Haber/ Arif Arı  

Manisa'da da İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile yasaklanan alkol içecek satışları tekel maddesi satan esnafı ekonomik olarak zora sokarken, esnaf ne yapacağını bilemiyor. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Konfedarasyonu Başkanı Palandöken'in yasaklamanın yasalara uygun olmadığını açıklayarak, alkol satışı yapılabileceğini belirtmesine rağmen esnaf yasal yaptırımlarından çekindikleri gerekçesiyle alkol satışı yapmaktan kaçınıyorlar.

Manisa'da tekel maddesi satan bayilerden Gürdeniz Tez, "Ağır yaptırım para cezası var. Bundan çekinerek satmıyorum. Siyasi muhalefet arkamızda, hukuk desteği olsa gözümüzü yumar satış yaparız. Şimdi satış yapsam ve yakalanırsam ağır para cezasıyla karşılaşacağım. Bunu ödemem mümkün değil, itiraz etsem bu benim için risk. Bu nedenle raflarımı boşalttım. Boş kutularını raflara dekor için dizdim'' endişesini dile getirdi. 

Fabrikadan işçi olarak emekli oldum ve 2013'de tekel bayiini açtığını ve bunu aldığı tazminatla yaptığını belirterek, şunları söyledi:

"Aylık 80-85 bin liralık cirom, alkol satış yasağı ile günlük 170 TL'ye düştü. Şimdi mal sahibim diyor ki zam yap. Yüzde 12 zam yaparsam hem artan kiramı, hem de gelir kaybımı, borçlarımı, aylık giderlerimi nasıl karşılayacağım? Satma diyorsunuz, üstelik karşılığını da vermiyorsunuz. Zaten alkol satışının pandemi ile bağlantısını da kuramıyoruz. Bu yasaklama bize anlaşılır gerekçe göstererek anlatılsa, belki mantıklı bulur kabul edebiliriz. Böyle bir şeyde yok. Gerekçe sunamıyorlar. Sadece satma diyorlar.. Zaten Pandemi dolayısıyla aylık 80- 85 bin lira ciro zararım var. Bulunduğum bölge Celal Bayar Üniversitesinin olduğu yer. Uzaktan eğitim nedeniyle öğrencilerin de gelmemesi ciromuzu etkiledi. Celal Bayar Üniversitesi bizim müşteri potansiyelimizdi. Bundan dolayı da zaten ciromuz düşmüş durumdadır. Bunun üstüne ilave bu yasak geldi. Ardından dükkan sahibi aradı kiraya zam istedi. Toptancıya nasıl ödeme yapacağız. Şaştık kaldık. Kızım var. 300 bin TL okul için para ödedim. Şunda sadece sigara, su ve meşrubat satıyorum. Günlük ihtiyacımı karşılamıyor, günlük cirom 170 TL. Alkol satışı yaparken 3-4 bin TL idi. Sonuç olarak bu yasağın bilimsel yanı yok. Bence keyfi karar. Bizi düşünen yok, kararı alıp geçiyorlar.''