Yazılarımı hazırlarken genellikle önemli gün ve haftalara bakarım. Bu kez atladım. Dostum yazar Recai Şeyhoğlu anımsattı, gönderdiği mesajla. Şeyhoğlu şöyle diyor: “UNESCO tarafından ilan edilen Dünya Kitap Günü, 1995’ten bu yana dünyanın dört bir yanında kutlanmakta. İspanya’da ise St. George Günü olarak kutlanıyor 23 Nisan… 1436’dan beri de 'Gül Günü' olarak kutlanmış hep. Sevgililer bu güzel günde birbirlerine gül armağan ederlermiş. 1926 yılında ise Cervantes anısına 23 Nisanlarda kitap da armağan edilmeye başlayınca 23 Nisan Kitap Günü olarak anılmaya başlanmış. 23 nisanlarda 4 milyon gül ve 1 milyona yakın kitap armağan ediliyormuş İspanya’da.”

Bize bakalım. Salgınla birlikte insanlar kültür tüketimlerinde önce filmlere yönelseler de ardından kitap okumaya geçiş yaptıkları gözlemleniyor.Ancak yine de yetersiz tabii.

***

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de kitap okumaya kişi başına ayrılan süre günde yalnızca bir dakika. Buna karşın, televizyon izlemeye 6 saat, internete 3 saat harcanıyor. Türkiye'de düzenli kitap okuyanların oranı neredeyse binde bir. Bu oran, en fazla kitap okuyan ülkelerin başında gelen İngiltere ve Fransa’da yüzde 21, Japonya'da yüzde 14, ABD'de yüzde 12 civarında.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) verilerine göre Türkiye, kitap okuma oranında dünyada 86'ncı sırada, yoksul Afrika ülkeleriyle aynı kategoride. TÜİK’e göre ise Türkiye'de kitap, ihtiyaç listesinin 235'inci sırasında. Dünyada kitap için kişi başına harcanan para ortalama 1.3 dolarken, Türkiye’de çeyrek dolar.

***

Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, yıllık baskı sayısının 660 milyonu aştığını belirtiyor: “Türkiye’de kitap endüstrisi hızla büyüyor. Türkiye, 2 milyar 100 milyon doları aşan hacmiyle dünya sıralamasında 11'inci en büyük kitap cirosuna sahip ülke. 56 bin yeni kitap çıkmış. Bu sayının yıl sonunda 60 bine yaklaşması bekleniyor.Bir şehir efsanesi var, Türkiye'de kitap okunmuyor deniliyor. Ama okunmasa bu kadar kitap üretimi nasıl olabilir? Üretim artıyor sonuçta.”

İlginç bir araştırma ezberleri bozuyor. Dünyada en çok kitap okunan ülke Hindistan. Bu ülkeyi sırasıyla Tayland ve Çin takip ediyor. Hindistan'da her vatandaş, haftada ortalama 10 saat 42 dakika kitap okuyor. Ne diyelim, iyi okumalar.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.