İnsansız adalet olmaz.

Adaletsiz insan olur mu?

Olur, olmaz olur mu!

Ama, olmaz olsun

Özdemir ASAF

Anayasa Mahkemesi (AYM), 5 yıl önce Uğur Dündar’la Halk Arenası programına konuk olan tiyatro sanatçısı ve usta mizahçı Müjdat Gezen’e “pe…nk” diyen gazeteye verilen 3 kuruşluk para cezasını “basına müdahale olarak” gördü ve kaldırdı. AYM, söz konusu ifadeyi “eleştiri” değerlendirdi, haberin “izleyicinin tepkisini dile getirmek” amacıyla yayınlandığını belirtti. 28.01.2020 tarihli karar önceki gün Resmi Gazete’de yayınlandı, dolayısıyla bir kişinin sarfettiği küfrü ona karşı yerme amacıyla sarfetmeyi ifade özgürlüğü saydı!

Kararı AYM’ye taşıyan “gazete” başvurusunda, bu sözcük, “tırnak içerisinde vererek gazetecilik tekniği olarak kullandığını ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini” savundu. Verilen cezayı kaldıran karar, sosyal medyada da TT oldu!

***

AYM, ülkemizde en üst yargı. Dolayısıyla o üst yargı da muhalif düşünceye karşı her türlü küfürü serbest bırakmış olmuyor mu? Mahkeme, Müjdat Gezen'e “pe….nk” diyen

“gazete”nin nitelemesinin, “doğrudan ve keyfi olmadan, eleştiri sınırları içinde kaldığına ve

Gezen'in davranışlarına cevap olduğuna” karar verince, “Bu da bir içtihat kabul edilirse;

siyasilere dönük hakaret ve küfürler için de içtihat oluşur mu?” sorusunu aklımıza getirmiyor mu? O zaman bundan sonra tartıştığımız kızdığımız birisine; “pe…nk” diyelim, eleştiri olarak karşılık bulsun.

Olur mu hiç? Olmaz tabii ki!..

***

Müjdat Gezen Usta ile görüştüm dün, oldukça üzgündü! Aynen şunları söyledi: “Bunu ben onlara söylesem, eleştiri değil anında hakaret sayarlardı. Bir de tazminata hak kazanırlardı.

Onlar söylerse suç değil, ifade özgürlüğüymüş. Ben söylesem suçluydum şimdi. Ben Burhan Kuzu’ya, 'Kuzu' dedim, hakaret saydılar, dava açıldı! Adalete, hukuka inancımız sarsılmamalı!”

Sanatçının avukatı Celal Ülgen de, “Fikir ve basın özgürlüğünü ‘pe…nk’ sözcüğüne

indirgemek, hukukta geldiğimiz son eşik. Bu kadar nesnel eleştiri hakaret sayılıyorken

ve düşünce suçundan tutuklamalar varken ayıp olmuyor mu? Bu sözün kime karşı kullanıldığı mı belirliyor sonucu? Anlayışınız bu mu?”

Av. Ülgen haklı. Birileri de çıksa kararın altında imzası olanlara o çirkin sözcüğü kullansa, eleştiri mi sayılacak?

***

Makamı, mevkisi ne olursa olsun, bir kişiye bu sözcükle eleştiride bulunabilir miyiz? Çifte standart içeren, kişiye özel hukuk olur mu demokrasilerde hiç? Küfrün nerede görülmüş eleştiri/ifade özgürlüğü sayılacağı? AYM kararı, bundan böyle Müjdat Gezen Yasası

olarak anılacaktır!..