Önceki gün Türkiye ve AB tarafından finanse edilen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yürüttüğü proje kapsamında gerçekleştirilen bir toplantıya katıldım.

Ege Üniversitesi'ndeki “Senin İklimin Üniversitede” söyleşisinin konuşmacı konuklarından biri, İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu idi.

Hoca öyle nüktedandı ki, küresel ısınmaya bağlı bizleri ve gelecek nesilleri bekleyen felaketleri kahkahalarla dinledik.

Koca anfiye, “Amaaan, atın ölümü arpadan olsun” aldırmazlığı hakimdi.

“Google'a küresel ısınma yazın, karşınıza ilk çıkan fotoğraf erimiş buzul parçası üzerindeki çaresiz kutup ayısı olur” diyen Kadıoğlu, iklim değişikliğinin insanlar tarafından çok önemsenmediğini belirtti. "İklim değişikliğinin sadece kutuplardaki ayının problemi olduğu sanılıyor, bu hepimizin problemi bu algıyı değiştirmemiz gerekiyor. Hatta bu çocuklarımızın ve torunlarımızın da problemi" dedi.

Prof. Dr. Kadıoğlu'ndan bazı başlıklar şöyle:

*Mikrobun insanı hasta ettiği gibi insan da dünyayı hasta ediyor.

* Tüm dünyada etkisini hissettiren sıcak hava dalgaları en az depremler kadar korkutucu. Aradaki fark; deprem toplu, diğeri perakende öldürüyor. Tek tek alıyor!

* Kuş türlerinin sayısı azalıyor. Gelecekte sadece kargalar ve martılar hayatta kalacak. Çünkü onlar çöplerle besleniyor. Sembolü kanarya olan Fenerbahçe ne yapacak bilmiyorum!

*Sera gazlarındaki artış havayı kirleterek insan sağlığını bozuyor. Eskiden iklim 150 bin yılda 1 derecelik oranla değişirken şimdi 150 yılda 1 derece ısınıyor. Değişen 1- 2 derece bile, ortalama sıcaklık bakımından çok önemli.

*Dünyada ve Türkiye'de üst solunum yolu hastalıklarında büyük artış var. Hava kirliliğinin olduğu günlerde dışarda spor yapmayın.

*İstanbul'da kar yağışı azaldı deniliyor. Azalmadı, kar yağıyor ama yeryüzüne yaklaştıkça sıcaklık yüzünden kar taneleri yağmur oluyor.

* Isıya bağlı genleşme yüzünden deniz seviyeleri giderek yükseliyor.

  • * Yaz aylarında İzmir gibi şehirlerde karşı kıyılar zor seçilir. Ozondan kaynaklanan bu durum akciğer kanserlerinin en büyük nedenidir.

  • Bireysel olarak alacağımız önlemlere ilişkin hocanın kitapları varmış. “Okuyun kitapsızlar!” dedi noktayı koydu.