24 gün sonra sandıkta başındayız. Bu seçimlerde önemli bir olguyu gözden kaçırmayalım.

Bu seçimlerde CHP’nin karşısındaki en büyük engel 58 milyon seçmenden 21 milyonun sosyal yardım alması. Bu seçmenler büyük bir baskı altında.

Önceki seçimlerde belediye meclis üyesi adayı idim. Seçim çalışmalarımda vatandaşlardan aldığım yanıtlar şöyle oldu: “Ben belediyeden yardım alıyorum. Bunu kaybetmemek için bana bu hakkı tanıyana oy vereceğim… Ben yaşlılık aylığı alıyorum, bunu kaybetmek istemem... Benim yeşil kartım var, elimden alırlarsa ne yaparım..?”

Ben istediğim kadar bu kartları devlet veriyor ve kimse elinden alamaz desem de ikna olmuyorlardı.

Bu gün de değişen bir şek yok. Üstelik seçim için para muslukları açıldı.

Şimdi gelelim gerçeklere.

***

TÜİK, 2018 başından beri artmaya devam eden işsizlik oranının yüzde 12.3'e ulaştığını açıkladı. Bir yılda işsiz sayısı 706 bin artarak 4 milyona yaklaştı. Bu işsizlerin içinde üniversite mezunları dikkat çekiyor. Gencimiz okulu büyük hayallerle bitirmiş ama gel gör ki iş olmayınca tezgahtarlıktan tutun da pazarcılığı kadar çeşitli işlerde çalışmak zorunda kalıyor.

Türk-İş’in “Açlık ve Yoksulluk Sınırı” araştırmasına göre gıda fiyatlarındaki artışların devam etmesi, yürütülen kampanyaların, piyasaya yapılan müdahalelerin çarşı-pazar ve marketlerdeki fiyat artışını önlemediğini ortaya çıkardı.

4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için aylık gıda harcaması (açlık sınırı) 2 bin 8 lira, giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı ) 6 bin 542.88 lira oldu.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak krizin evrimini gördüklerini belirterek şunları söyledi: “Gördüğümüz; kriz reel sektörü çok ciddi şekilde vurmaya başladı. Şimdi ikinci bir dalga olabilir. Reel sektöründeki bu sıkıntılar dönüp bir daha finans sektörünü vurabilir. Koşullar daha ağırlaştı. Bir saray sosyetesi oluştu. Saray sosyetesindeki insanlar devletin önemli kademelerine atanıyorlar.”

Ekonomiye bir eleştiri de İYİ Parti'den geldi. Genel Başkan Meral Akşener: “Mutfakta yangın var. 16 yıl aradan sonra enflasyon yine yüzde 20’lerin üstüne çıktı, işsizlik rekor kırıyor, krizi durdurmak için ciddi bir çalışma ve program yok.”

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.