Başarılı, verimli bir çalışmanın, emeğin, üretkenliğin karşılığında ödüllendirilmek elbette önemlidir, değerlidir, güzeldir.

Ödül almak, ödüle değer görülmek insanı gönendirir, heyecanlandırır, aynı zamanda da bir sorumluk yükler.

Güvenilen, saygı duyulan kurumlar, dernekler, dergiler, bilim, sanat yazın insanları adına oluşturulan ödüllere de saygı duyarım. Ödülleri verenler kadar ödül alan kişi ya da kurumların saygınlığı, seçkinliği, özelliği de önemlidir.

Kuşkusuz bir yazar, şair, sanatçı, bilim insanı, gazeteci, salt ödül alacağım diye yazmaz, üretmez. Ama ödüle değer görülmenin de ayrıcalığını yaşar, tadını alır, heyecanını çoğaltır.

Yeter ki verilecek ödüller ahbap çavuş, hatır gönül ilişkisi içinde olmasın. Yerini ve kişisini bulsun, saygınlığını korusun.

***

Daha önce de yazmışımdır; yazın alanında ilk ödülümü lise son sınıf öğrencisiyken dönemin dergilerinden Hisar’ındüzenlediği Türkiye Liselerarası Şiir Yarışmasında almıştım. O günleri andıkça heyecanımın gençliğine dönerim.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin haber dalında verdiği ödül anmalıkları da dolabımda içtenlikle bakar bana.

 Karşıyaka Belediyesi’nce 2005 yılında birçok yazın emekçisi dostumla birlikte aldığım Homeros Emek Ödülü de değerlimdir.

Memleketim Gaziantep’te Aralık 2010’da Mavi Edebiyat Dergisinin öncülüğünde “kent kültürüne katkı” ödülünü de unutmam olası değil. Bir güzel uçtum memleketime, onurla aldım ödülümü.

Yıllar sonra Bursa’da ÇİNİKİTAP, ELİZ, SARMALÇEVRİM dergilerinin oluşturduğu BUDEP (Bursa Dergiler Platformu) tarafından deneme-inceleme dalında “2021 yılı Bursa’dan Edebiyata Katkı Ödülü”ne değer görülmek kuşkusuz gönendirdi beni. 75 yaşın aydınlanmacı, coşkulu, umutlu, onurlu sevinciyle…

Bu dergilere emek veren Nuri Demirci, Hilmi Haşal, Fehmi Enginalp, Bülent Elitok, Şaban Akbaba gibi yazın emekçilerinin çabalarını unutabilir miyiz?

Hele şu yayıncılığın, kitap ve dergi çıkarmanın çok zor koşullarda sürdürüldüğü günlerde nasıl saygıyla anmayız onları?

Bu bağlamda Bursa’dan önce Çini Kitap dergisinin Genel Yayın Yönetmeni şair Nuri Demirci, daha sonra Sarmal Çevrim Dergisinin sahibi Bülent Elitok Bursa Dergiler Platformu’nca şiir, öykü, roman, çeviri, deneme-inceleme, eleştiri, çocuk yazını alanında katkı ödüllerinin yedincisi vereceklerini beni de deneme-inceleme ödülüne değer gördüklerini söyleyince, çok heyecanlandım, sevindim.

Ah Oğuz dedim bundan böyle yazılarında, şiirlerinde daha dikkatli olacaksın, özenle oynatacaksın kalemini. Yüküm ağır. Ödüle değer gören Bursalı yazın ve dergi emekçisi dostlarıma saygıyla, sevgiyle…

Değişik dallarda ödül alan Esra Dökmen, Elif Burcu Özkan, Nursel Aras, Halil Şahan, İsmail Demir, Neşe Yaşın, Güney Özkılınç dostlarımı da içtenlikle kutluyorum.

KIŞ SÜRGÜNÜ GÜNLER

Bursa’dan ödül anmalığımı getiren Yusuf Ferhat, ikinci şiir kitabı “Kış Sürgünü Günler”i de dost imzasıyla sundu bana.

Sondan başa yani z harfinden a harfine değin abecesel dizgede yaşantısındaki kesitlerinden bir yolculuğa çıkarıyor okuyucuyu.

İçinden geldiği gibi, “yanık bir hüzünle”, türküyle, özlemle, gurbet duyarlığıyla, eksiltmediği yalnızlığıyla şiirini ünlüyor.

Yusuf Ferhat, Klaros Yayınlarından çıkan 190 sayfalık kitabını “acının elleri tetikte” diye bitiriyor.

KLAROS DERGİSİ

Sözü Klaros’tan açtık, sürdürelim. Ankara’dan sonra İzmir’de de kitap yayıncılığını sürdüren Lokman Kurucu, yanılmıyorsam 3 yıldan bu yana Klaros Dergisi’ni de çıkarıyor.

Sanat ve nihilizm, sanat ve faşizm, sanat ve intihar dosyalarının da okunması gerekir diye düşünüyorum.