Haber / Arif Arı

Bakırlıoğlu, yaklaşan üzüm sezonu öncesi CHP Şehzadeler İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen programda üzüm üreticileriyle bir araya geldi.

Şehzadeler ilçesinde düzenlenen programda Bakırlıoğlu’na CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca, CHP Manisa İl Kadın Kolları Şadiye Uysal eşlik etti. 

CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca, üzüm kesme sezonunu başladığını ifade etti. Üzüm üreticisini olduğunu ifade eden Gürtunca, geçen seneden bu yana girdi fiyatlarının çok arttığına dikkat çekti.   Geçen sene fiyatlara göre bu sene üzüm fiyatlarında yüzde 50 oranında zam aldıkları takdirde çiftçi olara rahatlayacaklarını söyleyen Gürtunca, şunları söyledi:

“Üzüm taban fiyatı 18 lira olmalıdır. Devletimiz üretimi desteklemek istiyorsa fiyatları en iyi şekilde açıklamak zorunda. Toprak Mahsulleri Ofisi mutlaka alım yapmalıdır. Açıklanan fiyatların yüzde 20 oranında da destek bekliyoruz. Manisa’nın üzümü güldürsün yüzümüzü artık diyoruz.” 

Bağda incelemelerde bulunan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, önümüzdeki günlerde hasadın, bağbozumunun başlayacağını açıkladı. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’ye çağrıda bulunan Bakırlıoğlu,  bakanın üzüm fiyat açıklamasını otelde veya herhangi bir yerde değil de bir bağın içerisinde 43 derece sıcaklığın altında yapmasını istedi. Bakırlıoğlu, “Gelin burada yapın ki bu insanların hangi şartlarda çalıştıklarını, hangi şartlarda ürünlerini yetiştirdiklerini gelin sizde yerinde görün.  Eğer yerinde görürseniz inanıyorum ki eğer vicdanınız varsa açıklayacağınız fiyat biraz daha farklı olacaktır” diye konuştu. 

Maliyetlerin bir yıl önceki duruma göre yüzde 100 artmasına rağmen fiyatların aynı kaldığını vurgulayan Bakırlıoğlu, şöyle devam etti:

“Bizim çiftçimizin en çok kullandığı zehir ot ilacı. Ot ilacı 1 senede yüzde 100 artmış. Gübre ve ilaç maliyetleri neredeyse yüzde 100 artmış durumda. Bu ülkede bir gecede mazota 67 kuruş zam yapıldı.  Elektriğe yüzde 15 zam yapılmış. Üzüm fiyatıyla ilgili çeşitli fiyatlar dolaşıyor. Bu kadar maliyet artışı varken, sözü edilen fiyatlar çiftçimizin yüzünü güldürmez. Çiftçimizin borcu katlanarak artıyor. Bu gidişle bağını da satmak zorunda kalır. İktidar temsilcileri yıllardan beri aynı şeyi söylüyorlar. Diyorlar ki biz üzümü 2 doların altına düşürmedik. Şuan dolar 8,5 lira. 2 dolar 17 lira yapar. Yani olması gereken en azından 17 lira rakamıdır. Bağa gelerek partimizin görüşlerini çiftçilerle paylaştık. Eğ3er daha düşük fiyatlar olursa inanı üreticimiz çok ciddi mağduriyetler içerisine girecek.”

Üzümün Türkiye’nin en önemli ihraç kalemlerinden biri olduğunu açıklayan Bakırlıoğlu, Manisa çiftçisinin Türkiye’nin çağrı açığını kapattığına dikkat çekti. Bakırlıoğlu, “Sabah erken saatlerinde itibaren bağa geliyorlar, güneşin altında çalışıyorlar. Bağ deyip geçmeyin en az 50 defa gelmek zorunda bir üretici. 11 ay içerisinden çıkmıyor insanlar. Bizim tek istediğimiz bu insanların emeklerinin karşılığını vermektir” diye konuştu. 

Üzüm üreticilerinden Mehmet Kurt, “CHP heyeti 43 derece sıcakta bağa gelerek açıklama yaptı. Tarım ve Orman Bakanımızı da buraya bekliyoruz. Gelip üzüm fiyatıyla ilgili açıklamayı burada yapsın”