NFT'lerin hayatımıza girmeleri çok uzun süre olmamasına rağmen dijital varlıklara mülkiyet kazandırmak ve her şeyi satılabilir bir nesneye dönüştürülebilir olmasından, oyunlarda kullanılmasına kadar sınırsız olasılıklar ile gelişimlerini sürdürüyorlar. Bununla beraber NFT’ler halen sanal evrenlere kendini yakın hisseden kişiler için bile anlamsız ve çok bilinmeyen denklemler gibi olmaya devam ediyor.

Peki gerçekten NFT’leri nasıl tanımlayabiliriz? Belki NFT’leri tam olarak tanımlamak bugüne kadar neye sebep oldukları sonucu anlamak ile olabilir. NFT’ler kullanım yararı yaratan pek çok sonuçlarının yanında dünya için devrimsel, çok daha yararlı ve adil bir sonuca sebep oldu. Daha önce belli sayıda kişinin elinde bulunan global gelirin, bilişim ortamları yardımı ile tüm dünya ile daha adil paylaşılmasına neden oldular. Bu yüzden çoğu kişiye halen pek çok kullanım sahası saçma dahi gelse de sıradan insanların dahi büyük pastadan pay alabileceklerine dair verdikleri büyük heyecan ilerlemelerinin en büyük yakıtı oldu.

Bu heyecan ile NFT'lerin potansiyeli, şimşek hızı ile eksantrik dijital sanat eserlerinin çok ötesine geçti. NFT'ler şu an sanal dünyalarda dijital arazi satın alımları ve yeni nesil müzik telifleri, lisanslama ve yayınlama için kullanılıyor. Bazı gözlemciler, NFT'lerin özel satışlara veya sınırlı sayıda üretilen ürünlere erişim sunduğu bir gelecek görüyor. NFT'yi konser bileti olarak kullanmaya ne dersiniz? Veya çevrimiçi olarak en sevdiğiniz video oyununa giriş yaptığınızda? Bunların hepsini 2022'de görmeyi bekliyoruz. Bu özel kripto paralar önce sanat dünyasına fırtına gibi daldıktan sonra sanat, müzik, kitap gibi kültürel olaylara etkinlik girişleri sanal arazi hakları ve farklı oyunlarda oyun içi varlıklara uyarlandılar.

NFT’lerin oyunlara uyarlanması yeni bir dijital devrimin ismi oldu. NFT tabanlı oyunlarda bir oyunda kazanılan veya oyun içi pazarlarda satın alınan öğeler, başka oyunlara da devredilebiliyor ve kullanılabiliyor. Bu da oyun içi dijital varlıklara gerçek dünya değeri katıyor. Ek olarak bir zamanlar en sevdiğiniz oyuncuya kişiye ait olan nadir bir kılıca sizde sahip olabiliyorsunuz. Bu da o dijital varlığa bir koleksiyon değeri de katıyor.

Ayrıca, oyunlardaki NFT'ler, oyuncuların zamanlarından para kazanmalarına olanak tanıdı. “Kazanmak için oyna” mottosunun anlamı değişti. Artık oyunda kaybetseniz dahi gerçek dünyada hiç kaybetmemiş oluyorsunuz. Çünkü NFT tabanlı oyunlar, onun için harcadığınız zamanın karşılığını size nakit olarak ödemeye başladı. Bu gelişme, popüler ücretsiz oynanabilen oyunların mantıklı bir devamı olacaktır. Oynaması ücretsiz oyunların konsepti, NFT’ler ile beraber kullanıcılara mümkün olduğunca uzun süre onları oynamaya devam etmeleri için oyun içi yeterli değeri sunuyor. Yine ek olarak oyuncular, oyun deneyimlerini geliştirmek ve bu oyunların gelişimini finanse etmek için uygulama içi satın alma yapmaya teşvik ediliyor. Şu an da trend ise gerçek hayatta yansıyan oyun projeleri. Bu projeler arkalarına devasa markaların desteğini almaya da başladılar. Web3 olarak tarif edilen terim hayata geliyor. Tam anlamı ile. İşte size Web3 nedir, NFT’lerin geleceği var mı sorularına cevap olacak en iyi örnek projelerden birkaçı; yeni trend olan bir NFT oyun projesi ile yürüyerek para kazanabiliyorsunuz. Bu proje sizi bilişim dünyadan kopmadan sokağa atmanın bir yolunu bulmuş. Satın aldığınız NFT spor ayakkabıları sizin için para kazanma aracına dönüşüyor. İsterseniz bu NFT ayakkabıları tekrar NFT pazarlarında satabiliyorsunuz. Bir diğer proje sadece video yükleyerek değil, video izlediğinizde de para kazanmanızı sağlıyor. Bu proje bir NFT projesi değil ama genel fikri anlatmak için ideal bir örnek.

Pepsi, Nike dahil Amerika'nın en büyük markalarından bazıları şimdiden NFT uygulamaları ile satışlarını genişletmeye çalışıyor. Ancak tüketici ürünlerinde kullanılan NFT'ler buzdağının sadece görünen kısmı olabilir. Kendinizi kanıtlamak için bir NFT kullanmaya ne dersiniz? Sizi dijital dünyada tanımlayan kimliğiniz kesinlikle bir NFT olacak. Bu NFT’lerin bireysel kullanımının en ileri aşamalarından biri olacak. Belki de bir gün siz gerçek hayatta ölseniz dahi dijital kimliğinizi vasileriniz satışa çıkarıp sizin dijital mirasınızdan da para kazanabilecek, kim bilir? Ancak yine de NFT projelerinin yüzde 90’ı büyük ihtimalle moda ürünleri gibi trende bağlı olduğu için kalıcı olmayacak. Fakat bu olasılık onların kalıcı olmayacağı anlamına da gelmiyor. Z kuşağı deyimi ile inanın ki NFT’ler “Çok feci halde” kalıcı olacaklar…Sağlıklı günler dilerim.