle eşit hakları tanımışız. Mecelle kaldırılmış, öğretim birleştirilmiş, Türk harflerini kabul etmişiz. Bunların hangisi Taliban inancıyla ters değil? Hangisi?...

Bakın elin oğlu, Avusturya Başbakanı ne diyor:

"Taliban fanatizmini Avrupa'da istemiyoruz. Afganlarin kalacağı en iyi yer Türkiye. Güvenlikle komşularında kalsınlar. Onlar için Türkiye, Almanya Avusturya ve İsveç'ten daha iyi..."

Nasıl, İyi mi? Adam, Taliban fanatizmini bize daha uygun görüyor. Ülkeyi bu hale getirenler utansın.

Aslında bizim Talibanımız bize yetiyor. Bakın akademisyen kılıklı bir ilahiyatçının, olimpiyatlarda Çin'i dize getiren "Filenin Sultanları' için söylediklerine:

"İslamın kızı! Sen oyun alanlarının değil, imanın, iffetin, ahlakın, hayanın, edebin sultanısın. Sen burnunu göstermekten utanan anaların evladısın."

İşte bu. Ülkede bu kafalar varken dışarıdan Taliban ithal etmeye gerek var mı?