Haber / Arif Arı

Toplantıya CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP İzmir Milletvekilleri Bedri Serter, Ednan Arslan, CHP Manisa Milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Bekir Başevirgen, CHP İl Başkanı Semih Balaban, belediye başkanları, ilçe başkanları, kadın ve gençlik kolları ile partililer katıldı.

Partisinin il danışma kurulu toplantısında konuşan CHP Grup Başkanvekili Manisa Milletvekili Özgür Özel, Türkiye’de partisi için olumlu bir havanın estiğinde ve partisinin ülkede bir moral üstünlüğüne sahip olduğunu belirterek, “Şuanda moral üstünlüğü CHP’de. Çok uzun süre sonra son yapılan ankette AKP ile CHP arasındaki oy farkı Türkiye genelinde 2.7 puana düştü. Manisa ise Cumhuriyet tarihinde belki de ilk kez bu kadar büyük bir yükselişi yaşıyor. Partimiz anketlerde birinci sırada. Bugün yerel seçim yapılsa en az 12-13 belediyeyi alacak durumdayız. Bu nedenle moral üstünlüğünü el tutmak ve kaybetmemek gerekiyor.” dedi. 

CHP’li Özel konuşmasının ikinci kısmında, iktidar partisi tarafından “CHP doların düşmesinden rahatsızlık duyuyor” sözlerini sert bir dille eleştirerek, şöyle konuştu:

“Birileri 18 liraya çıkmış doları, 12 liraya düşmesinden başarı hikayesi köpürtmeye çalışırken, birileri de öyle şeyler söylüyorlar ki sanki CHP’liler doların düşmesinden rahatsızmış gibi gösteriyor. Birincisi bizim ne rahatsızlığımız olacak. Bir sene sonra devraldığımız hükümette dolar 20 lira olacağına 12 lira olursa, bir doları 1 lira yapmak görevimizdir. CHP doların düşmesini değil, 1 doların 1 lira olmasını istemektedir. Verin yetkiyi bu kardeşinize bakın dolar nasıl düşürülür. Geldiğinde ilk cumhurbaşkanı olduğunda dolar 2.80 lira, bütün yetkileri eline alıp cumhurbaşkanı olduğunda 4,30 lira, ‘1 doları 1 lira yapacağız’ dediklerinin üstünden sadece 2,5 yıl geçmiş, karşımızdaki tablo Eylül ayında şu konuşuluyor ‘Eğer dolar 10 lira olursa Türkiye batar’ diye. Yani 10 liralık dolar bu ülkenin felaket senaryosu. Bugün dolar 12 liradan işlem görüyor. Yani felaketi yaşadık, yüzde 20 daha beter durumdayız. Her gün kendi bildiğini tekrarlayan, dünyadaki ekonomistlerin tersine bir söylemi sürdüren, yani faizin kötü yönetim sonucu olduğunu kabullenmemek için ‘Faiz sonuç değil, sebeptir’ diyen, bunu her söylediğinde dolara 1-2 lira ekleyen birisi ateşe benzin döke döke doları 18 lira yaptı. Bir daha söylese 20 lira olacaktı. Elini kolunu tuttular. ‘Aman bir formül bulduk’ dediler. ‘Geri vites yapacağız. Ama çaktırmayacağız’ dediler. Vatandaşın karşısına geçip sunu söylediler; ‘Bakın bize güvenmiyorsunuz. Ekonomiye güvenmiyorsunuz. Recep Tayyip Erdoğan’ın bu ülkeyi iyi yöneteceğine, dövizin düşeceğine güvenmiyorsunuz ve hepiniz dövize sarıldınız. Halklısınız. Yapamayız. Ama kendinize Amerikan Devletinin para birimi doları şahit tutuyoruz. Bizim verdiğimiz faiz eğer doların altında kalırsa aradaki farkı vereceğiz. Yeter ki dolar almayın. Türk lirası alın. Biz aradaki farka kefiliz.’ dediler. Emine hanıma düğünde takılan bilezikler, Bilal oğlana sünnete takılan altınlarla kefil olsa sorun değil. Ama bankada hesap açtırmayan değil, açtıramayanları, 1 dolar bile satın alamayanları, ayın sonunu getiremeyen, çorbayı kaynatamayanları bir avuç zenginin olası zararına kefil ettiler. Türkiye’nin geleceğini, hazinesini ve belki önümüzdeki 10-15 yılı bu kefarete rehin bıraktılar. CHP olarak dolardaki her düşüşten memnuniyet duyarız. Ama bu ülkenin fakir, fukarasının, emekçinin alın terinin değersizleştirilmesine geçmişte olduğu gibi, şimdi ve gelecekte karşıyız. Garibanları çarpanları, sandıkta hep birlikte çarpmazsak namussuz. Ey Nurettin Nebati, ey Recep Tayyip Erdoğan kibirli bakışlarınızdan, alaylı gülüşlerinizden, şakşakçılarınızdan ve sarayın tepesinden aşağıya bakıp da bu milletin evlatlarını ezilecek karıncalar gibi göreceklere söylüyoruz, karıncanın kardeşi var ezdirmeyiz. O da CHP’dir.” 

CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban yaptığı konuşmada, şunları dedi:

“AKP 20 yıldır iktidarda. AKP’nin 20 yıllık iktidarı döneminde ekonomi, eğitim, esnaf, sağlık, hukuk bitti. Kısacası Türkiye bitti. Ama umutsuzluğa yer yok. Umutsuz olmayacağız. Çünkü Türkiye’de CHP öncülüğünde yeniden bu ülkeyi bu ülkeyi inşaa edeceğiz. Bu ülkede insanca ve halkça bir düzeni hep birlikte kuracağız. Çünkü anka kuşu misalı, yeniden küllerimizden doğacağız. Bu gücümüz var. Bu gücümüzü din, ırk, dil, mezhep, sınıf ayrımı yapmayan önce insan diyen felsefemizden alıyoruz. Gücümüzü sosyal adaletten alıyoruz. Biz gücümüzü Kuvay-i Milliye’den alıyoruz. Hak, hukuk, adalet diyen büyük bir siyasi yürüyüşü gerçekleştiren, toplumsal barışın mimarı genel başkanımız Sayın kemal Kılıçdaroğlu’ndan alıyoruz. Biz gücümüzü ‘Benim naçiz vücudum bir gün toprak olacaktır. Ama Türkiye Cumhuriyeti ilelebet yaşayacaktır’ diyen kurucumuz, kurtarıcımız Mustafa Kemal Atatürk’ten alıyoruz. AKP 3 Y ile geldi şimdi 3 Y ile gidiyor. ‘Yolsuzlukları bitirecem, Yoksulluğu kaldıracam, yasakları kaldıracam’ diyorlardı. Ama gördük ki 20 yıllık iktidarlarında yolsuzluklar diz boyu, yoksulluk derinleşti, yasaklarda abluka haline alıp daha da arttı. CHP iktidarında yoksulluğa son vereceğiz. Yoksulluğa çare bulacağız ve yasakları kaldırıp özgür bir toplum yaratacağız.”