Haber / Arif Arı

Eski bir vakıf üyesinin sızdırdığı belgeler ile kamuoyu gündemine gelerek faaliyetleri tartışılan Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA)'na Manisa'da şok karar çıktı. Manisa İdari Mahkemesi'nden, Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin bedelsiz bina tahsisine yürütmenin durdurulması kararı verildi. İki Meclis üyesi tahsisin iptali için de dava açacak.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın Yüksek İstişare Kurulu üyesi olduğu Türkiye Gençlik Vakfı’na(TÜGVA) MHP’li Manisa Belediyesi tarafından Şehzadeler ilçesinde kentin en gözde yerindeki bir kafenin 5 yıllığına ücretsiz olarak devredilmesi belediye meclisinin Nisan ayı toplantısında AKP ve MHP’nin ‘Evet’ oylarıyla kabul edilmişti. CHP’li ve İYİ Partili meclis üyeleri ise kafenin TÜGVA’ya devredilmesi konusunda ‘Hayır’ oyu kullanmıştı.

MHP’nin Türkiye’de tek büyükşehir belediyesi olan Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin TÜGVA’ya kıyak geçtiğini dile getiren CHP Manisa İl Başkanlığı, alınan meclis kararının iptali için yargıya başvurdu. CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca, CHP Yunusemre İlçe Başkanı Av.Yalçın Arcak ve partili büyükşehir belediye meclis üyeleri ortak bir dilekçeyle kararın yürütmesinin durdurulması konusunda Manisa Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne dava dilekçesi vermişti.

Manisa İdari Mahkemesi, yasal başvuruyu ancak Büyükşehir Belediyesi Meclis üyelerinden karara muhalif şehri koyan üyelerin açabileceği gerekçesiyle Büyükşehir Belediyesi Meclis üyelerinin başvurularını kabul ederken diğerlerini reddetti.

Manisa İdare Mahkemesi, Büyükşehir CHP'li meclis üyesi Bülent Mersinli ve Meclis Üyesi Yenal Yıldırım'ın talebini incelendi. Mahkeme,dava dilekçesine konu edilen 13.04.2021 tarihli, 213 sayılı Manisa Büyükşehir Belediyesi Meclis kararı ile Tügva'ya binanın 5 yıllığına bedelsiz tahsisi kararının yürütmesinin durdurulmasını yasalar çerçevesinde değerlendirdi.

Dava dilekçesi

Açılan davada şöyle denildi:

"Manisa İli, Şehzadeler İlçesi, 1. Anafartalar Mahallesi, Atatürk Bulvarı, No:9/A adresinde kain ve davalı idareye ait taşınmazın 5393 sayılı Belediye Kanununun 75/1-c maddesi uyarınca 5 yıl süreyle bedelsiz olarak Türkiye Gençlik Vakfına tahsis edilmesine ilişkin 13.04.2021 tarihli, 213 sayılı Manisa Büyükşehir Belediyesi Meclis kararının; söz konusu Vakfın ilgili Kanunda bedelsiz tahsise cevaz verilen kamu kurum ve kuruluşlarından olmadığı, bu nedenle ilgili tesisin tahsisinin ancak bedel karşılığı ile mümkün olduğu, icathane projesinin halihazırda mevcut bir proje olmakla birlikte davalı idarenin projenin yürütülmesi ile ilgili herhangi bir ortaklığının mevcut olmadığı, projenin devamlılığının şüpheli durumda olduğu, bu şartlarda 5 yıl süreyle idarenin önemli bir gelir kaynağından mahrum kalmasını gerektirecek bir husus bulunmadığı, taşınmazın mevcut vasfının eğitim amacıyla kullanılabilmesinin mümkün olmadığı, örneğin ders şeklinde yapılaşma olmadığı, idarenin, bedel karşılığı tahsis imkanı var iken kaynaklarının zarara uğramasına yol açacak bu bedelsiz tahsis işlemini gerçekleştirmesinin nedenini gerekçelendirerek açıklaması gerektiği, hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek yürütmesinin durdurulması ve bilahare iptali istenilmektedir.''

Büyükşehir'in savunması

Büyükşehir belediyesi avukatları tarafından şu savunma yapıldı:

"Belediyelerin görev ve sorumluluk alanlarına giren konularda kamu yararına çalışanı dernekler, Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınmış vakıflar İle ortak hizmet projeleri gerçekleştirebilecekleri 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun “Diğer kuruluşlarla ilişkiler” başlıklı 79. maddesinde açıkça düzenlendiği, Sayıştay'ın bir çok kararında da yer verdiği üzere Belediyelerce dernek ya da vakıflarla gerçekleştirilecek ortak hizmet projelerinin şartlarının olduğu ve bu şartlar somut olaya uygulandığında; proje konusunun Belediyenin görev ve sorumlulukları arasında yer aldığı, gerçekleştirilecek ortak hizmet projesin gerek uygulama protokolü gerekse de proje formlarından görüleceği üzere Manisa'daki çocuk ve gençleri hedeflemekte olduğundan mahalli müşterek nitelikte olduğu, proje ile ilgili olarak Belediye meclisinde karar alındığı, projenin uygulanması ile ilgili olarak anlaşma (protokol) yapıldığı, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun “Diğer kuruluşlarla ilişkiler" başlıklı 75'inci maddesinde yer verilen tüm şartlar mevcut olduğundan tesis edilen işlem hukuka, kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun olduğu, yürütmenin durdurulması talebinin ve davanın reddine karar verilmesini talep ediyoruz."  

Talebi değerlendiren ve yasalar çerçevesinde konuyu ele alan mahkeme kararında şöyle dedi:

"Mahalli idare ya da kamu kurum ve kuruluşu olmayan Türkiye Gençlik Vakfına 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 75. maddesinin 1. fıkrasının (d) bendindeki sınırlamalara aykırı

olarak dava konusu (davalı idareye ait) taşınmazın tahsis edilmesine dair dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır. Nitekim, Danıştay Sekinzinci Dairesinin benzer bir uyuşmazlıktaki 30.01.2018 tarihli, E:2013/8812, K:2018/419 sayılı kararı da bu yöndedir.

Öte yandan, davacı ile yapılan ortak hizmet projesi kapsamında davacı ile davalı idare arasında protokol tanzim edildiğinden ve dava konusu kararda 6 ay içerisinde faaliyete başlanılması şartına yer verildiğinden adına tahsis yapılan Vakıf tarafından, söz konusu projenin yürütülmesi amacıyla faaliyetlere başlanılacağı, tahsis edilen taşınmazda projeye yönelik fiziki şartların oluşturulacağı, gerekli teçhizatın sağlanacağı, buna yönelik tadilat yapılabileceği dikkate alındığından dava konusu işlemin icrasına devam edilmesi halinde telafisi güç ya da imkansız zararların ortaya çıkabileceği sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle; davacılardan Bülent Mersinli'nin ve Yenal Yıldırım'ın, dava konusu işlemın yürütmesinin durdurulması talebinin kabulüne; 2577 sayılı İdarî Yargılama Usûlü

Kanunu'nun 27 nci maddesi uyarınca dava konusu işlemin yürütmesinin teminat alınmaksızın durdurulmasına, davacılardan Musa Semih Balaban, Yalçın Arcak ile Hakan Gürtunca'nın, dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulması talebinin ise reddine; kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren (7) gün içerisinde İzmir Bölge İdare Mahkemesine itiraz yolu açık olmak üzere, 22/10/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.'' 

İptal davası da açılacak

Bülent Mersinli, 9 Eylül Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, bu tahsis kararına CHP Grubu ve İYİ Parti Grubu olarak muhalif şehri koyduklarını bundan dolayı da konuyu Manisa İdari Mahkemesi'ne taşıdıklarını söyledi. 

Mersinli, binada tatiladın başlatıldığını bu nedenle daha çok zararın doğmaması için adli ve emniyet işlemlerinin hızlandırılmasına işaret etti ve Manisalıların mülkünün Manisalılara bırakılması gerektiğini ifade etti. Mersinli, daha sonra tahsisin iptali için yeni bir dava açacaklarını sözlerine ekledi. 

Özel'den açıklama

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Fatih Parkı içinde bulunan işletmenin Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından TÜGVA'ya tahsisine mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıktığını duyurdu. Özgür Özel, "Artık rüzgar emekçinin, halkçının, demokratların karşısından değil arkasından esiyor ya herhalde onun da katkısı var, mahkeme TÜGVA’ya tahsisin yürütmesini durdurdu. Mücadelemiz devam edecek. Bu örnek bir karardır" dedi.