Haber / Arif Arı

Manisa 155 Nolu şehiriçi denetimli özel halk otobüsleri Karaçay’da bir araya gelerek, 65 yaş ve üstü başta olmak üzere ücretsiz binişlerin artmasına, gelirlerin azalmasına rağmen giderlerin çoğalmasına tepki gösterdiler.  İptal edilen sözleşmenin yeniden imzalanmasını istediler.

Halk otobüsü sahiplerinden Kasım Delen şikayetlerini şöyle dile getirdi:
“1982’den beri baba mesleği olan bu işi yapıyorum. Bu işin çıraklığını, kalfalığını, ustalığını yapmış bulunmaktayım. 2012 yılında bizi dolmuştan otobüse çevirdiler. 2013’te çıkan 4736 sayılı kanuna göre 65 yaş, engelli başta olmak üzere 17 kalem bedava yolcu taşıyoruz. 8 senedir çok mağdur duruma düştük. Pandemi üstüne tuz biber oldu. Yüzde 15 kapasite ile çalıştık. Bu durumda bu kazançla ne mazotlarımızı, ne tamirciye olan borçlarımızı, motorlu taşıtlar vergimizi, vizemizi ödeyemez duruma geldik.''
Delen, "Manisa’mıza hizmet edemez duruma geldik'' diyerek sorunları şöyle özetledi:

Kesintiler düşürülsün

"Şuan 15 aracımız tamircide bulunuyor. Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Belediye Başkanımız Cengiz Ergün’e sezimizi duyurmak istiyoruz. Belediye kesintisinin yüzde 5,5’tan yüzde 1’e çekilmesini, ücretsiz taşımanın kişi başına ücretinin ödenmesini talep ediyoruz. Aksi takdirde biz bu işi yapamaz duruma geliriz. Yetkilileri bir an önce göreve davet ediyorum.”
Her ay zarar ediyoruz
Halk otobüsünün giderlerinden de bahseden Delen, “Halk otobüsünün aylık gideri şoför parası 10 bin TL, mazot gideri 8 bin TL, tamir bakım gideri 3 bin TL, diğer giderler 2 bin TL’dir. Toplam masrafımızı 1 otobüsünün aylık gideri ortalama 23 bin TL. Gelirler aylık 7 bin TL. Böyle olunca her ay 15 bin TL içerideyiz'' diyerek sözlerin şöyle sürdürdü:

"Artık dayanamaz gelemez hale geldik. Başkan Cengiz Ergün’ün bize en kısa zamanda randevu verip sorunlarımıza neşter vurmasını istiyoruz, Ayrıca buradan masa başında oturan ve sosyal medyadan yazan memurlara sesleniyoruz. Cumhurbaşkanımız pandemi küresel mücadele ulusal diyor. Kolluk kuvvetleri ve sağlık çalışanları hariç maaşlarınızın yüzde 50’sini almayın olsun bitsin. Bırakın yüzde 50’yi yüzde 1 bile kesilse sesiniz çıkar.”

Anayasanın maddesi uygulansın

Delen, “Anayasanın 173. Maddesi diyor ki devletimiz esnafı kollayıp kollamakla görevlidir. Bu maddenin bir an önce işleve girmesini istiyoruz. Eskiden en iyi lastikleri kullanıyorduk, şuan kullandığımız en kötü lastik. Bu da imkansızlıktan oluyor” dedi.

Mustafa Kemal Uruşak da, halk otobüsünden tekrar minibüse dönmek istediklerini söyledi.
Bütün şoförlerin mağdur olduğunu belirten diğer işletmeci Ömer Yıldız da şunları belirtti:

Cumhurbaşkanına seslendi

“Taşımanın en kral hizmetini veriyoruz ama karşılığını alamıyoruz. 65 yaş üstü ve engellilerden dolayı mağdur oluyoruz. Bir durakta binip bir durakta inmesi. Psikolojimiz tamamen bozuldu. Para kazanamaz duruma geldik. Buradan direk cumhurbaşkanımıza seslenmek istiyorum. Cumhurbaşkanımız esnafımızın yükünü alıyoruz demiştiniz. Buyurun yükümüzü almaya davet ediyoruz.”
Pandemiden önce araçların sözleşmeli olarak çalıştığını ifade eden Emrullah Şahin de konuyla ilgili şikayetlerini anlatırken, pandeminin Türkiye’ye girmesiyle belediye tarafından anlaşmamın feshedildiğini söyledi. Şahin sözlerini şöyle sürdürdü:
“Belediye başkanımız bizi kaderimize mahkum etti. İstanbul ve birçok şehirde bu işi yapan arkadaşlarımız. Oradaki belediye başkanları araçları kiraladı. Bu dönemdeki mağduriyetini gidermiş oluyor. Cengiz başkana buradan sesleniyoruz. Sözleşmeyi yeniden yapalım. Bu mağduriyetten kurtulalım. Ücretsiz yolcu taşıyoruz. Bu konuda çok büyük sorun yaşıyoruz. Bu durumda vatandaşlar bırakın bizi yaşlılara bile saygı göstermez oldu. Bunların bir an evvel çözülmesi lazım. Evet devlet bize bin lira araç başına para veriyor ama bizim taşıdığımız yolcunun aylık ücreti 4-5 bin lira zararları var. Baktığınız zaman bu çerez parası. Bizim huzura kavuşmamız için bir an önce masaya oturup yeniden sözleşme yapılması lazım.”