Yaklaşık üç ay kadar ara verilen ülkemiz profesyonel futbol Süper ve 1. Ligleri, 12 Haziran 2020 günü start almıştı. Covit–19 salgını nedeniyle defalarca uyarılarda bulunulmasına rağmen, ülkemiz futboluna komutlarıyla yön veren Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Süper Lig ve 1. Liglerden vazgeçememişti. Hepimiz biliyorduk ki, işin ucunda para vardı, yayıncı kuruluş vardı, sponsorlar vardı; var oğlu vardı…

Aynı günlerde TFF’ye, profesyonel 2. Lig, 3. Lig ve Bölgesel Amatör Ligler (BAL) sorulmuş; bu liglerin de 18 Temmuz’da başlatılacağı TFF tarafından müjdelenmişti.

Yerel amatör liglerde de, alt yaş grupları tamamen sonlandırılmış, devam eden A takımlarda 2. Lig amatörler haklarında verilecek kararları bekliyorlardı.

TFF, enteresan bir şekilde, daha önceden 18 Temmuz’da oynanacak dediği, BAL, 2. Lig ve 3 Ligleri oynatmama kararı aldı. TFF Amatör Kurulu da, yerel liglerdeki yarım kalan 2. Amatör ligleri yarım olarak bitirdi. Hatta amatör 2. Ligdeki takımların önümüzdeki sezon, tamamının, 1. Amatör ligde oynaması kararı çıktı. Yani 2020–2021 futbol sezonunda, elbet ki, bir başka sebep olmaz da, oynanırsa ligler; yerelde amatör 2. Ligler olmayacak. 2021–2022 sezonunda tekrar amatör 2.ligler kurulacak.

Bu arada, yarım kalan profesyonel 2. Lig, 3. Lig ve BAL’ın düşen, çıkan akıbeti belli değil! Amatördeki gibi her birini birbirinin üzerine alır BAL’ı bir yıllığına lav edebilirler mi?

Çok komik bir durum olur; 5 gruplu profesyonel 2. Lig, 11 gruplu da profesyonel 3. Lig olur ve bir yıllığına BAL olmaz.

Ya da profesyonel 2.ligde, adları Kırmızı ve Beyaz olan 2 farklı gruptaki ilk üçleri, profesyonel 1. Lige alır, profesyonel 3. Ligdeki, 3 ayrı gruptaki ilk ikileri, 2. Lige alır, BAL’daki 11 farklı gruptaki ilk ikileri de, profesyonel 3.lige alır, çok şişen 3. Lig gruplarını da 3 gruptan, 5’e çıkarır ve işi bitirirsin.

Karışık mı oldu? Matematik işte… Ara sıra insanın kafasını karıştırabiliyor.

Ancak, profesyonel 1. Lig ve Süper Ligi oynatabilen TFF, bu kadar ligi, salgın nedeniyle oynatmıyor. Üstelik söz konusu ekiplerin temsilcileri oynamak istiyoruz dedikleri ve hatta imza topladıkları halde…

Yanlış anlaşılmasın; ben de oynanmaması taraftarıyım ama profesyonel 1. Lig ve Süper Ligin de…

Oynanacaksa da hepsi oynanacak… Birine var, birine yok olmamalı…

Futbolun oynanıp, oynanması yönündeki başka bir salgın tedbiri de, mahallelerimizdeki halı sahaların kapalı kalması… Genelgedeki ifade aynen şu şekilde; “İlgili federasyonların izni ile yapılacak müsabaka, antrenman ve hazırlık süreçleri hariç olmak üzere spor merkezleri, tesisleri ve salonlarında takım ve temas halindeki sporlar, müsabakalar, eğlence amaçlı maçlar (futbol, basketbol, voleybol, tekvando, güreş, karate vb.) veya kişilerin birbirleriyle yakın temasını gerektiren antrenmanlara ilişkin getirilen kısıtlamalar geçici bir süreliğine devam edecektir”…

Yani demesi o ki; birbirleriyle yakın temas gerektiren antrenman da olsa, maç da olsa, eğlence amaçlı da olsa yasak kardeşim!

İşte bunu anlatamadık bunca zamandır; devletimizin herkesi ilgilendirecek genelgesi ile burnumuzun dibindeki halı sahalar bile açılamazken, TFF profesyonel 1. Ligleri ve Süper Ligleri oynatmaya devam ediyor!

Bir bilgi daha; yerel amatör liglerden olan Süper Amatörlerden BAL’a çıkış için Play-Off oynamaya hak kazanan ama salgına takılan ekipler de heyecanla haklarında verilmesi gereken kararı bekliyorlar. Çünkü, yapacakları Play-Off müsabakaları sonunda oluşacak il sıralamasına göre direkt BAL’a çıkacak ya da ekstra çıkma maçı oynayacaklar. BAL’dan düşecekler de maalesef aynı kararları bekliyorlar.

“Para mı, sağlık mı” şeklindeki yılın sorusuna, bence paralı ligleri oynatmaya devam ederek “para” yanıtını veren TFF’nin, yukarıda hala karar bekliyorlar şeklinde nitelediğim ekiplere verecekleri olası cevabı da verdim sanırım!

Dipnot; “Bir matematik problemine dalıp gitmekten daha büyük mutluluk yoktur.” C. Morley.