Mucizeleri kim sevmez? Herkes sever... Ama hayatınız boyunca kaç mucizeye tanık oldunuz diye sorsak ne söylerdiniz?

Din kitapları mucizelerle doludur. İnsanlar, mucizelere inanmak isterler. İnanç sistemlerini mucizeler üzerine kurarlar. Bir kere inandınız mı, hata yaptığınızı düşünmemek için kendinizi kandırırsınız. Egonuz size, "Sen yanlış yapmazsın!" der. Herkes yapar ama siz yapmazsınız... Mesela 1 milyar Çinli Budizmi, 370 milyon ABD'li Hıristiyanlığı seçerken size göre yanlış yapmışlardır... İşin garibi de onlara göre de siz hatalısınız...

Mucizeler, bize daha çok para, daha çok imkan ve daha çok sağlık vermelidir.

Savaşları bitirmeli, açlığı yok etmeli, doğayı tazelemelidir...

Bu noktadan bakıldığında dünyamızın bir tane değil pek çok mucizeye ihtiyacı var... Lakin bir haberim var... Eğer siz bugün hayalini kurduğunuz, eksikliğini gidermek istediğiniz şey için çalışmaya başlamazsanız, bir mucize yaşanmayacak. Beklentileriniz gerçekleşmeyecek. Yaptığınız dua bir işe yaramayacak.

***

Çok iyi bir piyanist olmak isteyen bir çocuğun günde 8 saat piyano çalması gerektiği gibi, iyi bir matematikçi olmak isteyen birinin günlerce içinden çıkılmaz sorularla boğuşması gibi korona ya da ondan sonra peydahlanacak virüsleri de ancak "daha çok çalışmak" yenecek.

Bilimin ışığında alınan önemler ve o önemlere uyarak yaşamakla problemler karşısında galip gelinecek.

Verem aşısını bulan Albert Calmette ve Camille Guerin, kuduz aşısını bulan Louis Pasteur, çocuk felci aşısını bulan Jonas Salk ve grip aşısını bulan Graeme Laver gibi hayatını buna adayanlar sonuca ulaşacaklar.

Mucize beklemek yerine sorunun kaynağına gidenler ve onu çözenler, oyunu bozanlar yarının gerçek kahramanları olacaklar.

***

Korona virüs salgını tüm dünyayı sarsarken, ülke ekonomileri ve pek çok şirket sahibi bundan zarar gördü. Önümüzdeki günler Türkiye'de ekonomik tedbirler alınmazsa, daha çok iflas ve daha çok intihar vakası duyabiliriz.

Bu süreçte, çok az sayıdaki kişi servetlerine servet kattı. Çin'de ilaç, aşı ve tıbbi ürün geliştiricisi şirketlerin hissedarlarından Cui Jinhai, An Kong Li Wenmei ve Wang Jihua salgınla birlikte dolar milyarderleri listesine girdi. Bloomberg Milyarderler Endeksi verilerine göre, dünyanın en zengin 10 isminin yıl başından bu yana servet kaybı 163.3 milyar dolara ulaşırken, 500 kişilik listede 54 kişi servetlerini artırdı. Özellikle Çin'de ilaç ve tıbbi ürün üreticileri listede üst sıralara tırmandı.

Hangi ülkelerin ve hangi büyük şirketlerin bu işten kar ettiğini görebilirseniz, "neden?" diye sorarsanız, sorunun kaynağına da o denli yaklaşmış olursunuz.

Tamam evlerden çıkmayalım. Ama artık geçmişe bakarak biraz da ders alalım, daha çok okuyup, daha çok gözlemleyip, daha çok çalışalım ve kendi hikayemizi artık kendimiz yazalım.

Ben bir efsaneyim

(I Am Legend - 2007)

Karantina günlerini evde geçirecekler için bir tavsiye... 1954 yılında yayımlanan Richard Matheson’un “I Am Legend” adlı romanı 1964’te “The Last Man on Earth”, 1971’de ise “The Omega Man” adıyla sinemaya uyarlanmıştı. Francis Lawrence’ın yönettiği romanla aynı adı taşıyan üçüncü uyarlama genelde en iyisi olarak kabul ediliyor… Will Smith filmde New York’ta yaşayan son insanı oynuyor. Kanseri yenmek için laboratuvarda yaratılan virüs, tam tersi bir etki göstererek insanların çoğunu yok eder. Bir de geceleri ortaya çıkan saldırgan mutantlar vardır. ABD ordusu için çalışan viroloji uzmanı Robert Neville (Will Smith) virüse karşı tedavi geliştirmeye çalışırken mutantlardan uzak durmaya çalışır. Gündüzleri şehir ona aittir ama geceleri evine kapanmak zorundadır… İnsansız New York görüntüleri başta olmak üzere ses tasarımı ve yönetimiyle de öne çıkan başarılı bir kıyamet sonrası hikâyesi… Gişelerde de çok başarılı olmuştu. Tavsiye olunur.