Haber/Engin SARI
Gün geçmiyor ki Türkiye, bir ya da birkaç kadın cinayetine uyanmasın. Gazetelerin polis adliye sayfalarında, haber sitelerinde kadın cinayeti haberleri azalmadığı gibi gün geçtikçe de artış gösteriyor. 2015 yılından bu yana yürütülen Medyaya Yansıyan Kadın Cinayetlerinin Haritalaması araştırması, son 10 yılın kadın cinayetlerini derledi. Medyaya yansıyan kadın cinayetlerinin haritalama çalışması, Türkiye'de 2010-2020 yılları arasını kapsayan 10 yılda işlenen kadın cinayetlerinin detaylı bir veritabanını oluşturuyor. Kadincinayetleri.org adresi üzerinden yayınlanan interaktif haritalama çalışması, Türkiye'de 10 yılda en az 2 bin 534 kadının öldürüldüğünü ortaya koydu. Verilere göre; kadın cinayetleri il bazında en çok İstanbul'da, ilçe bazında Seyhan'da (Adana) yaşandı. Kadın cinayetlerinin bir numaralı faili ise kocaydı. Türkiye'de 10 yılda öldürülen 2 bin 534 kadının bin 113'ünün faili kocasıydı. Her 5 kadın cinayetinden 1'i boşanma/ayrılık aşamasında gerçekleşti.

 

İLK SIRADA KOCA
Türkiye'de 10 yılda bin 113 kadın cinayetinde fail koca, 285 kadın cinayetinde fail erkek arkadaş, 176 kadın cinayetinde eski koca, 82 kadın cinayetinde ise eski erkek arkadaş oldu.

Kadın cinayetlerinin failleri sıralamasında eski kocadan sonra, dördüncü sırada akraba geliyor. 10 yılda 169 kadın akrabası, 111 kadın babası, 104 kadın ise erkek kardeşi tarafından öldürüldü. Buna ek olarak 79 kadını oğlu, 64 kadını damadı, 12 kadını kayınpederi öldürdü. Bu, her 5 kadından birinin aile veya akrabası tarafından öldürüldüğü anlamına geliyor. Yani bir anlamda kadının canını alan, azraili olan aile bireylerinden birisi. Buna ek olarak 10 yılda 231 kadını, iş veya komşuluk ilişkisi nedeniyle tanıdığı bir erkek, 89 kadını ise hiç tanımadığı bir erkek öldürdü.

Cinayet bahaneleri!
Aldatılma şüphesi, kadının boşanma isteği, erkeğin barışma isteğinin reddi ve namus/ töre, erkeklerin kadınları öldürme bahanelerinden önde gelenler oldu. Bunun yanı sıra "Kadının yemeğe salça koyması", "Erkeğin 'erkekliğiyle' dalga geçilmesi", "Kadının erkeği şikayet etmesi" ya da "Kadının telefon şifresini söylememesi" de kadınları öldürmenin medyaya yansıyan bahaneleri arasında yer aldı.

Azrail’i olmuştu
Kadının Azrail’i ailesi’ haberimize bir örnek, İzmir'in Bayındır ilçesinde yaşanmıştı. Boşanma aşamasındaki eşinin kaldığı evi basan Hüsnü T., iki çocuğunun gözü önünde eşi Serap T.'yi, kayınvalidesi Serpil Palalı'yı ve silah sesi üzerine yardıma gelen komşuları Hamza Kuzucuk'u av tüfeğiyle vurarak öldürmüştü. Şahsın cinayetlerden bir saat önce bir sosyal paylaşım sitesinde Azrail'in bulunduğu fotoğrafı paylaşarak altına "Az işim var, seni unuttum zannetme" notunu düştüğü görülmüştü.

Temmuz ayında 24 cinayet işlendi
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), 2022 Temmuz raporunu yayınladı. KDCP’nin raporuna göre, temmuz ayında erkekler tarafından 24 kadın cinayeti işlendi, 20 kadın da şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Rapora göre, temmuz ayında öldürülen 24 kadından 13’ü boşanmak istediği için hayattan koparıldı. 14 kadın evli olduğu erkek tarafından öldürüldü. 12 kadın evinde öldürüldü. 15 kadın ateşli silah ile öldürüldü.