Haber/Melissa AZAR - Başkanlığını yaptığı derneklerle kadınlara yönelik çok sayıda projeye imza atan Girişimci İş Kadınları Federasyonu (GİFED) Kurucu Başkanı Huriye Serter, Anadolu’daki girişimci kadınları ön plana çıkarmak ve iş dünyasında temsil edilmeleri adına çaba gösterdiklerini dile getirdi. Kadının ekonomideki yerini sağlamlaştırmak için yola çıktıklarını,GİFED olarak birçok projeyi hayata geçirdiklerini belirten Serter, önümüzdeki Kasım ayında Yaşar Üniversitesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle girişimcilik zirvesi yapacaklarını açıkladı. Kasım ayının üçüncü haftası olan Girişimcilik Haftası kapsamında düzenlenecek girişimcilik zirvesi için hazırlıklara başlandığını aktaran Serter, İzmir Büyükşehir Belediyesi Girişimcilik Merkezi paydaşlığında, Yaşar Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleşecek zirvede, kadın dostu şirketlerin liderleri ile GİFED üyesi dernek başkanlarının olacağını kaydetti. Düzenlenecek oturumlarda ilham veren kadın girişimcilik hikayelerinin ve desteklerin de yer alacağını belirten Serter, GİFED komisyonlarının organizasyonu ile girişimci kadınlar arasında yüz yüze B2B denilen iş ağı geliştirme organizasyonunun da olacağını söyledi.

 

PROJELER ÜRETİYORUZ”

Uluslararası ve ulusal projeler üreterek kadınları güçlendirme çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Serter, üniversite ve yerel yönetimlerle çalışmalara önem verdiklerini ve bundan sonra da tüm şehirlerde yapacakları protokollerle iş birliklerini arttıracaklarınısöyledi.Serter, üzerinde çalıştıkları iki projenin çok yakında hayata geçmesini beklediklerini belirtti. Serter, GİFED olarak, Yaşar Üniversitesi paydaşlığında ABD Büyükelçiliği hibe projesine ‘Türk-Amerikan Kadın Girişimciler Platformu’ kurmak üzere başvuruda bulunduklarını, bu sayede iki ülkedeki kadın girişimcilerin iş kapasitelerinin artırılmasınınhedeflendiğini anlattı.

ANADOLU’DA KADINLAR

Serter, GİFED’in hayata geçirmek için uzun süredir üzerinde çalıştığı bir diğer projenin ise ‘Anadolu’da Kadınlar Haklarını Konuşuyor’ projesi olduğunu söyledi.Bu proje ile de kadın girişimcilere iş ve sosyal yaşamlarında temel haklar ve adalete erişim, kadın-erkek eşitliği ve temel kavramlar, kadın-erkek ayrımcılığı ve kurumsal mücadele ve politikalar gibi konularda eğitim verilmesinin planlandığını belirtti.

Türkiye’de girişimci kadın sayısınınarttığınıvurgulayan Huriye Serter, bunu ilgilisivil toplum kuruluşlarınınyaptıkları özverili çalışmaların payı olduğunu ekledi.“Tabii ki hem istihdamda hem iş dünyasında kadınların sayısının artması gerek. Artması için GİFED olarak aktif olarak çalışıyoruz. Sadece Türkiye’de değil dünyada da kadının ekonomik olarak güçlenmesini istiyoruz” dedi. İş dünyasındaki kadın sayısının artması için daha fazla çalışmaları gerektiğini ifade eden Serter, “Kadının iş dünyasında daha fazla yer bulması ve kadın sayısının artması için GİFED olarak lobi faaliyetleri yaparak,Türkiye’de ve dünyada ekonomik olarak güçlenmelerini istiyoruz” diye konuştu.

Kadının hayatın her alanında var olması gerektiğine vurgu yapan Serter şöyle devam etti:

Kadınların sivil toplum kuruluşlarında, meslek odalarında, siyasette, ekonomide liderlik etmelerini istiyoruz. Kadınlar her yerde her şekilde var olmalı. Bir kişiyi bir yere seçerken kadın veya erkek olmasından ziyade liyakatine, geçmişine, yapabildiklerine ve yeteneklerine bakılmalı. Şu an bir kadın bakanlığımız dahi yok maalesef. 2002 yılında kapandı bir daha da açılmadı. Ülkemizde kadına dair eşitsizlikler söz konusu iken bizim bir kadın bakanlığımızın olmaması ayrıca çok ama çok düşündürücü.”

‘Kadına giydirilmek istenen gömleği kabul etmiyoruz’

Kadına yönelik cinsel, ekonomik ve öldürmeye varan fiziki şiddet ve saldırıların Türkiye’nin temel problemlerinin başında gelmeye devam ettiğine de dikkat çeken Huriye Serter son olarak şunları söyledi:

Tüm çabalara, bu konudaki tüm mücadelelere rağmen her yıl yüzlerce kadın, erkek şiddeti ile hayatını kaybetmeye devam ediyor. Kamusal alanda, ekonomik hayatın içinde olmayan, bu sebeple okumasına, eğitim görmesine sıcak bakılmayan, sadece evinde çocuklarının anası olma vasfından ibaret kadın profili, maalesef Türk kadınına giydirilmek isteniyor. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması da bu sorunu daha da içinden çıkılmaz bir noktaya getirdi. Bu noktada Atatürk’ün laik, demokratik ve özgürlükçü kadınları olarak bu sorunun çözümü için mücadele etmeye, kadınların ekonomik özgürlüklerini kazanmaları için çalışmaya, iş yaşamında kadının gücünü artırmaya devam edeceğiz. Türk kadınına giydirilmek istenen bu kısıtlayıcı, kadını ikinci sınıf vatandaş gören gömleği kabul etmiyoruz, giymeyeceğiz.”