Sokak hayvanlarının temiz ve hijyenik koşullarda beslenmesi ile ilgili özel bir hassasiyetim var, biliyorsunuz.

Sık sık bu konuya değindiğim yazılar kaleme alıyorum.

Hayvanları hem onlara hem de insanlara saygılı şekilde beslemenin ve barınma ihtiyaçlarını da yine bunu gözeterek karşılamanın, hayvanseverliğin gereklerinden biri olduğuna inanıyorum.

Kimi zaman güzel örneklerle karşılaşıyorum, kimi zaman kötü örneklerle…

Aylar önce kötü bir örnek üzerine yazmıştım, bu sefer ise tam tersi bir durum söz konusu.

***

Geçtiğimiz gün Karşıyaka’da bulunan Mavibahçe AVM’ye yolum düştü.

Burası kurulduğu günden bu yana hayvanlarla ilgili birçok güzel projeye imza atarak benim ve birçok hayvanseverin sempatisini kazanmış bir alışveriş merkezi.

Geniş açık alanları bulunan büyük bir kompleks.

Dükkanların bulunduğu yöne doğru yürürken sağımda kalan kedi evlerini fark ettim ilk önce…

Yeşil boyalı geniş bir kafesin içinde tertemiz, yepyeni ve korunaklı kedi evleri yer alıyordu.

Sadece kedilerin özgürce girip çıkabileceği ve böylece de insanlar tarafından rahatsız edilmeyecekleri küçücük bir kapı açık bırakılmıştı.

Zeminin bir kısmında kum diğer kısmında ise suni çim vardı.

Kedilerin keyfini görmeniz lazım. Kimisi çim halının üzerinde sere serpe yatmış uyuyor, kimisi ağzına kadar mama dolu kabından kuru mamasını iştahla yiyor, bir diğeri tertemiz su kabından lıkır lıkır suyunu içiyor.

Kediciklerin hepsi gayet sağlıklı ve temiz…

Gelip geçen çocuklu aileler mutlaka kedi evlerinin önünde kısa bir mola veriyor; çünkü minikler kedilere selam vermeye ve fotoğraf çektirmeye meraklı…

Zaten çocukların da böyle güzel örnekleri görmesi çok önemli. Keyfi yerinde, insanlara ve özellikle de çocuklara alışkın kediler sayesinde hayvan sevgisi içlerinde büyüyor.

***

Normalde firma isimlerinden bahsetmek adetim değildir ama işin içinde gelir kaygısı olmaksızın hayvanlar ve sosyal sorumluluk bilinciyle yapılan çalışmalar olunca istisna yapmakta sakınca görmedim.

Çünkü güzel örnekler çoğalmalı; bence her AVM’de uygulama tamı tamına bu şekilde olmalı.

Kenara köşeye mama kabı koymak marifet değil maalesef. O kapları hem temiz hem de dolu tutabilmek, düzenleme yaparken hayvanların rahatını akıl edebilmek ve personelin de uygulamaya özen göstermesini sağlayabilmek çok önemli.

Son bir not: Pandemi nedeniyle her yerde olduğu gibi buradaki yoğunluğun da çok azaldığını gözlemledim. Mavibahçe’nin buna rağmen hayvanlarla ilgili sosyal sorumluluklarını ihmal etmemesine de ayrıca çok memnun oldum.

Sokak hayvanlarını sahipsiz bırakmayan herkese selam olsun.