Haber/Semra İĞTAÇ
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, şiddet gören kadınlardan gelen ihbarlara 24 saat yanıt veriyor. 0505 004 11 98 numaralı WhatsApp danışma hattı ve 0212 912 42 43 numaralı karşılama hattı üzerinden şiddet gören kadınlara danışmanlık hizmeti veren ve mağdurlara yalnız olmadıklarını gösteren Platform, yeni vakaların önüne geçmeye çalışıyor. Platformda telefon nöbeti tutan Tülin Polat, "Arayanların ilk cümlesi genelde 'Alo, şiddet mağduruyum' ya da 'Bizim canımız yandı başkasının canı yanmasın' oluyor" dedi.

24 SAAT YANIT

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, bir şiddet vakasında önce Emniyet'i arayarak eve ekip gönderilmesini istiyor. Ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nı arayarak o ilin müdürlüğünden bir psikoloğun Emniyet'le birlikte eve gönderilmesini talep ediyor. Baronun kadın komisyonunu arayarak ve davanın bilgilerini baro ile paylaşarak şiddet gören kadının davasına ücretsiz avukat atanmasını sağlıyor. 

‘ADALET İSTİYORUM’

Üç yıldır Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyesi olan Tülin Polat, arayan mağdurların ilk cümlesinin genellikle "Alo, şiddet mağduruyum" olduğunu söyledi. Polat, "Hemen konuya hemen giriyorlar. Öldürülen kadının ailesi arıyorsa 'Kızım için adalet ve öldürülen tüm kadınlar için adalet istiyorum. Bizim canımız yandı, başkasının canı yanmasın' diyorlar" diye konuştu. 

İzmir'de yaşadığını dile getiren Polat, İstanbul'a kayıtlı diğer hattın, uygulama sayesinde Türkiye'nin her yerinden hatta yurtdışından bile aranabildiğini belirterek, "Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun 0212 912 42 43 numaralı hattına 24 saat ulaşılabilir. Başvuru yapan kadın arkadaşlarımıza, karakola gidip uzaklaştırma, koruma isteyebileceklerini, eğer ekonomik destekleri yoksa ve üzerlerinde kayıtlı bir mal yoksa yerel yönetimlerin ilgili müdürlüklerine ulaşabileceklerini, baronun kadın hakları biriminden avukat talep edebileceklerini söylüyoruz. Bunların dışında eğer can güvenlikleri yoksa hemen Alo 183 Sosyal Destek Hattı’na da yönlendirebiliyoruz ve kurumları biz arıyoruz. Türkiye genelinde veri tutuyoruz. Kadın arkadaşlarımıza asla yalnız olmadıklarını söylüyoruz. Gücümüzün, nefesimizin, yüreğimizin yettiği kadar da yanlarında oluyoruz." 

Altı ayda 163 kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun verilerine göre, Türkiye'de 2021 yılında 280 kadın öldürüldü, 217 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu. 2022 yılının ilk altı ayında, erkekler tarafından 163 kadın öldürülürken, 122 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Platform'un raporuna göre, temmuz ayında 24 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 20 kadın da şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Temmuz ayında öldürülen 24 kadından 13’ü boşanmak istediği için hayatını kaybetti. 14 kadın evli olduğu erkek tarafından öldürülürken, 12 kadın evinde öldürüldü. 15 kadının hayatına ateşli silah ile son verildi.