Lise öğrencisiydim... Çocukluğumun geçtiği Gürün'den (Sivas), İzmir'e taşınalı henüz 3 yıl olmuştu.

Babam, uzun yıllardır yaptığı marangozluk mesleğini bırakıp market işletmeye başlamıştı. Ben de tatillerde ona yardım ediyordum. Aylardan Temmuz'du. Markette sürekli açık olan 37 ekran televizyonda alevler yükseldiğini gördüm. Önce, haber bültenlerinde sıkça gördüğümüz yangın haberlerinden biri sandım. Ama televizyondaki ses, “Sivas” diyordu, “Madımak” diyordu, “Pir Sultan” diyordu...

Pir Sultan Şenlikleri'nde türküler söylemek, semah dönmek, şiirler okumak, gelecek aydınlık günlere ışık olmak için Sivas'a giden aydınlar, şairler, yazarlar, sanatçılar, gençler gözü kararmış bir güruh tarafından ateşe verildi. Kimler yoktu ki aralarında... Aziz Nesin, Behçet Aysan, Metin Altıok, Hasret Gültekin, Nesimi Çimen, Asım Bezirci, Asaf Koçak... Yitirdiğimiz canların en genci ise folklor gösterisi için Sivas'a giden 12 yaşındaki Koray Kaya'ydı.

***

O gün o otelde içimize düşen ateş hiç sönmedi.

O gün o otelin önünde kalabalığı galeyana getiren, bu ülkenin aydınlık insanlarını diri diri yakmaya teşvik eden, ellerinde benzin bidonlarıyla otelin camlarına tırmanan, gözlerini kan bürümüş şekilde oteli ateşe veren, itfaiyenin müdahalesini geciktiren, hatta engelleyen hiç kimse adil bir şekilde yargılanmadı.

25 yıldır dile getirilen “Madımak Utanç Müzesi olsun” taleplerine ise hiç itibar edilmedi. Yitip giden canlarla dalga geçer gibi otelin alt katı bir kebapçıya kiralandı. Neyseki gelen tepkiler üzerine bu aymazlıktan vazgeçildi. Sonrasında bina kamulaştırılarak Sivas Bilim ve Kültür Merkezi olarak düzenlendi. Binanın lobisinde bir anı bölümü oluşturuldu ve Madımak Oteli’nde katledilen 33 aydın ve 2 otel personelinin yanı sıra oteli ateşe verenlerden 2 kişinin de adının bulunduğu bir levha asıldı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) ise Madımak Oteli’nin ‘Utanç Müzesi’ olması talebinden hiç vazgeçmedi ve vazgeçmeyecek de. PSAKD Başkanı Gani Kaplan, “Mademki Sivas ısrarımız karşılıksız kalıyor, o zaman bizler de bu müzeyi yapabileceğimiz her yerde yaparız, diye düşündük ve bu düşüncelerimizi hayata geçirmeye karar verdik ” diyor. Ankara'da yapılacak olan müzenin 2 yılda tamamlanması bekleniyor.

25 yıl bekledik, 2 yıl daha bekleriz.