Haber/Engin SARI - Eylül 2022 Raporu’nu yayımlayan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan yapılan açıklamada, Türkiye’de kadın cinayetlerini durdurma mücadelesinin 12 yıldır devam ettiği belirtilerek, Platform olarak, ihtiyacı tespit ettiğimiz 2010 yılından itibaren kadın cinayeti verilerini kamuoyuna açıklıyoruz. İçişleri Bakanlığı ise kaç kadının, neden, nasıl, kim tarafından öldürüldüğünü açıklamak yerine, kadın cinayeti verilerinin yanlış hazırlandığını söyleyerek gerçekleri çarpıtıyor. Kadın cinayeti ve şüpheli kadın ölümleri gerçekliğini açıklamakla birlikte, kadın cinayetlerini durdurmak için somut çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi de devletin görevidir. Bu görevin yerine getirilmesi için de ilgili tüm bakanlıkların, tüm mekanizmaların harekete geçirilmesi için mücadeleye devam edeceğiz’’ denildi. 
 

26 KADIN CİNAYETİ
Raporda şu veriler yer aldı: “Bu ay 26 kadın cinayeti işlenmiş, 19 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen 26 kadından 16’sının hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi, 10’u boşanmayı istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile öldürüldü. 10 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.’’

ŞÜPHELİ ÖLÜMLER

Şüpheli kadın ölümleri derhal aydınlatılmalıdır’ denilen raporda, şüpheli ölümlerin listesi de verildi.

-Tekirdağ’a yazlık konutlarına giden üniversite öğrencisi Buse İlgin sabah kaldığı evde şüpheli şekilde ölü bulundu.

-İstanbul’da bir kadın, binanın merdiven korkuluklarında asılı şekilde ölü bulundu.

-Muğla’da sulama kanalında bir kadın cesedi bulundu. Kadının 78 yaşındaki Fettahna İlden olduğu tespit edildi.

-Karaman’da 35 yaşlarındaki Hasibe Kara evinde ölü olarak bulundu. 

-Isparta’da yalnız yaşayan Gül Beyaz Kayhan’a ulaşamayan yakınları polisi aradı. Gül Beyaz Kayhan evinde ölü olarak bulundu.

-Karaman’da 27 yaşındaki Astsubay Yeter Akar’ın işe gelmemesinden şüphelenen arkadaşları Yeter’in evine gittiler. Eve gittiklerinde Yeter Akar’ı ölü olarak buldular.

-Mersin'de 25 yaşındaki Nur Efşan Tekinturhan evde bıçaklanmış olarak bulundu. Olayla ilgili olarak evli olduğu erkek H.T. gözaltına alındı. Şüpheli Nur Efşan’ın kendi kendisini bıçakladığını iddia etti. 

-Konya’da 61 yaşındaki Hatice Kılınç kendisine ait üzüm bağının yanında üç günlük arama çalışmasından sonra ölü olarak bulundu. 

-Ankara’da 23 yaşındaki Aleyna Ayas, çalıştığı yerin sahibinin evinin 13. katından şüpheli bir şekilde düşerek öldü. Ayas’ın ailesi kızlarının intihar etmediğini, öldürüldüğünü ifade etti. Ayas’ın ölümüyle ilgili şüphelilerin tutuksuz yargılanması dikkat çekti.