Türkiye 2 bin 20 liralık asgari ücretle 28 Avrupa ülkesi arasında 22’nci sırada. Bu asgari ücretle bir ay ne yapılır?

2020 asgari ücreti belirleme görüşmeleri 17 Aralık’a kadar devam edecek. Uzmanlar asgari ücret belirlenirken uluslararası standartlara uyulmadığını belirtiyorlar. TÜİK tarafından hazırlanan ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na sunulan asgari ücret önerisi de dikkate alınmıyor.

DİSK, asgari ücret belirlenmesinin sadece uluslararası normlara değil, Asgari Ücret Tespit Yönetmeliği’ne de aykırı olduğunu belirtiyor.

***

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 3 işçi sendikası konfederasyonunun 39 yıl sonra asgari ücret konusunda ortak politika belirlemek için bir araya gelmesinin işçi sınıfının hareketi açısından önemini vurgulayarak asgari ücreti değerlendirdi:

“Son bir yılda gıdaya gelen zam yüzde 54, elektriğe gelen zam yüzde 71, doğalgaza gelen zam yüzde 58. Türk-İş asgari ücret 2 bin 578 lira olsun diyor. aslında normali bunun 2 bin 600 civarında olmasıdır. Zaten yüzde 22.58 enflasyon var. Artı üstüne kalkınmadan, büyümeden pay vereceksin, hedef de yüzde 5. O da 2 bin 600 lira civarında ediyor.”

CHP Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba ve Lale Karabıyık da çalışanların önemli bir kısmının asgari ücretle geçindiğini belirterek, asgari ücretle geçimini sağlayan insanların açlık sınırının altına yaşadığını belirttiler:

“Asgari ücretle çalışanlar ülkemizin en yoksul kesimini oluşturmakta, ancak en çok verginin altında ezilen kesim olduğunu da hep birlikte görüyoruz. Açlık ve sefaletle boğuşan milyonlarca asgari ücretli tek başına ülke genelinde gelir vergisi hasılatının yüzde 8'ini sırtlamaktadır. Bunca açlığın, yoksulluğun içerisinde yaşam savaşı veren asgari ücretliden vergi kesintisine son verilmesi gerekmektedir.”

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da 2020 yılı asgari ücretinin insan onuruna yakışır bir ücret olması için mücadele sürdürdüklerini söyledi. Çerkezoğlu, asgari ücretin net 3 bin 200 lira olması gerektiğini kaydetti.

Sözün özü; asgari ücret yıllar geçtikçe ortalama ücret oldu. Türk-İş’in dediği gibi asgari ücret en az 2 bin 578 lira olmalı.

Asgari ücret tartışılırken, bir milyon 800 bin insanın asgari ücretin altında, 5 milyon insanın da asgari ücretle yaşadığını unutmayalım. Yani yaklaşık 30 milyon insan bu ücretle geçinmeye çalışıyor.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.