Haber / Arif Arı

Bu sezon Salihli'de ilk defa ekilerek, hasadı yapılan lavanta, Salihli çiftçisinin ilgisini çekti. Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, 9 Eylül Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, Salihli'de bu tarım sezonunda ilk defa hasadı yapılan lavantanın yetiştirilmesinin  başarılı olduğunu ve lavanta talepçisi ilaç ve parfüm sektöründe kurulu fabrikalardan istek olduğunu söyledi. 

Salihli'nin lavanta ekimi için uygun alan olduğu bu yıl yapılan hasat ile ortaya çıktığını belirten Yalvaç, kendisinin gelecek yıl lavanta ekimi için  20 dönüm arazi ayırdığını ifade etti. Yalvaç, bu konuda şunları aktardı:

Kilosu 13-18 Euro arası satılıyor

"İki diş hekimi ve bir İstanbul'dan üretici Salihli'de 70 dönüm tarım arazisine lavanta ektiler. İyi bir üretim dönemi geçirdiler. Ve iyi de bir ürün hasadı yaptılar. Şimdi yağı çıkarılmak üzere alıcılarını bekliyorlar. Kilosunu 13-18 Euro arasında fiyatla satmayı planlıyorlar. Çok sayıda fabrikadan talep aldıklarını söylediler.  Bundan haberdar olan çok sayıda mısır ve arpa üreten çiftçi odamıza başvurarak, lavanta ekimi konusunda talepçi oldular. Ben de gelecek sezon 20 dönüme lavanta ekimi yapacağım. Kaliteli iyi bir tohumu bularak, ekimini yapacağım. Bu anlamda çiftçimize örnek olmak istiyorum. Her aşamasını ekimini yapmak isteyene göstereceğim. Talipli olan çiftçiye tohumun temininde destek olacağım ve Salihli'de ekimi yapılması gelişmesi için destek olacağım. Fazla su da istemiyor. Bir can suyu yeterli oluyor. Çok kurak giderse belki bir kez daha su verilebilir. Bu anlamda da sudan tasarruflu bitki.''

Tarımsal sulamada kapalı devre sisteme çok hızla geçilmesini isteyen Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, bu şekilde su tasarrufunda önemli bir önlemin alınmış olacağını belirtti. Yalvaç, bu konuda 2014 yılında sistemin planlamasının yapıldığı bilgisini aldıklarını, Manisa'da  sistemin hemen devreye alınmasıyla 2023 yılında çiftçinin uygun sulamaya geçmiş olacağını anlattı. Manisa'nın Salihli, Ahmetli, Turgutlu ve Menemen dahil 1 milyon 200 bin tarım arazisinin bu şekilde sulamayı kullanmış olacağını  kaydeden Yalvaç, bu yıl afet gören çiftçiler için de zararlarının karşılanması için 2 bin dilekçe toplandığını, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'ne teslim edildiğini açıkladı. Zeytin ve bağların don olayından büyük zara gördüğünü, salçalık biber, salçalık domates, turşuluk salatalık ve patlıcanların yağış, don Olayından zarar gördüğünü belirten Yalvaç, çiftçiye desteklerin de zamanında ödenmesini, yoksa çiftçinin bitme noktasına geleceğini sözlerine ekledi.