Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün, yeni normalimizin en normal durumu online toplantı ile görüşmelere başlayacak.

Dün bir araya gelen sendikaların toplantısında bir rakam çıkmasını bekliyordum ama herhangi bir rakam telaffuz edilmedi. Toplantı sonrası açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "İşveren ve hükümetin, insanları tebessüm ettirecek, bizim de 'evet' diyeceğimiz bir rakam getireceğini bekliyor ve umut ediyoruz" dedi. Atalay, "Hak-İş ve DİSK'in temsilcileriyle pazartesi günü görüştük. Dün de arkadaşlarımız uzmanlarıyla görüştü. Asgari ücrete dair 7-8 maddeden oluşan ilkeler belirlendi. Bununla ilgili yarın (bugün) ortak bir açıklama yapacağız. Kafamızdan geçen bir rakam var. Komisyon üyeleri, önümüzdeki günlerde Hak-İş ve DİSK'in kanaatini de alıp kamuoyuna bunu açıklayacak" ifadelerini kullandıç

Açıkçası ben 'insanları tebessüm ettirecek' bir rakamın teleffuz edileceğini sanmıyorum. Zira geçmiş yıllardaki asgari ücret görüşmeleri, sendikaların talep ettiği ve komisyondan çıkan zam oranları hepimizin malumu. O nedenle 'insanları tebessüm ettirecek' bir rakam beklentisi çok romantik bir yaklaşım olur.

Avrupa'da durum ne?

Peki Avrupa'da durum nedir? Hangi ülke ne kadar asgari ücret ödüyor? Türkiye bu sıralamada kaçıncı?

2021 yılında uygulanacak asgari ücreti belirleme çalışmaları bir çok ülkede başladı. 2021'de uygulancak asgari ücreti açıklayan ilk ülke Almanya oldu. Almanya'da asgari ücret 1 Temmuz 2022’ye kadar kademeli olarak saati 9.35’den 10.45 euroya çıkacak.

Eurostat (Avrupa Birliği İstatistik Ofisi) düzenli olarak üye ve aday ülkelerdeki brüt asgari ücreti Euro olarak açıklıyor. Bu yıl TL’nin Euro karşısında değer kaybetmesiyle asgari ücret Türkiye’de Euro bazında ciddi şekilde düştü. Türkiye’de brüt asgari ücret 2 bin 943 TL. 2020’nin ilk yarısında 440 Euro olan brüt asgari ücret 2020’nin ikinci yarısında 383 Euro’ya kadar geriledi. 3 Aralık'taki kura göre ise asgari ücretimiz 310 Euro’ya kadar gerilemiş durumda. 2020 yılında brüt asgari ücrette Avrupa’da sondan 5. sırada olan Türkiye daha da geriye düşebilir.

Kim ne kadar veriyor?

Avrupa'da en yüksek asgari ücret 3 bin 800 Euro ile İsviçre'de. İkinci sırada 2 bin 142 Euro ile Lüksemburg bulunuyor. Sonra sırasıyla şu ülkeler geliyor: bin 707 Euro ile İrlanda, bin 636 Euro ile Hollanda, bin 599 Euro ile bin 594 Euro ile Belçika, bin 584 Euro ile Almanya (1584 Euro) ve Fransa (1539 Euro) takip ediyor. Türkiye’nin Akdeniz’deki enerji kaynakları için gerilim yaşadığı Yunanistan’da ise brüt asgari ücret 758 Euro.

En düşük asgari ücret ise 209 Euro ile Arnavutluk'ta. Türkiye’nin altında yer alan diğer ülkeler şunlar: Sırbistan (344 Euro), Karadağ (331 Euro) ve Bulgaristan (312 Euro). AB ülkelerinden Finlandiya, İsveç, İtalya, Danimarka, Güney Kıbrıs ve Avusturya da ise asgari ücret uygulaması bulunmuyor.

Öte yandan, Avrupa’da asgari ücretle çalışma oranının en yüksek olduğu ülke yüzde 41 ile Türkiye. Avrupa Birliği'nde ise bu oran sadece yüzde 7.