Haber / Arif Arı

Rekolte kaybına, geçen yıl ürünün çok olması dolayısıyla zeytin ağaçlarında bir yorgunluğun söz konusu olduğu için verimin düşük olacağı ve aşırı soğuk ile donun meydana gelmesi zeytin çiçeklerini olumsuz etkilemesi neden olarak gösterildi.

Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa, 9 Eylül Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, Akhisar'ın yüzde 80 ürettiği trilye zeytinin yanı sıra edremit, domat ve uslu çeşitleri bulunduğunu söyledi. Bursa, Aydın ve Marmara bölgesinin daha çok zeytin yağı üretimi yaptığına dikkati çeken Akbuğa, Aydın hariç diğer bölgelerde zeytinin bu sezon az olacağına vurgu yaptı. Akbuğa, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Akhisar'da zeytin ağacı sayısında artış oluyor. Buna tütüncülüğü bırakan çiftçinin zeytinciliğe yönelmesinden kaynaklanıyor. Daha da artmasını bekliyoruz. Bu sezon zeytinde bir rekolte düşüşü var. Bu düşüşün nedenlerini açıklamıştım. Bu düşüşün üretim için az olacak ama, zeytinin kalitesi artacaktır. Yorgun ağaçlar geçen sezona göre yarı yarıya daha az ürün verecek ama beslenme daha iyi olacağı için sofralık zeytinin kalitesi yükselecektir. Daha diri ve iri zeytin hasadı yapılacaktır. Bu fiyatlara da yansıyacaktır. Üretici geçen yıla göre biraz daha fazla kazanacaktır, ancak tüketici geçen yıla göre biraz daha pahalı zeytini sofrasına koyacaktır. Şuanda üretici kuyu zeytinini 8-14 TL arasında satıyor. Sezonda bu rakam biraz daha yüksek olacaktır. ''

Tütün üretici ekimden vazgeçiyor

Akhisar'da tütün üreticisinin her geçen yıl ekmekten vazgeçerek zeytinciliğine döndüğünü belirten Akbuğa, hem kota olması hem de tüccarın verdiği ücretin az olması nedeniyle para kazanamadığını kaydetti. Akbuğa şöyle dedi:

"Tütün üreticisi tüccara yönlendirildiğiden bu tarafa para kazanamıyor. Sözleşmeli ve ön ödemeli ekim yapan tütün üreticisi tüccarın eline mahkum edilerek mağdur bırakıldı. Geçen yıl 1600 üretici ekim yaptı, bu sezon 1300 çiftçi ekim gerçekleştirdi. Kalitesine göre ortalama 27 TL taban fiyat verildi. Bu 2010 yıllarındaki rakamın yüzde 20'sini oluşturuyor. Normalinde fiyatın 60-70 TL olarak açıklanması gerekirdi. Maliyetler çok yüksek, verilen ücretler maliyetin çok altında açıklanıyor. Dolayısıyla para kazanamayan üretici bundan vazgeçerek başka ürünlere yöneliyor. Gelecek yıl Akhisar'da tütün üreticisi bin civarlarında kalacaktır. Bu rakam her yıl azalarak sürecektir.''