Ekonomideki kötü gidiş virüsü bile unutturdu. Merkez Baankası faiz indirimine gitti, ardından gri listeye alındık. Bu Türkiye için itibar kaybı. Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele konusunda "gri liste"ye alınmasıyla ilgili FATF Başkanı Marcus Pleyer, Türkiye’nin karar sonrası da incelemeye alınacağını belirtti: “Türkiye endişeye sebep olan tüm başlıklarda ilerleme sağlasa da ciddi sorunlar devam ediyor.”

Devlet eski bakanlarından Ufuk Söylemez, son yıllarda varlık barışı gibi uygulamalarla kara para Türkiye’de cirit atmaya başladığın belirterek bunun güçlü hukuk ve demokrasi düzeltilebileceğini söyledi.

***

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Merkez Bankası'nın kararını eleştirdi: “Ülkenin şerefli bürokratlarına seslendim; bir de tabii ki şahsın bürokratları var. Onların ne olduğu bugün daha da aşikar oldu. Şahıs ve şürekası ülkeyi açlığa doğru götürüyor. Bu yapılanlar ya millete ihanet ya da bir sağlık sorunu… Başka bir izahı yok!”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası’nın 200 baz puan faiz indirimi kararına, “Erdoğan’ın talebi yerine gelmiş oluyor. Bukararıalanların akaryakıtın, nohudun,mercimeğin dışarıdan geldiğinden haberi yok mu? Geniş kitleler, ağır bir ekonomik yük altında kalacak. Vatandaş kışı çok zor çıkaracak” dedi. Doların 9.49 TL’ye kadar yükselmesine neden Merkez Bankası’nın 200 baz puan faiz indirimi kararına ilişkin şunları söyledi: “Merkez Bankası’nın bağımsız hareket ettiği kanısında değilim. Erdoğan zaten Merkez Bankası’na müdahale ediyordu, faizin indirilmesi konusunda, telkinde bulunuyordu.”

İyi Parti Ankara Milletvekili ve eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, doların 9.66 TL seviyesini görmesinin ardından "Sistem çöker" uyarısında bulundu.

***

Uluslararası Şeffaflık Örgütü Yönetim Kurulu Üyesi Oya Özarslan, FATF’in ‘gri liste’ kararını değerlendirdi. Özarslan’a göre Türkiye, ekonomik yaptırımlarla karşı karşıya gelebilir, kredi bulmakta zorlanabilir.

Ekonomist Profesör Yalçın Karatepe de son ekonomik gelişmeleri akıl tutulması olarak nitelendirdi: “Merkez Bankası faiz kararı bize bir kez daha göstermiştir ki iktidarın ekonomik gerçeklik ile bağı iyice kopmuştur. Faizlerin 200 puan indirilerek %16 seviyesine çekilmesine dayanak oluşturacak hiçbir veri bulunmamaktadır.Özellikle rasyonel davranıştan hareketle analiz yapanlar, faiz indirim kararı karşısında içine düştükleri hayret verici durumu anlayamamaktadır.”

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.