En zor dönemi geçiriyoruz, onun için 'ölmeyelim' dedim. Salgında Avrupa birincisiyiz. Tablo her  geçen gün biraz daha ağırlaşıyor. Vaka sayısı 55 bini geçti. Kontrolden çıktık. Her gün bir uçak dolusu yolcu kadar insanımız hayatını kaybediyor.

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Profesör Doktor İsmail Cinel, günlük vefatların 500'ü geçeceğini belirterek tüyler ürperten açıklamalar yaptı:

“Virüs yeni silahlar geliştirdi. Yaş ortalaması düştü, daha erken yoğun bakıma ihtiyaç duyuyorlar ve tahrip olmuş organlarla geliyorlar. Zirvenin görüldüğü mart, nisan, mayıs aylarında 3 kişiden 1'inin hayatını kaybettiği salgında ikinci dalgada yani ekim, kasım, aralık aylarında bu rakamın 3 kişiden 2'ye yükseldi. Günde 500 kişinin öleceği günler, ne yazık ki yakın.Yoğun bakıma yatan hastaların ölüm oranı yüzde 59. Üçüncü dalga çok daha yüksek rakamlarla karşımıza çıkacak. Günlük yeni vaka sayısı 50 bine dayandı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Profesör Doktor Faruk Aydın da değişime uğramış virüs etkisiyle Kovid-19 vakalarının daha fazla artacağını belirtti: “Türkiye için ramazan ayını şans olarak görüyorum. Bizi daha kötü günler bekliyor. Ölüm sayıları ciddi bir sayıya ulaştı. Önlem alınmaması durumunda bu sayıların kendiliğinden aşağı inme şansı yok.”

***

Peki vakalar neden arttı?

Bu soruyu Profesör Doktor Osman Müftüoğlu yanıtladı: “Vaka sayılarındaki muazzam artışın 3 önemli nedeni var. Birincisi ev içi bulaşlarındaki artış korkunç boyutlarda. Dikkatsizlik, özensizlik, biraz da bilgisizlik ve lakaytlık ile birleştiğinde çoğu evde neredeyse bir çeşit ev içi salgın durumu yaşanıyor. İkincisi toplu taşıma araçlarındaki tedbirsizlikler de mühim bir salgın tetikçisi haline geldi. Üçüncüsü ise işyerlerindeki bulaşlarda ciddi artışlar var. Kısacası çok daha dikkatli, çok daha tedbirli, çok daha korumalı ve mesafeli olmamız gereken günlerdeyiz.”

Hacettepe Üniversitesi hekimlerinden Profesör Doktor Bengi Başer de vaka sayısının endişe verici olduğunu ve yeterli önlem alınmadığı için bu duruma düşüldüğünü söyledi.

***

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Bilim Kurulu'na seslendi: “Korkmayın, konuşun, yanınızdayız. Oradaki arkadaşların biraz cesur olmaları lazım. Biraz daha kamuoyunu bilgilendirmeleri lazım. Gerekirse kendi aralarından bir sözcü seçmeleri gerekiyor. Sözcünün kamuoyuna sağlıklı bilgi aktarması gerekiyor."

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.