Üzerinde tartışılan basın, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenlemeler içeren "Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

AK Parti ve MHP milletvekillerinin imzasıyla sunulan teklife göre, yasal zemine kavuşturulmaları amacıyla internet haber siteleri ile basın kartına ilişkin hususlar Basın Kanunu'nun kapsamına alınarak radyo, televizyon, kamu kurum ve kuruluşlarının yürüttükleri enformasyon hizmetlerinde çalışan kamu personelinin basın kartı düzenlenmesi bakımından süreli yayın çalışanları gibi değerlendirileceği öngörülüyor. Ancak teklifin tartışılan maddesi gerçeğe aykırı bilgiyi alenen yayanlara verilecek hapis cezası.

***

Tasarıya göre, halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Suçun, failin gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, söz konusu ceza yarı oranında artırılacak.

***

Basın meslek örgütleri yasa teklifine büyük tepki gösterdi: “AKP ile MHP’nin TBMM’ye sunduğu teklif Cumhuriyet tarihinin en ağır sansür ve otosansür mekanizmalarından biridir. Dezenformasyonu değil özgürlüklerimizi yok etmek üzere tasarlanan bu teklif acilen geri çekilmelidir. Haber alma ve haber verme hakkımız engellenemez.”

Türkiye Gazeteciler Sendikası, Uluslararası Basın Enstitüsü, Türkiye Ulusal Komitesi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Basın Konseyi, Haber-Sen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından yapılan ortak açıklama şöyle: “Teklif halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma diye yeni bir suç eklemekte, bu suçu işleyenlere hapis cezası öngörmektedir. Medyaya yönelik olarak öngörülen idari tedbirler arasında para cezası, reklam yasakları ve sosyal medya ağlarına bant daraltma yaptırımı da vardır.Mesleğimizi doğrudan ilgilendiren bu önemli kanun teklifi, gazetecilik örgütlerinin görüşü alınmadan, bir grup siyasetçi ve bürokrat tarafından kapalı kapılar ardında hazırlanmıştır. Kınıyoruz, reddediyoruz.”

***

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından yapılan açıklamada da, tasarının öngördüğü yöntemlerin, aşırı sansür sonucunu doğuracağı belirtildi: “Yasa teklifi genel olarak bakıldığında seçim arifesinde haberi halktan saklamak için hazırlanmıştır. Halkın haber alma ve bilgilenme hakkını engelleyecektir.”

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.