Sağlıkta şiddete ilişkin haberler bitmiyor. Bir yılda 300'den fazla şiddete tanık olduk. En son kardiyoloji uzmanı doktor Ekrem Karakaya vicdanları sarstı. İstanbul’da eylem yapan bir doktor, kendisini engellemeye çalışan polislere seslendi: “Elimde silah yok. Önlüğüm var sadece. Ben senin annene baktım, babana baktım... Bırakın bizi.”

Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Vedat Bulut, “Onurlu bir bakan tweet atmazdı istifa ederdi, Batı’da böyle olur” dedi. Bulut, X-Ray cihazı ve güvenlik görevlileriyle şiddettin önlenemeyeceğini söyledi

Şanlıurfa Viranşehir’de hasta yakınları tarafından sopa ve yumruklarla dövülen doktor Şeyhmus Baraş, saldırganların tutuksuz yargılanması kararına mahkeme önünde diplomasını yırtarak, tepki gösterdi: “Artık asla hekimlik yapmayı düşünmüyorum.”

***

Korkusuz Gazetesinden Barış Yarkadaş’a bakalım: AKP’li bir yurttaşın sokak röportajında söylediği, “Artık doktor dövme özgürlüğümüz var, bu bizim zenginliğimiz’’ sözünü hatırlarsınız… O sözün öylesine söylenmediği ve ‘yaygın bir kabul gördüğü’ son günlerde yaşanan vakalarda daha net görülüyor. Gün geçmiyor ki; bir doktora, hemşireye ya sağlık emekçisine saldırı olmasın.Şiddet sonlandırılmadığı gibi sonlandırılması için herhangi bir adım da atılmıyor. Hastaneler öyle bir hale geldi ki; doktorlar artık sabah işe giderken, “Bugün Acil Servis’te nöbetçiyim. Benim için dua edin’’ diye twit atıyor.

İzmir Kiraz’da İrem Otlu adlı bir doktor, “Gözümde ampul patladı” diyerek hastaneye gelen hastayı, göz hekimine yönlendiriyor. Hasta bunun üzerine, “Doktor değil misin, ne yapacaksan yap” diye çıkışıyor. Doktor Otlu, konunun uzmanlık alanı olmadığını belirterek, yeniden göz hekimine gitmesi gerektiğini söylüyor. Hasta bunun üzerine, “Sizi boşuna öldürmüyorlar, hak ediyorsunuz” diyor. Bundan sonrası daha da vahim. “Sen bekle silahımı alıp geliyorum” diyerek hastaneyi terk ediyor. Yerine herhangi bir doktorun gelmeyeceğini gören İrem Otlu, son çare olarak eşini arıyor ve bunun üzerine, doktor Otlu’nun eşi hastaneye geliyor ve Otlu’yu koruyor.

***

Olaylar çok ciddi. Nitekim Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu; Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni, Bakırtaş-Karakaya Şiddeti Önleme Kanunu'nu çıkartmak üzere olağanüstü toplanmaya davet etti. Hepimizin onlara gereksinimi var. Binlerce hekim yurt dışına gitmek zorunda kalıyor unutmayalım. Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.