İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinin yönetiminde beklenen değişiklikler yapıldı.

Değişiklikler, bir süredir bu konuda kafa yoran, özellikle de 10 günlük Ramazan Bayramı tatilini çalışarak geçiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in tercihleri konusunda bilgi sahibi olmamızı sağladı.

Ortaya çıkan tablo hayli ilginç.

***

Başkan Soyer, İZFAŞ gibi fuarcılık konusunda beklentinin yüksek olduğu yer için tercihini kendisinin başkanı olduğu Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği'nin avukatlığını yapan Canan Karaosmanoğlu'ndan yana kullandı.

ESHOT, İZULAŞ, İZMİR METRO, İZDENİZ gibi İzmir ulaşımının önemli şirketlerin bazılarında eski başkan Aziz Kocaoğlu'nun kimi kadrolarını yerinde tutarken, kendisine yakın isimleri de önemli görevlere atayarak kadrosunu oluşturmaya başladı.

Başkan Soyer, İZBETON, İZENERJİ gibi işçi kadrosunun yüksek olduğu yerlerde ise şaşırtan tercihlerde bulundu. Örneğin İZBETON daha çok inşaat işleriyle ilgilenen bir kurum olmasına rağmen, genel müdürü olarak son yerel seçimlerde Karabağlar Belediye Başkanı aday adayı olan Avukat Heval Savaş Kaya'yı tercih ederken, İZELMAN gibi işi daha çok personel temin etmek olan şirketin yönetiminin başına İnşaat Yüksek Mühendisi Profesör Adnan Akyarlı'yı getirdi. Keza, İZELMAN'ın genel müdürü de CHP'nin Tire Belediye Başkan Aday Adayı İnşaat Mühendisi Burak Alp Ersen oldu.

Bu seçimler akıllara tercihlerin daha çok siyasi nitelikli olduğunu getirdi.

***

Şirket yönetimlerine atanan isimlerin içinde en çok dikkati çekenler ise ÜNİBEL'e Genel Müdür olan Nihal Ağca, İZBELCOM'a Genel Müdür olarak atanan Ahmet Ersagun Yücel ile Grand Plaza Yönetim Kurulu Başkanı olan Özcan Işıklar.

Nihal Ağca, İYİ Parti'nin Adana Milletvekili adayı.

Ahmet Ersagun Yücel İYİ Parti İzmir İl eski Yönetim Kurulu Üyesi.

Özcan Işıklar ise, Silivri'nin son üç dönem belediye başkanı. CHP'nin son Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce'nin de bacanağı.

Işıklar, son yerel seçimlerde CHP yönetimi tarafından yeniden aday gösterilmeyince kıyamet kopmuştu. Daha sonra adaylığı açıklanan ama seçimi MHP'nin adayına kaptıran Işıklar için demek ki üç gün sonra yapılacak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi sonrasında “ışık” bulamadılar ki İzmir'e transfer ettiler.

***

İYİ Parti kontenjanından atanan iki ismi önceki gün karşılaştığım İYİ Parti İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray'a sordum.

Çıray deneyimli bir bürokrat ve siyasetçidir.

Öyle kolay kolay renk vermez.

Ama bu sefer güldü...

Güldü dediğime bakmayın. Güldü ve ekledi: “Hiçbir dahlim yoktur...”

***

Aynı soruyu gazeteci kökenli CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan'a da sordum.

Ne tesadüftür o da güldü.

Bu gülmelerin ne anlama geldiğini ben çözemedim, umarım siz çözersiniz.

Bu arada Tuncay Özkan'ın “İzmir'i dizayn ediyor” sözlerine karşı söylediklerini anlatmadan geçmeyelim.

“Ben CHP Genel Başkan Yardımcısı'yım. Siyaset yapıyorum. İşim de partimde her kademede çalışkan insanların yardımcısı olmak, önünü açmak. Dizayn etmek benim işim yani...”

Bana doğru geldi ne diyeyim?

***

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin şirketlerindeki değişikliklerden anladığım şu:

Tunç Soyer, İYİ Parti de dahil ortak, uzlaşılı bir listeyi onaylamış. Bu hem ortaya karışık, kimseyi çok da kırıp dökmeyecek bir liste, hem de bir mesaj.

O mesaj da şu:

“Belediyeyi yönetmeyi de bana bırakın...”