Didar DEMİRCİ - Ses ve bağlama eğitmeni Murat Sincer, 21 Aralık Çarşamba günü saat 20.00’da Karabağlar’da Mustafa Necati Kültür Merkezi’nde 40’ıncı sanat yılını konserle kutlayacak. Gazetemize konuşan Sincer, tüm sevenlerini 40. Sanat Yılı Konseri’ne beklediğini duyurdu. Müzikle iç içe, dolu dolu bir 40 yıl geçirdiğini belirten Sincer, “Uzun bir zaman. Bunu kısa bir şekilde anlatmak zor olsa gerek. Dolu dolu geçti. Enstrümanları tanıdık. Tanıdıktan sonra derslerini verdik. Korolar kurduk, konserler verdik. Yurt içi yurt dışı konserleri. Bu esnada bir kitap çıkardım Bağlama Metodu. Bunun dışında UNESCO’dan Kültür Sanat miras taşıyıcısı unvanını aldım. Üniversiteye tez konusu oldum. Ozan kültürünü taşıdığım için. Bir çok enstrümanı çalabildiğim ve Anadolu kültürüne çok destek verdiğim için bu bağlamda uygun görmüşler. Kültür Miras Taşıyıcısı unvanını aldığım için Anadolu kültürünü 10 bini aşkın insana taşıdım. Bu sürecin her bir anı beni mutlu etti. Her şeyden mutlu oldum. Saz kursu vermek, ses eğitimi vermek ve bunda bir sürü insanı belli bir olgunluğa eriştirmek ve o insanları hocalık seviyesine getirmek en büyük keyif aldığım şeydi zaten” sözlerini kaydetti.

“ÜNLÜYSEN KIYMETLİSİN”

Türkiye’de müzisyenlere verilen değeri ve son zamanlarda müzisyenlere yapılan saldırıları ele alan Sincer, “Çok çirkin bir şey… Aslında insanlığa yapılan saldırı çok çirkin. İnsanın insana saldırmaması lazım. Kaldı ki müzisyenlik farklı bir olgu. Müzisyen içinden geldiği gibi söyleyen bir insandır. Yaratıcılık vardır müzisyende… Müzisyen işini yaparken istekte bulunabilir ama bunu yapmıyorsa da ona saldırmak, onu öldürmek çok insanlık dışı bir şey. Herkes her şeyi bilmeye bilir. Siz bir yere gittiğiniz zaman repertuvarı dinlemeye gidiyorsunuz. Mesela siz doktora gittiğiniz zaman ona, şöyle tedavi et böyle tedavi et mi diyorsunuz? Doktor ne derse onu yapıyorsunuz. Müzisyenlik de böyle bir şeydir. Müzisyenlere şiddet uygulayanları da kınıyorum. Bu konuda ağır cezalar getirilmelidir” ifadelerini kullandı. Müzik yasağına ilişkin de bir orta yol bulunması gerektiğinin altını çizen Sincer, müzisyenlerin geçinmekte zorlandığını vurguladı. Türkiye’nin müzisyenlerini, sanatçılarını kaybettiğini de belirten Sincer, “Sanat göçü ikiye ayrılır. Burada popüler olup para kazananların öyle bir derdi yok. Ama onların dışında kalanların durumu vahim. Çünkü istedikleri paraları alamıyorlar. Yurt dışında emeklerinin karşılığını alacaklarına inanıyorlar. Onlara fırsat vermek lazım. Alan açmak lazım. Bu kültürle ilgili bir şey, kültür güçlendikçe müzik de hak ettiği değeri görecektir. Kültürle beraber ülkeler de gelişmeye başlar” diye konuştu.

Murat Sincer kimdir?

6 Mart 1964 Sivas doğumlu olan Murat Sincer, 1982 yılında Sanatçılara Unvan Yasası’yla açılan Kültür Bakanlığı ve TRT sanatçılarının yaptığı sınavları kazanarak, resmi ses ve saz eğitmeni ve sanatçısı unvanını almıştır. Böylece okul ve konservatuarlarda öğretmenlik yapma hakkını kazanan Sincer, 1982-1983 ve 1984 yıllarında Karşıyaka Halk Eğitimi Merkezinde bağlama ve ses eğitmenliğine başladı; koro ve saz ekipleri çalıştırdı. Kısıtlı imkanlara rağmen iki kez Türkiye turuna çıkan Sincer, Anadolu’nun çeşitli yörelerine ait 10 tane türkü derlemesi yaptı. Tüm bağlama ailesi (divan, cura, tambura), kabak kemane, azeri tarı ve vurmalı sazları çalabilen Sincer, Batı Müziği, armoni ve çok seslilik konusunda araştırmalar yapmaktadır. Öte yandan Sincer, piyano ve keman eğitimi de almıştır. Üniversitelerde, okullarda ve belediyelerde sözleşmeli olarak ders veren Sincer, bu zamana kadar binlerce öğrenci yetiştirmiştir. 1998 yılında kendi adıyla kurduğu ve halen faaliyette olan müzik merkezinde eğitim veren Sincer, eşi Özlem Sincer ve kızları Türkü ve Öykü Sincer ile müzik merkezinde çalıyor.

İlk albümünü Temmuz 1997’de Türküler Umuttur adıyla çıkaran Sincer, 2013 yılında Kültür Bakanlığı Somut Olmayan Kültür Miras Taşıyıcısı, ses ve bağlama sanatçısı unvanını aldı. 2016 yılında içerisinde kendi bestelerinin de olduğu eşi Özlem Sincer’in vokalliğini yaptığı ‘Umudumun Türküsü’ isimli yeni albümünü çıkardı. İkinci baskısı 2017 yılında yapılan Bağlama Metodu kitabını çıkardı. Öte yandan Sincer, Kavacık Türküsü, İzmir’imiz eser ve klip çalışmalarıyla belediyelerle ortak projeler gerçekleştirdi.