15 Temmuz Demokrasi Meydanında Manisa Barosu Başkanı Av. Ümit Rona, Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Av. Şahika Fulya Yılmaz, komisyon üyeleri vatandaşlara çocukların haklarının yer aldığı broşürleri, çocuklara balon dağıttı. 

Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Av. Şahika Fulya Yılmaz, şunları söyledi:

“Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi tarihte en geniş katılımlı insan hakları belgesidir. Amerika ve Somali hariç 193 dünya ülkesi tarafından imzalanan sözleşme 20 Kasım 1989'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilmiş ve 27 Ocak 1995 tarihinde Türkiye’de de yürürlüğe girmiştir. Sözleşmenin ülkemizde kabulü ile birlikte, çocuk haklarının korunması Türkiye için de bir yükümlülük haline gelmiş, bu yükümlülük gereği mevzuatımızda gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Ancak yapılan bu düzenlemelere rağmen ülkemizde halen çocuk haklarının korunması önde gelen sorunlardan biridir. Maalesef ülkemizde ne kadar çok yasal düzenleme yapılırsa yapılsın çocuklar zarar görmeye, hak ihlallerine maruz kalmaya devam etmektedir.''

Yılmaz, şöyle devam devam etti:

"Bu durum bize şunu gösterir, sorun sadece yasal düzenlemelerle değil özel ve kamusal alanın tamamında çocuğun öncelik alındığı anlayışın geliştirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde yapılan yasal düzenlemeler sonuçsuz kalacak, çocuk hak ihlalleri artarak büyümeye devam edecektir. Ülkemizde suça sürüklenen çocuklar ve çocuk tutukluluğu hala en önemli sorunlardan biridir. Çok fazla çocuk hakkında adli işlem yapılmakta ve haklarında tutuklama kararı verilmektedir. Çocuklar hakkında koruyucu ve destekleyici tedbirler uygulanarak sorunun çözümü noktasında çocuğa destek olunması veya önleyici tedbirlerle suç işlemelerinin önüne geçilmesi gerekirken, bu konuda büyük eksiklikler bulunmaktadır. Eğitim sistemimizdeki fırsat eşitsizliği, sürekli değişen sınav sistemleri, yeterli ve ihtiyaca göre planlanmamış okullar, niteliksiz müfredatlar, eğitim sistemimizin her geçen gün gerilemesine ve bilimsel eğitimden ve diğer gelişmiş ülke çocuklarına denk eğitimden mahrum kalınmasına neden olmaktadır. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin kabulünün 26. Yılında çocuk hakları hala öncelikli incelenmesi ve daima geliştirilmesi gereken bir konudur. İnsanlığın tüm geleceğini kuracak ve bu gelecekte yaşayacak olan, geleceğin sahibi çocukların her türlü istismardan uzak ve güvenli bir yaşam sürmesi devletin kaçınılmaz ve ertelenemez bir görevidir. Bu önemli görevde başta devlet yetkilileri olmak üzere tüm kişi ve kurumları görev ve yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyoruz. Bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi için yapılacak her türlü planlamada üzerimize düşen yükümlülükleri Manisa Barosu ve Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu olarak biz de yerine getirmeye hazır olduğumuzu kamuoyuna saygı ile beyan ederiz.”

Manisa Barosu Başkanı Av. Ümit Rona ise şumlsrı dedi:

“Çocuklarımızın haklarını vurgulamak için bir araya geldik. Manisa Barosu olarak çocukların haklarını insan hakları olarak değerlendiriyoruz. Çocukların haklarını ön planda tutuyoruz.”